Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Στα 243 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος το α΄τρίμηνο του 2019

tags :
IIF: Στα 243 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος το α΄τρίμηνο του 2019
Στο ποσό ρεκόρ των 243 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανήλθε το α’ τρίμηνο του 2019 το χρέος που κατείχαν τόσο οι ώριμες όσο και οι αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί το IIF
Στο ποσό ρεκόρ των 243 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανήλθε το α’ τρίμηνο του 2019 το χρέος που κατείχαν τόσο οι ώριμες όσο και οι αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί το IIF (Institute of International Finance) αυξημένο κατά 11,1% από την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Η έκθεση του IIF, αναφέρει ότι ο δείκτης χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυτών των χωρών, που περιλαμβάνει την ομάδα των επτά βιομηχανικών χωρών και την πλειοψηφία των αναδυόμενων οικονομιών αγοράς, αυξήθηκε σε 318%.
Αυτή είναι η πρώτη τριμηνιαία αύξηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ από το γ’  τρίμηνο του 2016.
«Με την παγκόσμια ανάπτυξη να χάνει κάποια δυναμική και να αποκλίνει περισσότερο και τα επιτόκια των ΗΠΑ να αυξάνονται σταθερά, οι ανησυχίες για τον πιστωτικό κίνδυνο επιστρέφουν στο προσκήνιο - συμπεριλαμβανομένων πολλών ώριμων οικονομιών», ανέφερε το IIF.
Από το Δεκέμβριο του 2015, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια επτά φορές σε ένα εύρος από 1,75% έως 2,00%, ενώ αναμένονται περισσότερες αυξήσεις.
Τα επίπεδα του χρέους για τα νοικοκυριά, τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις αυξήθηκαν στα 186 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Το χρέος του χρηματοπιστωτικού τομέα αυξήθηκε στο ποσό ρεκόρ των 61 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το χρέος των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ποσό ρεκόρ των 58,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Οι κάτοχοι χρεωστικών τίτλων μεταβλητού επιτοκίου αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς, ανέφερε το IIF, σημειώνοντας ότι πάνω από το 10% των εταιρικών ομολόγων των αναδυόμενων αγορών είναι συνδεδεμένα με αυτήν την κατηγορία στοιχείων ενεργητικού.
«Για πολλές αναδυόμενες αγορές, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τραπεζική χρηματοδότηση, το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες θα μπορούσε να περάσει στους τομείς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, κάτι που αποτελεί ένα κρυφό κίνδυνο όσον αφορά αυτό το δανεισμό κυμαινόμενου επιτοκίου» αναφέρει το IIF.
Οι ώριμες οικονομίες εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από το χρέος μεταβλητού επιτοκίου, σύμφωνα με την έκθεση, με την αναλογία των οικονομιών της G7 να κυμαίνεται από 18% στον Καναδά έως 38% στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης