Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ICAP: Διαφθορά και έλλειψη αξιοκρατίας ενισχύουν το «brain drain»

ICAP: Διαφθορά και έλλειψη αξιοκρατίας ενισχύουν το «brain drain»
Διαφθορά και έλλειψη αξιοκρατίας ενισχύουν τη «μετανάστευση ανθρώπινου κεφαλαίου»
Η διαφθορά, η έλλειψη αξιοκρατίας, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να συνεχίζουν να ενισχύουν το φαινόμενο της «μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου» στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έρευνα της ΙCAP για το Brain Drain.
Η ICAP People Solutions για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά διεξήγαγε διεθνή έρευνα στη γενιά των νέων απόδημων Ελλήνων (γενιά του brain Drain), με σκοπό να διερευνήσει τους λόγους και τους παράγοντες που θα συντελούσαν, στην επιστροφή των ατόμων αυτών.
Η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει την εικόνα των προηγούμενων ετών, αν και σημειώνονατι και νέα στοιχεία.
Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων συνεχίζει να παραμένει υψηλό (πτυχιούχοι 95%), η πλειοψηφία εργάζεται στην Ευρώπη με πρώτη επιλογή το Ηνωμένο Βασίλειο, και μοιράζονται κυρίως μεταξύ διοικητικών, οικονομικών, σπουδών ΙΤ και μηχανικών.
Κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, αφότου είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα.
Οι κυριότεροι κλάδοι στους οποίους απασχολούνται είναι οι: Πληροφορική, Τραπεζικός, Οικονομικός και Ασφαλιστικός.
Ακολουθούν οι Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, η Επιστήμη και Έρευνα και η Εκπαίδευση.
Ο αριθμός των υπαλλήλων παρουσίασε μείωση για μία ακόμη χρονιά.
Αντίστοιχα αυξήθηκαν οι ανώτερες και ανώτατες θέσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους.
Οι επιχειρηματίες παραμένουν ελάχιστοι.
Το 58% εργάζεται στο εξωτερικό πάνω από 5 χρόνια με πρώτη αιτία αποχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά στην Ελλάδα ακολουθούμενη από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στη χώρα.
Η οικογένεια, το κλίμα και ο τρόπος ζωής, αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους θα επέστρεφαν στην Ελλάδα, ενώ η αγάπη τους για τη χώρα και η δημιουργία οικογένειας οδήγησε πίσω στη χώρα αυτούς που έχουν ήδη επιστρέψει.
Με την Ελλάδα συνδέονται μέσω της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού και το 41% δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό λαμβάνοντας δράσεις στήριξης για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Ένα σημαντικό ποσοστό (42%), το οποίο αυξάνεται, δεν σκοπεύει να επιστρέψει ενώ το 45% βλέπει την επιστροφή του μακροπρόθεσμα σε ορίζοντα άνω των τριών χρόνων.
Λιγότεροι νέοι σε ηλικία (19% κάτω των 30 ετών) αποφασίζουν να φύγουν από τη χώρα σε σχέση με το παρελθόν.
Σχετικά λιγότερα άτομα (20%) σε σύγκριση με παλαιότερα έχουν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια από την Ελλάδα, αλλά τα άτομα που έχουν ήδη μετακινηθεί παραμένουν και εξελίσσονται εκεί.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο πληθυσμός του Brain Drain μεγαλώνει ηλικιακά, στήνει τη ζωή του στο εξωτερικό δημιουργώντας οικογένεια.
Επιπλέον, εξελίσσεται εργασιακά, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις, λαμβάνοντας μεγαλύτερους μισθούς και έχοντας περισσότερες μισθολογικές απαιτήσεις.
Οι άνθρωποι αυτοί που επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, κατά μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να υπάρχει τρόπος για τη χώρα να αξιοποιήσει παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει.
Προκειμένου να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού επιθυμούν περισσότερη αξιοκρατία, ανταγωνιστικές χρηματικές απολαβές, καθώς και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον (π.χ. εργασιακές συνθήκες, σεβασμός προς τον υπάλληλο, ευέλικτο ωράριο), αλλά και καινοτομία και συνεχή εκπαίδευση, σχολιάζει ο Χρήστος Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, ΣΕΒ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης