Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω προειδοποιήσεων από ΔΝΤ - Στο -0,33% ο DAX

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω προειδοποιήσεων από ΔΝΤ - Στο -0,33% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,12% κι έκλεισε στις 386,70 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (11/7/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενους κινδύνους, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προβεί στη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Όπως ανέφερε το ΔΝΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενα ρίσκα που απορρέουν από τις εμπορικές εντάσεις, το Brexit και την Ιταλία.
Στην ετήσια έκθεση του για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, τονίζει παράλληλα πως τα σχέδια της ΕΚΤ να διατηρήσει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική παραμένουν «ζωτικά», καθώς το μπλοκ είναι αντιμέτωπο με μια «παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης και πληθωρισμού».
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Οι ευρωαγορές κατέγραφαν νευρικότητα στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης, παρά τις αυξημένες προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell.
Χθες, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Powell δήλωσε πως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», ενώ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.
Η γερμανική τράπεζα Commerzbank υποστηρίζει ότι μια μείωση των επιτοκίων στις 30 Ιουλίου θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,50%.
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs τοποθετεί την πιθανότητα μείωσης κατά 50 μ.β. μόλις στο 15%, ενώ, αντίθετα, «βλέπει» πιθανότητα 75% για μια μείωση κατά 0,25%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,12% κι έκλεισε στις 386,70 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου να καταγράφει κέρδη 0,6%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχώρησαν κατά 0,6%.


Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,33% κι έκλεισε στις 12.332,12 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.509,82 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 5.551,95 μονάδες.




Με σημαντικά κέρδη έκλεισε, εν τω μεταξύ, η μετοχή της Deutsche Bank, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, στον απόηχο της είδησης ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιεί έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η σχέση της γερμανικής τράπεζας με το 1MDB, το κρατικό επενδυτικό ταμείο που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου για ξέπλυμα χρήματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η έρευνα των αμερικανών εισαγγελικών αρχών επικεντρώνεται στην Tan Boon-Kee, πρώην υπάλληλο της γερμανικής τράπεζα και της Goldman Sachs, σε θέματα που σχετίζονται με το 1MDB και στις δύο τράπεζες.
Στις 22.169,42 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο με άνοδο 0,56%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης