Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΟΑΧΟ: Δυτικές κυβερνήσεις υποπτεύονται ότι η κυβέρνηση της Συρίας κρύβει χημικά όπλα

tags :
ΟΑΧΟ: Δυτικές κυβερνήσεις υποπτεύονται ότι η κυβέρνηση της Συρίας κρύβει χημικά όπλα
Δυτικές κυβερνήσεις εκτίμησαν ότι η Συρία πιθανόν παραβιάζει τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων,
Δυτικές κυβερνήσεις εκτίμησαν ότι η Συρία πιθανόν παραβιάζει τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Η S. Nelke, μόνιμη αντιπρόσωπος του Καναδά στον ΟΑΧΟ, έκανε λόγο για «αυξανόμενα τεκμήρια περί εσκεμμένα ψευδών δηλώσεων από τη Συρία, καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», και για «την εξαιρετικά ανησυχητική πιθανότητα ότι η Συρία συνεχίζει να διατηρεί στην κατοχή της χημικές ουσίες του Πίνακα 1».
Οι χημικές ουσίες αυτής της κατηγορίας συμπεριλαμβάνουν το αέριο μουστάρδας και το αέριο σαρίν.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΧΟ, ίχνη χημικών ουσιών του Πίνακα 1 εντοπίστηκαν σε κέντρο έρευνας στη Συρία.
Μια ομάδα επιθεωρητών εξάλλου «κατέγραψε την απουσία υπολειμμάτων κατεστραμμένου εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων», παρά τη δέσμευση της συριακής κυβέρνησης ότι θα διατηρούσε διαθέσιμα για μελλοντικούς ελέγχους αυτά τα τεκμήρια, προστίθεται στην έκθεση.
Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, ο F. Arias, επισήμανε ακόμη στο εκτελεστικό συμβούλιο ότι η Συρία δεν επέτρεψε την είσοδο σε έναν επιθεωρητή του Οργανισμού.
Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΑΧΟ, ο P. Wilson, καταδίκασε τη συμπεριφορά της Δαμασκού, χαρακτηρίζοντας την «απολύτως απαράδεκτη». Έκρινε επίσης πως είναι «τραγικό» το γεγονός ότι «η απειλή της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία παραμένει» απτή ακόμη και σήμερα.
Η Συρία εντάχθηκε στη διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων το 2013 και κατά συνέπεια, ήταν υποχρεωμένη βάσει των διατάξεών της να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.
Ωστόσο έκτοτε έχουν καταγγελθεί δεκάδες επιθέσεις με χημικά όπλα στην εμπόλεμη χώρα, για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται το καθεστώς του σύρου προέδρου Assad και οι αντάρτες.
Η Συρία δεν είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης