Τελευταία Νέα
Speculator

«Παιχνίδι» με την καθαρή θέση στο ΧΑ – Ποιες ευκαιρίες αναζητούν οι επενδυτές

tags :
«Παιχνίδι» με την καθαρή θέση στο ΧΑ – Ποιες ευκαιρίες αναζητούν οι επενδυτές
Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογούν αποτιμήσεις κάτω από το μισό της καθαρής θέσης τονίζουν στελέχη της αγοράς
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν περιέλθει εισηγμένες με χαμηλή αποτίμηση σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια.
Η αναζήτηση φθηνών μετοχών στο ΧΑ, ωθεί τους επενδυτές σε τοποθετήσεις σε εταιρείες με χαμηλή σχέση p/bv.
Ήδη πολλές μετοχές λόγω αποτίμησης χαμηλότερα και μάλιστα σημαντικά από το μισό της καθαρής θέσης έχουν καταγράψει σημαντικές υπεραξίες το τελευταίο δίμηνο.
Επιπλέον η προσδοκία βελτίωσης της οικονομίας, της εκκίνησης μεγάλων έργων, της υποχώρησης των αποδόσεων των ομολόγων κ.α. δημιουργεί αισιοδοξία για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, εξέλιξη που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αναδεικνύει τη στρέβλωση στο χαμηλό δείκτη p/bv.
Ήδη ο κατασκευαστικός άρχισε να αποτυπώνει τις προσδοκίες των επενδυτών στο ταμπλό για την εκκίνηση των μεγάλων έργων.
Η μικρή κατασκευαστική ΕΚΤΕΡ που έπαιζε πριν δύο μήνες στο 0,71 της καθαρής θέσης και ενώ έχει αρνητικό καθαρό δανεισμός 6,5 εκατ. ευρώ σήμερα παίζει στο ύψος της καθαρής θέσης.
Η Intracom πριν δύο μήνες είχε αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 75 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας τον δείκτη p/bv από το 0,24 στο 0,30.
Η ΔΕΗ με τις προσδοκίες ότι η νέα κυβέρνηση θα βελτιώσει τη ρευστότητα και θα καταστρώσει πλάνο σωτηρίας είδε την αποτίμηση από τα 296 εκατ. ευρώ στα 553 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι και παρά τις μεγάλες ζημιές παίζει με χαμηλό p/bv κάτω από 0,20x.
Η Κυριακούλης, στην οποία μπήκε μεγάλος ξένος στο μετοχολόγιο ενίσχυσε σημαντικά το τελευταίο διάστημα την αποτίμησή της με αποτέλεσμα να παίζει με p/bv 0,83.
H Newsphone βελτίωσε το δικό της δείκτη στο 0,59 και οι Μύλοι Κεπενού στο 0,58.
Η Inform Λύκος είχε επίσης καλή άνοδο το τελευταίο διάστημα αλλά και πάλι ο δείκτης μόλις που πήγε στις 0,64 φορές.
Η Μουζάκης είναι στις 0,47 φορές, η Intertech που βρίσκεται σε διαδικασία μικρής αύξησης κεφαλαίου παίζει κάτω από μισή φορά, η Χαϊδεμένος στο 0,32, η Λανακάμ παρά τον διπλασιασμό της αποτίμησης στο 0,42, η Τζιρακιάν στο 0,34 και η Φιερατέξ στο 0,24.
Η Moda Bagno που το 2018 γύρισε σε κέρδη διαπραγματεύεται την καθαρή της θέση στο 0,41 και η Κλουκίνας – Λάππας η οποία αν και βελτίωσε σημαντικά το τελευταίο διάστημα την αποτίμηση κοντά στα 40 εκατ. ευρώ παίζει στο 0,55 των ιδίων κεφαλαίων.
Η Αλουμύλ έχει καταγράψει ένα μεγάλο ράλι με αποτέλεσμα να έχει δείκτη p/bv 1,63 φορές, ενώ η Βιοκαρπέτ είναι στο 0,63.
Η Σαραντόπουλος παίζει στο 1,37 φορές ενώ οι Μύλοι Λούλη στις 0,54 φορές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης