Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν πείθει - «Βουτιά» 9% σε δύο συνεδριάσεις

tags :
Deutsche Bank: Το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν πείθει - «Βουτιά» 9% σε δύο συνεδριάσεις
Σε ελεύθερη πτώση παραμένει η μετοχή της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας, παρά το επιθετικό και ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε
Η στρατηγική της συρρίκνωσης μονάδων που ακολουθεί η διοίκηση της Deutsche Bank προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πλείστα προβλήματα, συνεχίζει να οδηγεί τη μετοχή της σε πτώση  και τη χρηματιστηριακή της αξία μόλις στα 13,4 δισ. ευρώ.
Άλλωστε, και το ενεργητικό της έχει υποχωρήσει μόλις στο 41,7% του γερμανικού ΑΕΠ, από 90% που βρισκόταν την περίοδο 2005-2009.
Παρά την ανακοίνωση της ευρείας αναδιάρθρωσης η Deutsche Bank δεν φαίνεται να πείθει αναλυτές και επενδυτές ότι μπορεί να τα καταφέρει, με την πορεία της να απειλεί όχι μόνο τη δική της επιβίωση αλλά και την ίδια τη γερμανική οικονομία.
Αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει 5% τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και άνω του 4% κατά τη διάρκεια της σημερινής (9/7) συνερδρίασης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Και η αναδιάρθρωση της τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις περικοπές να είναι ιδιαίτερα σκληρές, ειδικά στη μονάδα της επενδυτικής στρατηγικής.
«Το μέγεθος του σχεδίου δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν.
Το πρόβλημα, όμως, είναι πώς θα εκτελεστεί αυτό το σχέδιο», σημειώνει ο Thomas Hallett, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods.
Από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν κατόρθωσε να ορθοποδήσει, παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε διοικήσεών της.
Την Κυριακή το εποπτικό συμβούλιο έδωσε πράσινο φως σε ένα φιλόδοξο, αλλά αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλο περικοπές 18.000 θέσεων εργασίας.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Deutsche Bank φθάνουν τις 92.000.
Μέχρι το 2022 ο αριθμός τους σχεδιάζεται να μειωθεί στους 74.000.
Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στη Γερμανία θα χαθούν μέσα στα επόμενα χρόνια 6.000 -10.000 θέσεις εργασίας.
Για να ενισχυθεί η αναιμική κερδοφορία της Deutsche Bank, η διοίκηση δρομολογεί τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 6 δισ. περιορίζοντάς το σε 17 δισ. ευρώ.
Ήδη πέρυσι η τράπεζα είχε προχωρήσει σε περικοπές μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι λόγω της ενσωμάτωσης του γερμανικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα χαθούν εκεί 2.000 θέσεις εργασίας.
Η δραστική μείωση των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις στους ισολογισμούς της τράπεζας, μιας και θα δοθούν σημαντικά ποσά σε όσους προτίθενται να αποχωρήσουν οικειοθελώς.
Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι η αναδιάρθρωση θα στοιχίσει μέχρι το 2022 γύρω στα 7,4 δις ευρώ.
Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πάντως η τράπεζα κατέγραψε ζημιές 2,8 δισ..
Ας σημειωθεί ότι πέρυσι η Deutsche Bank επέστρεψε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια σε μια αναιμική κερδοφορία.
Προφανώς και για αυτό το λόγο οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τις μετοχές της τράπεζας, οι οποίες από τα 90 ευρώ προ κρίσης έπεσαν στα 6,40 ευρώ.

Κόστος αναδιάρθρωσης... 7 δισ.

Η ριζική αναδιάρθρωση προβλέπει εκτός από τις μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας σημαντικές αλλαγές στο επενδυτικό τμήμα της τράπεζας.
Ταυτόχρονα η Deutsche Bank αποσύρεται από το trading τίτλων, ενώ την ίδια στιγμή το τμήμα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εντάσσεται στο νέο τμήμα επενδύσεων.
Η Deutsche Bank προτίθεται εκτός αυτού να περιορίσει τα ίδια κεφάλαιά της, θέτοντας ως στόχο το 12,5% από παλαιότερα 13%.


Οι ετοιμασίες για τη δημιουργία bad bank

Η Deutsche Bank, προωθεί τη δημιουργία μιας "κακής τράπεζας" (bad bank), σε μια προσπάθεια βαθιάς αναμόρφωσης των εμπορικών της συναλλαγών.
Στο σχεδιασμό της Deutsche Bank είναι και η σταδιακή απεμπλοκή της τράπεζας από την επενδυτική τραπεζική.
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στην bad bank είναι μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου το 14% του ισολογισμού της τράπεζας και θα αποτελείται κυρίως από παράγωγα παλαιού τύπου.

Τα προβλήματα που παραμένουν

Υπάρχει σημαντική ανησυχία ότι το σχέδιο της Deutsche Bank να προχωρήσει σε πλήρη διαχείριση εταιρικών χρημάτων (money management) δεν θα αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Η εταιρεία υποχώρησε από την πέμπτη στην έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αυτή μεταξύ 2017 και 2018, σύμφωνα με την τραπεζική εταιρεία έρευνας Coalition.
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα περιθώρια για λάθη.
Ο χρονικός ορίζοντας - η τράπεζα θέλει να «διώξει» τα ανεπιθύμητα περιουσιακά της στοιχεία και να αυξήσει τα βασικά έσοδα κατά 10% στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ (28 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2022 - κάνει τους επενδυτές νευρικούς.
Η Deutsche Bank δήλωσε ότι δεν θα αντλήσει πρόσθετο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.
"Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις σήμερα δεν είναι γύρω από το αν μπορούν να μειώσουν το κόστος", δήλωσε ο Andrew Stimpson, αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch αλλά «το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα έσοδά τους».

Ο ρόλος των εργαζομένων της Deutsche Bank

Μπορεί το deal Deutsche Bank - Commerzbank να βρήκε σημαντικά προσκόμματα, εκτός των άλλων, και για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις προσωπικού, οι οποίες θα έφταναν τις 30000 θέσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν οι εργαζόμενοι της πρώτης δεν θα αποφύγουν τις περικοπές.
Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Deutsche Bank, οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν στο μισό στην επενδυτική της μονάδα, καθώς το κλείσιμο αυτής είναι ένας βασικός πυλώνας του στρατηγικού πλάνου αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης οι μονάδες διαπραγμάτευσης μετοχών εκτός ηπειρωτικής Ευρώπης θα συρρικνωθούν ή θα κλείσουν ολοσχερώς.
Αυτό σημαίνει πως θα δρομολογηθούν μεγάλες περικοπές στο προσωπικό που διαθέτει ο γερμανικός κολοσσός στις ΗΠΑ και στη Βρετανία όπου απασχολεί περίπου 8.000 και 10.000 άτομα, αντίστοιχα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστεί το Σίτι του Λονδίνου διότι η Deutsche Bank είχε ήδη ανακοινώσει πέρυσι την απόλυση 7.000 υπαλλήλων.
Η Deutsche Bank ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του Σίτι του Λονδίνου που σήμερα διανύει μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας μαζί με την υπόλοιπη χώρα ενόψει του Brexit.
Κάποτε το προσωπικό της Deutsche Bank στη Βρετανία είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs.

Γιατί η Deutsche Bank πρέπει να εξαγοραστεί από την Goldman Sachs

Η Deutsche Bank έχει από καιρό εμφανιστεί ως την απάντηση της Goldman Sachs στην Ευρώπη.
Αλλά τι θα γίνει εάν Deutsche Bank πραγματικά είναι η απάντηση της Goldman Sachs στην Ευρώπη;, αναρωτιέται ο Patrick Jenkins των Financial Times.
Παρά την ευρεία υποστήριξη του διευθύνοντος συμβούλου Christian Sewing και των προσπαθειών του για αύξηση των επιδόσεων, στην Deutsche Bank υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός, εξαιτίας της πτώσης των τιμών των μετοχών, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και μια σειρά από σκάνδαλα.
Η απογοήτευση εντάθηκε τον Μάρτιο όταν αποφασίστηκε να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Commerzbank, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε πειστικό υπόβαθρο για μια συμφωνία.
Και ο κ. Sewing έληξε τις συνομιλίες τον περασμένο μήνα.
Αλλά η μοίρα της Deutsche είναι πολύ πιο σημαντική.
Για τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, είναι μια συστημικά σημαντική τράπεζα.
Για την Ευρώπη είναι μια οικονομικά σημαντική και επενδυτική τράπεζα.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν η Deutsche Bank δεν μπορέσει να επιτύχει ικανοποιητικές αποδόσεις σε αυτό το περιβάλλον ανερχόμενων αγορών και αξιοπρεπούς οικονομικής ανάπτυξης, ποια ελπίδα έχει σε μια ύφεση;
Για μια επιχείρηση που υποαποδίδει σε πολλούς τομείς, με ένα επιχειρηματικό μίγμα που εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένο στα προϊόντα του 2008 και την αδυναμία να επενδύσει επαρκώς στις ζωτικές αναβαθμίσεις πληροφορικής που κάνουν οι κορυφαίοι ανταγωνιστές της, η λογική υπέρ των συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι επιτακτική, αναφέρει ο Jenkins.
Ένας από αυτούς τους ανταγωνιστές είναι η Goldman Sachs.
Όπως και η Deutsche, η Goldman είναι από καιρό ισχυρός παίκτης στις αγορές σταθερού εισοδήματος, αλλά έχει περάσει τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να αναπτύξει άλλες δραστηριότητες για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες αποδόσεις σε αυτόν τον κεντρικό τομέα.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αγορά της τελευταίας 20ετίας, αγοράζοντας την United Capital έναντι 750 εκατ. δολαρίων.
Ο άλλος τομέας ανάπτυξης της Goldman είναι η δραστηριότητα διαχείρισης εταιρικών ταμειακών διαθεσίμων και άλλων μορφών τραπεζικών συναλλαγών.
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ταπεινή προοπτική για τους κυρίους του σύμπαντος που ελέγχουν τη Goldman, αλλά η τράπεζα υπερέχει διαθέτοντας την τεχνολογία whiz-bang.
Αλλά πόσο ισχυρότερη θα ήταν αυτή η επιχείρηση - και πόσο πιο γρήγορα θα επιτύγχανε τις φιλοδοξίες της - αν έκανε μια μεγάλη εξαγορά στην τραπεζική συναλλαγών, όπως στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων;
Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να έρθει η Deutsche Bank - μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες συναλλαγών.
Επί του παρόντος κατέχουν την τέταρτη και την πέμπτη θέση στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, και θα ανταγωνίζονται από κοινού τον παγκόσμιο ηγέτη JPMorgan Chase.
Μια συγχώνευση Deutsche-Goldman θα ήταν όμως και πολύ πιο ευαίσθητη πολιτικά. Παρά την επιρροή του Kukies στο Βερολίνο, είναι δύσκολο να δει κανείς ότι η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να εξαγοραστεί από αλλοδαπούς.
Για την Goldman, η ιδέα θα ήταν επίσης προβληματική: διότι η Deutsche είναι επιρρεπής σε «ατυχήματα».
Αλλά η συμφωνία θα ήταν φτηνή: η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Deutsche είναι μόλις το ένα πέμπτο της αξίας των καθαρών περιουσιακών της στοιχείων, στα 14 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα είχε μια ιδιαίτερη σημειολογία, αφού η αμερικανική τράπεζα ιδρύθηκε από τον Marcus Goldman, έναν Γερμανό που μετανάστευσε από τη Φρανκφούρτη στη Νέα Υόρκη το 1848…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης