Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μέσω ΤΕΑ και ιδιωτικών εταιριών η δημιουργία «κουμπαρά» για νέους εργαζόμενους το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

tags :
Μέσω ΤΕΑ και ιδιωτικών εταιριών η δημιουργία «κουμπαρά» για νέους εργαζόμενους το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό
Το χαρτοφυλάκιο της αναμόρφωσης του συστήματος ασφάλισης έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης
Ανοίγει ο δρόμος για την συμμετοχή στο 2ο και 3ο πυλώνα ασφάλισης και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών με την αναμόρφωση του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Το χαρτοφυλάκιο της αναμόρφωσης του συστήματος ασφάλισης έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης και σύμφωνα με τις υπάρχους πληροφορίες η ασφάλιση στον 3ο πυλώνα (ιδιωτική ή επαγγελματικά ταμεία), θα είναι προαιρετική, θα λειτουργεί υπό τύπο «κουμπαρά» και θα αφορά τους νέους εργαζόμενους, δηλαδή αυτούς που ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά την αναμόρφωση του νόμου.
Το σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί προβλέπει σύστημα τριών πυλώνων με τον πρώτο να είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ).
Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους), υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ.
Ο τρίτος, προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.
Στο δεύτερο πυλώνα, που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει να ασφαλιστεί, δημιουργώντας ατομική μερίδα, στο δημόσιο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) η σε κάποιο επαγγελματικό ταμείο. Στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου θα έχει συγκεντρώσει ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορεί να το εισπράξει είτε με τη μορφή εφάπαξ είτε με τη μορφή επικουρικής σύνταξης. Για παράδειγμα , με μισθό 1000 ευρώ που θα αυξηθεί έως 2000 ευρώ τα τελευταία χρόνια, μετά από 35 χρόνια εργασίας ο ασφαλισμένος θα έχει συγκεντρώσει περίπου 130.000 ευρώ.
Να σημειωθεί όπως τόνισε και ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης σταδιακά θα μειωθούν οι εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας προκειμένου να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ενώ συντομότερα, ενδεχόμενα, θα επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρήσεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης