Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Να υιοθετηθεί συστημική λύση για τα NPEs των τραπεζών - Αδύναμη η κερδοφορία, πιθανές οι συγχωνεύσεις

tags :
Να υιοθετηθεί συστημική λύση για τα NPEs των τραπεζών - Αδύναμη η κερδοφορία, πιθανές οι συγχωνεύσεις
Ο στόχος μείωσης κατά 54 δισ. ευρώ έως το 2021 είναι πολύ φιλόδοξος
Να υιοθετηθεί συστημική λύση για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των ελληνικών τραπεζών φέρεται να ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές πηγές προσκείμενες σε θεσμικό φορέα των ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες φάνηκαν ανοιχτές στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, "κάτι που κρίνεται πάντα μετά από μία κρίση", όπως αναφέρθηκε. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες για τα NPEs, καθώς ο στόχος μείωσης κατά 54 δισ. ευρώ έως το 2021 είναι πολύ φιλόδοξος, εκτιμώντας ότι έως τότε τα NPEs θα είναι κατά 19% υψηλότερα.
Παράλληλα εκτιμήθηκε ότι η δευτερογενής αγορά βελτιώνεται σταδιακά, ενώ κρίθηκε ότι οι δύο συστημικές λύσεις που προτείνονται για τα NPEs μπορούν να λειτουργήσουν.
Το ζήτημα είναι να υπάρξει διαφοροποίηση των εργαλείων για τα κόκκινα δάνεια.
"Είναι σημαντικό επίσης, να προστατεύονται οι τράπεζες με ένα θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των προβληματικών assets, προκειμένου να αποτρέπουν και τη λάθος χρήση των εργαλείων", αναφέρθηκε.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν, καθώς έτσι θα μπορέσουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, η οποία παραμένει αδύναμη.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις σχετικά με τα stress test τονίστηκε ότι έχει σημασία σε πιο σημείο θα βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών στο τέλος του 2019.
Πάντως, τονίστηκε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά το ζήτημα των ακινήτων που αποκτούν, ενώ θα πρέπει να ενσκύψουν στο ζήτημα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι ίδιες πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγχωνεύσεις τραπεζών, αν και δεν υπάρχει υπερβάλουσα προσφορά στην αγορά. Ωστόσο δεν είναι έργο των εποπτών να κρίνουν την πορεία αυτή.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από την 1η Ιουλίου (δείτε εδώ)

Η κρυφή ατζέντα τραπεζών και Andrea Enria του SSM στις 9 Ιουλίου 2019 με 7 θέματα στο επίκεντρο

Tα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί και οι όροι των νέων stress tests θα είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσουν οι τραπεζίτες με τον επικεφαλής του SSM Andrea Enria στις 9 Ιουλίου.
Mια πλούσια ατζέντα που ξεκινάει από την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, και επεκτείνεται σε σύνθετα θέματα που αφορούν την αγορά ακινήτων αλλά και τα stress tests  της επόμενης χρονιάς, είναι αυτή που έχει διαμορφωθεί και τελικώς θα αναπτυχθεί  μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και του επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του  τελευταίου στην Ελλάδα,  στις 9 Ιουλίου.
Ως γνωστόν ο αξιωματούχος του SSM, αν και έκλεισε τις συναντήσεις πριν την προκήρυξη των εκλογών ενώ θα συμμετείχε παράλληλα και σε ένα συνέδριο που δε θα λάβει χώρα δεν άλλαξε τελικώς την ημερομηνία της επίσκεψής του στη χώρα μας και έτσι σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα θα έχει απέναντί του όλους τους 'Ελληνες τραπεζίτες προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το ελληνικό banking.
Τα θέματα που διμερώς θα τεθούν στη συνάντηση Enria και Ελλήνων τραπεζιτών όπως αυτά έχουν ήδη  οριστεί  και αποτελούν ατζέντα των συζητήσεων αφορούν:

1.Πρώτη κατοικία: Tην προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση το νέο νόμο 4605/2019 μέσα από τη λειτουργία της καινούριας πλατφόρμας η οποία ήδη ξεκίνησε.
Το θέμα της πλατφόρμας εκτιμάται ως εξόχως σημαντικό καθώς το ηλεκτρονικό οικοδόμημα  αποτελεί μια καινούρια "ομπρέλα"  που χρησιμοποιείται  πλέον για  στοχευμένη προστασία μόνον των αδυνάμων, μπαίνει δε σε τέτοιο βάθος που διακόπτει την "άδικη" προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι μέχρι πρότινος καλύπτονταν πίσω από τις αδυναμίες των παλιότερων νόμων.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται ακόμη,  να απελευθερώσει πόρους από τις τράπεζες που θα μπορούν πια να αξιοποιήσουν και τα κόκκινα στεγαστικά τους χαρτοφυλάκια τα οποία μέχρι  μέχρι και πριν λίγο καιρό, επειδή η προστασία αποτελούσε μια ευρεία έννοια, παρέμειναν αναξιοποίητα.
Είναι απολύτως βέβαιο το γεγονός πως ο SSM θα ζητήσει ποσοτικοποιημένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της κατάστασης  καθώς και την εξέλιξη των παλαιότερων υποθέσεων προστασίας  που καλύπτονται ακόμη και τώρα από το νόμο Κατσέλη χωρίς έχει οριστεί η σχετική δικάσιμος.

2. Πλειστηριασμοί: Σχετική με την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι και η πορεία των πλειστηριασμών θέμα το οποίο προγραμματίζουν να συζητήσουν διεξοδικά Enria και τραπεζίτες.
Το βασικό πρόβλημα των πλειστηριασμών είναι διαφοροποιημένο από εκείνο των προηγούμενων ετών.
Λίγα χρόνια πριν, οι πλειστηριασμοί απλώς  δεν διενεργούντο διότι κάποιο σύστημα τους μπλόκαρε.
Τώρα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι των ακινήτων που αποτελούν πλειστηρίασμα καταλήγουν στις τράπεζες. Το ποσοστό αυτό δύο χρόνια νωρίτερα κυμαίνετο περίπου στα 95%.
Και τώρα όμως παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα διαμορφώνεται κοντά στο 85%.

3. Τιτλοποιήσεις: Οι τιτλοποιήσεις των δανειακών χαρτοφυλακίων αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο στις συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών.
Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες προγραμματίζουν τιτλοποιήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ με τη Eurobank να έχει τη μερίδα του λέοντος στο συγκεκριμένο κεφάλαιο μέσα από τα μεγάλα pojects Pillar και Cairo.

4. Tα NPLs:  το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο καθώς και αλλαγές είναι αναγκαίο να λάβουν χώρα σε ότι αφορά  αυτό το θεσμικό πλαίσιο αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας, με έμφαση τους τρόπους διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Τα δύο σχέδια που αφορούν τη συστημική διαχείριση των κόκκινων δανείων και που έχουν εκπορευθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελέσουν κορυφαία κεφάλαια της συζήτησης καθώς οι ελληνικές τράπεζες επιζητούν από το μηχανισμό να υποβοηθήσει την εξέλιξη των λύσεων αυτών ιδιαίτερα του ΤΧΣ η οποία δείχνει να έχει κολλήσει στην τιμολόγηση των εγγυήσεων.

5. Πορεία Οικονομίας: Η πορεία της οικονομίας συγκαταλέγεται επίσης  μέσα στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν,  ιδιαίτερα που αμέσως μετά τις εκλογές η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την 4η μεταμνημονιακή έκθεση.
Θα υπάρξει από την πλευρά των τραπεζιτών ευρεία ανάπτυξη τομέων που στηρίζουν την οικονομία και άμεσα αφορούν τις τράπεζες και σαν τέτοιον οι τραπεζίτες θεωρούν το real estate.
Ο συγκεκριμένος κλάδος παίζει ρόλο σημαντικό πλέον στην ανάπτυξη των τραπεζών οι οποίες διαθέτουν πια εξαιρετικά σημαντικό αριθμό ακινήτων προς αξιοποίηση.

6. Stress Tests 2020: Τα stress tests του 2020 θα απασχολήσουν τη διμερή συζήτηση καθώς δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οι όροι βάσει των οποίων αυτά θα διενεργηθούν.
Η συζήτηση θα αφορά και τους όρους των καινούριων ασκήσεων με βάσει τα δεδομένα που στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες

7. Ειδικά θέματα: Εξειδικευμένα θέματα όπως η αξιοποίηση εκδόσεων ώστε οι τράπεζες να έχουν εργαλεία απορρόφησης ζημιών στις περιπτώσεις bail in θα αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ας σημειωθεί πως από την πλευρά των τραπεζών  στη συνάντηση με τον κ. Enria θα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς  κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ράπανος και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών κ. Χρήστος Μεγάλου για την Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς για την ΕΤΕ, Βασίλης Ψάλτης για την Alpha Bank Φωκίων Καραβίας για τη Eurobank.
Eπίσης παρόν θα είναι ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης , πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης