Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τεράστια πίεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για άμεσα αποτελέσματα

tags :
Τεράστια πίεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για άμεσα αποτελέσματα
Επιχειρήσεις, αγορές και κοινωνία δεν προτίθενται να προσφέρουν περίοδο χάριτος στο νέο κυβερνητικό σχήμα
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους υπουργούς να πιάνουν δουλειά από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα…ξεχάσει τις διακοπές.
Πέραν της επικοινωνιακής διαχείρισης, είναι γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, καθώς τα προβλήματα είναι υπαρκτά και απαιτούν άμεσες λύσεις.
Άλλωστε ακόμη και να ήθελαν οι υπουργοί να κινηθούν με χαμηλούς ρυθμούς, αυτό είναι μάλλον αδύνατο, δεδομένης της τεράστιας πίεσης που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για άμεσα αποτελέσματα.
Επιχειρήσεις, αγορές και κοινωνία δεν προτίθενται να προσφέρουν περίοδο χάριτος στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη.
«Οι προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας είναι πολλές και, δικαιολογημένα, φθάνουν σε επίπεδα απαιτήσεων, ειδικά για την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης και την αναγνώριση της συνέπειας.
Αντιμέτωπη με πολλές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βρεθεί η νέα κυβέρνηση, η οποία, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, θα πρέπει να δώσει άμεση και οριστική λύση σε όλα εκείνα τα προβλήματα που δημιουργούν ανάχωμα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Ο επιχειρηματικός κόσμος, μετά από 10 και πλέον χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, περιμένει διακαώς να παρθούν μέτρα βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Κορκίδης, σκιαγραφώντας τις υψηλές προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι προκλήσεις είναι πολλές, με κορυφαίο στοίχημα την τόνωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ, ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων επενδύσεων, με αιχμή το Ελληνικό, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και βεβαίως τη διάσωση της ΔΕΗ.
Προϋπόθεση ωστόσο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι η τόνωση της ανάπτυξης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ρυθμούς +4% σε ετήσια βάση.
Το στοίχημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και «περνάει» μέσα από την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές για τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2021, ώστε να «ανοίξει» δημοσιονομικό χώρος.
Ωστόσο, οι δανειστές ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επίτευξη του στόχου το 2019, λόγω των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, λόγω της δημοσιονομικής απόκλισης.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ξεκαθάρισε ότι το πρώτο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο καλείται να δώσει άμεσες λύσεις, σε περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης