Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρόταση Centeno για έκδοση ευρωομολόγου - Επιφυλακτικοί οι υπουργοί του Eurogroup

Η πρόταση Centeno για έκδοση ευρωομολόγου - Επιφυλακτικοί οι υπουργοί του Eurogroup
Aντιστάθμισμα η προοπτική να καταστούν τα κρατικά ομόλογα πιο ακριβά για τις τράπεζες και να περιοριστεί έτσι η έκθεσή τους
Την επανέναρξη των συζητήσεων για την έκδοση ενός ευρωομόγου με στόχο να μειωθεί το «βάρος» των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του, στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα των ομολόγων αξιολόγησης ΑΑΑ.
Το Eurogroup ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικό στις προτάσεις Centeno.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο Πορτογάλος αξιωματούχος προτείνει ως αντιστάθμισμα την προοπτική να καταστούν τα κρατικά ομόλογα πιο ακριβά για τις τράπεζες και να περιοριστεί έτσι η έκθεσή τους σε αυτά.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία αντιστέκεται με σθένος στην έκδοση ευρωομολόγου, καθώς δεν επιθυμεί να «φορτωθούν» οι Γερμανοί φορολογούμενο το βάρος των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Η πρόταση Centeno προβλέπει τη δημιουργία τριών ομάδων εργασίας, σύμφωνα με το Reuters.
Η μία ομάδα θα εστιάσει στη «ρυθμιστική αντιμετώπιση της έκθεσης σε κρατικό χρέος».
Το κρατικό χρέος της ευρωζώνης θεωρείται αυτή τη στιγμή ως στοιχείο ενεργητικού, χωρίς ρίσκο, γεγονός που έχει ενθαρρύνει τις τράπεζες να συσσωρεύσουν κρατικά ομόλογα στους ισολογισμούς τους.
Οι τράπεζες αγοράζουν χρέος κυρίως από τις δικές τους χώρες, με αποτέλεσμα να τις εκθέτουν στις πιέσεις των αγορών.
Η μέση έκθεση των  ευρωπαϊκών τραπεζών στο κρατικό χρέος αντιστοιχεί στο 170% των Core Tier 1 κεφαλαίων της, περίπου τρεις φορές πάνω από τη μέση αμερικανική τράπεζα, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank.
Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη θέλουν να περιορίσουν την έκθεση και να καταστήσουν πιο ακριβά τα κρατικά ομόλογα για τις τράπεζες, δηλαδή με το να τις αναγκάσουν να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για την κάλυψη των ομολόγων.
Ωστόσο, στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται χώρες όπως η Ιταλία, που οι εγχώριες τράπεζές τους είναι υπερφορτωμένες με κρατικό χρέος, καθώς ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

www.bankingnerws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης