Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι εντάσεις μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης και Κομισιόν θα επανέλθουν

Fitch: Οι εντάσεις μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης και Κομισιόν θα επανέλθουν
Έκθεση της Fitch Ratings για την Ιταλία 
Η Ιταλία (ΒΒΒ, αρνητικό outlook) απέφυγε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) πρόσφατα, ωστόσο οι εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να επανέλθουν, εκτιμά η Fitch Ratings.
Η αποφυγή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δείχνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να ασχολείται με τις δημοσιονομικές διαδικασίες της ΕΕ.
Ωστόσο, η φύση οποιασδήποτε δημοσιονομικής προσαρμογής το 2020 παραμένει ασαφής και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να επανεμφανιστούν.
Ο προϋπολογισμός υποδηλώνει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2019, κάτω από τις προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και της Fitch.
Αυτό αντικατοπτρίζει τα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα, τα οποία προέρχονται κυρίως από τον υψηλότερο από τον αναμενόμενο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τις υψηλότερες εισπράξεις από λαχεία και τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια και τον διακανονισμό των παλαιών φορολογικών υποχρεώσεων», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.
Το κλίμα στην αγορά ομολόγων βελτιώθηκε για την Ιταλία μετά την ανακοίνωση για αποφυγή της EDP, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει επίσης τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Όσον αφορά το 2020, η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για διαρθρωτική βελτίωση.
Αυτό θα επιτευχθεί χωρίς την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ (αξίας 23 δισεκ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ), αλλά μέσω μιας στρατηγικής που θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των δαπανών, αναθεώρηση των φορολογικών δαπανών και μεταφορά έως το 2020 των υψηλότερων εσόδων και χαμηλότερων δημόσιες δαπάνες που καταγράφηκαν το 2019. (…)
Το πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία δεν ευνοεί τις αυξήσεις φόρων, τις περικοπές δαπανών ή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, επικεντρώνονται αντίστοιχα στην πολιτική ατζέντα στις φορολογικές περικοπές και τις υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες.
Οι πολιτικές πιέσεις στο πλαίσιο του συνασπισμού ενδέχεται να διαταράξουν τη χάραξη πολιτικής», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης