Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Η Fed θα ενεργήσει για τις ΗΠΑ - Commerzbank: Μείωση επιτόκιων 0,50%

Powell: Η Fed θα ενεργήσει για τις ΗΠΑ - Commerzbank: Μείωση επιτόκιων 0,50%
Οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, τόνισε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell
(upd1) Οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», τόνισε σε ομιλία του στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.
Εν τω μεταξύ η Γερμανική τράπεζα Commerzbank υποστηρίζει ότι η μείωση των επιτοκίων από την FED στις 30 Ιουλίου 2019 θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,50%.
Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια του δολαρίου κινούνται μεταξύ 2,25% με 2,50%.

«Η διαφαινόμενη πρόοδος στο εμπόριο μετατράπηκε σε περισσότερη αβεβαιότητα και οι επαφές μας από τον επιχειρηματικό και αγροτικό τομέα μετέφεραν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο εμπόριο» υπογράμμισε ο κ. Powell, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων «δείχνουν να έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά» τους τελευταίους μήνες.
Οι δηλώσεις του Powell θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στα τέλη Ιουλίου.
Τα σχόλια του Powell έρχονται να αντικρούσουν τη «βασική προοπτική» της Fed, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί έναντι ενός σημαντικού αριθμού κινδύνων -συμπεριλαμβανομένων του επίμονα ασθενούς πληθωρισμού, της βραδύτερης ανάπτυξης σε άλλες μεγάλες οικονομίες και της μείωσης των επιχειρηματικών επενδύσεων, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το πόσο καιρό θα διαρκέσει ο εμπορικός πόλεμος της κυβέρνησης Trump με την Κίνα και άλλες χώρες και από το πόσο έντονος θα μπορούσε να γίνει.
Κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν να εννοηθεί ότι αυτές οι ανησυχίες μπορεί να δικαιολογούν μειώσεις των επιτοκίων και ότι «έκτοτε, με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα και άλλες εξελίξεις, φαίνεται ότι οι αβεβαιότητες γύρω από τις εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες σχετικά με την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις προοπτικές των ΗΠΑ», όπως δήλωσε ο Powell.
Ο Powell τόνισε αργότερα ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν έχουν αλλάξει τις προοπτικές για την πολιτική της κεντρική τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι τα δεδομένα μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου «συνεχίζουν να απογοητεύουν».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, η συνολική ανάπτυξη έχει επίσης «μετριαστεί», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος ο ασθενής πληθωρισμός να είναι ακόμη πιο επίμονος από όσο προβλέπεται σήμερα» και να μην αποδειχθεί τόσο μεταβατικός όσο έχουν υποστηρίξει συχνά οι αξιωματούχοι της Fed.
Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις από τα μέλη της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Powell δήλωσε ότι δεν θα παραιτούνταν εάν του το ζητούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τονίζοντας ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο εμπόριο, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα είναι καλές, ωστόσο δεν απομακρύνουν εξ ολοκλήρου την αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης