Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fed: Στο τραπέζι μια μείωση των επιτοκίων στις 30-31/7 - Κατά 0,25% αναμένουν οι αγορές

Fed: Στο τραπέζι μια μείωση των επιτοκίων στις 30-31/7 - Κατά 0,25% αναμένουν οι αγορές
Πιο πιθανή θεωρείται μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης
Σε τροχιά για να μειώσει τα επιτόκια, «κόντρα» στα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την αμερικανική απασχόληση, παραμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αν και οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν να συμφωνούν πως οι πιθανότητες για μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης έχουν υποχωρήσει.
Αντ’ αυτού, πιο πιθανή δείχνει πλέον μια μικρότερη μείωση, της τάξης των 25 μονάδων βάσης, ή 0,25%.
Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο, στις αγορές έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση για το εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στο εύρος 2,25% - 2,5%, σε μία κίνηση η οποία είχε, μερικώς, προεξοφληθεί από τις αγορές.
Η Fed είχε ανακοινώσει τότε ότι «θα δράσει όπως αρμόζει» προκειμένου να διατηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αυξάνοντας κατακόρυφα τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου (30-31/7).
Μάλιστα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων διαμορφώνονταν στο 100%.
Ωστόσο, ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μετρίασαν τις προσδοκίες για μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, στο 9% από 29%.
Την ίδια ώρα, όμως, αυξήθηκαν οι προσδοκίες για μια μείωση κατά 25 μ.β., στο 91% από 70,8%.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 224.000 τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν εμφανιστεί έτοιμοι να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να στηρίξουν την εγχώρια οικονομία απέναντι στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα, ωστόσο τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση δημιουργούν ερωτήματα αναφορικά με το εάν η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι χρειάζεται μείωση επιτοκίων.
Τις επιφυλάξεις αυτές ήρθαν να «διαλύσουν» οι χθεσινές (10/7/2019) δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, οι οποίες και άνοιξαν εκ νέου την πόρτα σε μια μείωση τον Ιούλιο.
Ο Powell δήλωσε πως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», ενώ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε, επίσης, ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν έχουν αλλάξει τις προοπτικές για την πολιτική της κεντρική τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι τα δεδομένα μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου «συνεχίζουν να απογοητεύουν».
Οι δηλώσεις του Powell ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στα τέλη Ιουλίου.
Ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίζονται τώρα πιο «επιφυλακτικοί», ενώ εκτιμούν ως πιο πιθανή μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
Οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και οι εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ενδέχεται να καθιστούν αναγκαία μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
«Η Fed δεν έχει ποτέ απογοητεύσει την αγορά με τόσο μεγάλες προσδοκίες δράσης», έγραψε σε ανάλυσή του ο Joseph Lavorgna της Natixis.
Με τους επενδυτές να τοποθετούν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων σχεδόν στο 100%, «θα ήταν πρωτοφανές να μην μειώσει η Fed», συνέχισε ο Lavorgna.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανική τράπεζα Commerzbank υποστηρίζει ότι μια μείωση των επιτοκίων στις 30 Ιουλίου θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,50%.
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs τοποθετεί την πιθανότητα μείωσης κατά 50 μ.β. μόλις στο 15%, ενώ, αντίθετα, «βλέπει» πιθανότητα 75% για μια μείωση κατά 0,25%.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η Fed θα προβεί σε άλλη μία μείωση τον Σεπτέμβριο.
Οι αναλυτές της Citigroup έχουν επισημάνει, από την πλευρά τους ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο «δεν είναι ακόμη τελειωμένη υπόθεση».
Ο Dickie Hodges της Nomura εκτιμά πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια έως και κατά 100 μ.β. κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ εκτιμά πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο ποσοστό της ανεργίας και στους μισθούς.
Από την άλλη, ο Andrew Hunter της Capital Economics εκτιμά πως τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση ενδεχομένως να αναβάλουν μια μείωση των επιτοκίων για τον Σεπτέμβριο.

Διαφωνίες εντός της Fed

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν μια αύξηση των πιέσεων για μείωση των επιτοκίων, ωστόσο επισημαίνουν μια έλλειψη ομοφωνίας.
Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, οι πιέσεις για μείωση των επιτοκίων αυξάνονται, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ομοφωνία στη Fed για μία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την περίληψη των συζητήσεων του Ιουνίου, που δημοσιεύθηκαν χθες (10/7), πολλοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να μειώσουν τα επιτόκια εάν οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες «συνέχιζαν να επηρεάζουν τις οικονομικές προοπτικές».
Σύμφωνα με τα πρακτικά, μόνο «ορισμένοι» αξιωματούχοι της Fed ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε ακόμα «μεγάλη ανάγκη» για περικοπή επιτοκίων.
«Λίγοι» αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι η περικοπή των επιτοκίων ενδέχεται να υπερθερμάνει στην αγορά εργασίας και να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες.
Ο James Bullard, πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, δήλωσε χθες ότι εξακολουθεί να αναμένει μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, ενώ εκτιμά ότι άλλη μία της ίδιας τάξης θα μπορούσε να συμβεί μέσα στο 2019.
Ο ίδιος είχε εκφράσει τον Ιούνιο την άποψη ότι μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. ενδέχεται να είναι υπερβολική.
Η Lael Brainard, κυβερνήτης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, έχει τονίσει επίσης πως οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από τον υποτονικό πληθωρισμό και η «αβεβαιότητα πολιτικής» απαιτούν από τις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε κάποια «διαχείριση κινδύνων», σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για μείωση των επιτοκίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, έχει υπογραμμίσει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μέχρις ότου να έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς ένα πραγματικά αδύναμο μονοπάτι.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, τάσσεται επίσης κατά της μείωσης των επιτοκίων, μέχρις ότου δει σαφέστερες ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης