Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Οριακά χαμηλότερη ανάπτυξη το 2019 στο +2,1% - Εύθραυστη η ανάκαμψη - Βραχυπρόθεσμη ώθηση από τα μέτρα Τσίπρα

Κομισιόν: Οριακά χαμηλότερη ανάπτυξη το 2019 στο +2,1% - Εύθραυστη η ανάκαμψη - Βραχυπρόθεσμη ώθηση από τα μέτρα Τσίπρα
Στις εαρινές  προβλέψεις της Επιτροπής, τον περασμένο Μάιο, η εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2019 ήταν στο 2,2%
Στο 2,1% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Στις εαρινές  προβλέψεις της Επιτροπής, τον περασμένο Μάιο, η εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2019 ήταν στο 2,2%.
Σταθερή στο 2,2% παραμένει η πρόβλεψη για το 2020.
Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2019 (σε ετήσια βάση), ενώ σημειώνει ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% σε σχέση με 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο», υπογραμμίζει η έκθεση, σχολιάζοντας ότι η εν λόγω επιβράδυνση αποδεικνύει «τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους βασίστηκε κυρίως "στην ανάκαμψη των επενδύσεων, συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό τομέα και στις επενδύσεις σε είδη εξοπλισμού".
«Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε τις απώλειές της από το προηγούμενο τρίμηνο προκαλώντας έτσι μια σχετική αύξηση της εγχώριας ζήτησης», επισημαίνει η έκθεση της Επιτροπής, αξιολογώντας, ωστόσο, ότι ο τομέας των εξαγωγών και η μειωμένη δημόσια κατανάλωση «φρέναραν» την ανάπτυξη.
«Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι κάποιοι από τους κινδύνους που είχαν επισημανθεί στην προηγούμενη πρόβλεψη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται», υπογραμμίζει.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εκτιμά πως η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει το υπόλοιπο του έτους και επομένως πρόκειται να αντισταθμίσει κάποιες από τις δυσμενείς εξελίξεις που αναμένονται από τον τομέα των εξαγωγών.
«Πέρα από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαΐου, θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση», αναφέρει.
Συνολικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο 2,1% το 2019 και 2,2% το 2020 καθώς αναμένεται αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή σημειώνει ότι σχετίζονται τόσο με εξωτερικούς όσο και με εσωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.
Τέλος, αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή κάνει λόγο για ήπια πίεση στις τιμές με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,6% το Μάιο, ενώ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2019 και το 2020. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό, αν και ο όποιος αντίκτυπος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση της κατανάλωσης.



Moscovici: Η Ελλάδα δεσμεύεται από τη συμφωνία του 2018 - Τα αιτήματα Μητσοτάκη πρέπει να συζητηθούν



H Ελλάδα δεσμεύεται από τη συμφωνία του 2018, επανέλαβε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάθε πρόταση διαφοροποίησής της από τη νέα κυβέρνηση πρέπει να συζητιέται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να ζητήσει τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021.
«Περνάμε σε μια νέα φάση με νέα κυβέρνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε εικασίες.
Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o Moscovici τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα τον Μάιο 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο της ελληνικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην επίτευξη του στόχου για το 3,5%, ο Moscovici υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος και σημείωσε ότι η Επιτροπή προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (2,1% σε σχέση με 2,2%).
Επίσης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής ότι το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε "μικρή επιβράδυνση" της ανάπτυξης από το 1,5% στο 1,3%, εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης. Ωστόσο είπε πως οι επενδύσεις δείχνουν σημάδια ανάκαμψης ενώ παρατηρείται μέτρια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Επιπλέον, ο P. Moscovici ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο όπως είπε γνωρίζει καλά, λόγω της προηγούμενης κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής του εμπειρίας. Όπως συμπλήρωσε, απηύθυνε συγχαρητήρια και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει "θετική και εποικοδομητική συνεργασία", ενώ ανέφερε ότι θα πραγματοποίησει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες μέσα στον μήνα.
 Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως η Επιτροπή δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της. "Καταφέραμε μαζί την έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας από κοινού", κατέληξε ο Επίτροπος της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης