Επιτυχές το πρώτο τεστ διαχείρισης κρίσεως από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επιτυχές το πρώτο τεστ διαχείρισης κρίσεως από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη
Σήμερα η πιλοτική εφαρμογή για τη λειτουργία του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτων κλήσεων 112 για παροχή βοήθειας
Η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική αποτέλεσε το πρώτο τεστ στο οποίο δοκιμάστηκε η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν επιτυχές το πρώτο τεστ διαχείρισης της κρίσης που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μόλις δύο μέρες αφότου ανέλαβαν τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.
Εγκαταστάθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων στα Νέα Μουδανιά έτσι ώστε να συντονίζονται από εκεί όλες οι ενέργειες και να υπάρχει ένας υπεύθυνος για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Ναι μεν, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός από την πρώτη στιγμή ωστόσο δύο είναι τα μείζονα προβλήματα που εντοπίστηκαν και για το κυβερνητικό στρατόπεδο χρήζουν άμεσης διαχείρισης.
Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα να αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατό το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ακόμα η άμεση ενημέρωση των πολιτών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Δηλαδή, την λειτουργία του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτων κλήσεων 112 για παροχή βοήθειας ο οποίος είναι σε λειτουργία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στην χώρα μας, παρά το ότι έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση πέρυσι το καλοκαίρι εξ αφορμής της εκατόμβης που ζήσαμε στο Μάτι, η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, ακόμη, δεν έχει καταστεί εφικτή.
Για τη νέα κυβέρνηση, όπως δήλωσε με έμφαση κατά την παρθενική του εμφάνιση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Στέλιος Πέτσας, είναι προτεραιότητα να προχωρήσει η λειτουργία της εφαρμογής για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Και γι αυτό το λόγο, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δοκιμή στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην οποία θα παραστεί και ο αρμόδιος υπουργός για την Ψηφιακή Πολιτική, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι κατά την εν λόγω πιλοτική εφαρμογή, θα σταλούν μηνύματα στους πολίτες των περιοχών Παπάγου και Χολαργού έτσι ώστε να φανεί αν πράγματι λειτουργεί αυτό το σύστημα και αν μπορεί να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική προειδοποίηση των πολιτών σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Άλλωστε, ο λόγος της ύπαρξης του 112 είναι η έγκαιρη ενημέρωση.
Σε μια ώρα κρίσης και σε μια συγκεκριμένη περιοχή όπως λόγου χάριν το βράδυ της Τρίτης στην Χαλκιδική, όλοι οι πολίτες που είχαν κινητά τηλέφωνα θα δεχόταν ένα μήνυμα στο τηλέφωνό τους το οποίο θα τους έλεγε ότι τις επόμενες ώρες έρχεται ένα κύμα κακοκαιρίας και γι αυτό θα πρέπει να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο τοποθετεί ψηλά στις προτεραιότητές της η κυβέρνηση είναι η άμεση αναδιοργάνωση της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Και για το σκοπό αυτό ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όποια άλλα ζητήματα προκύπτουν στην πορεία.
Άλλωστε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τόνισε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ότι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να μην ζήσουμε ξανά άλλο Μάτι.

Μητσοτάκης στο BBC: Το μεγάλο μου στοίχημα είναι η ισχυρή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνησή του και ως εκ τούτου θα μπορέσει και να επαναδιαπραγματευθεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του BBC, HARDtalk.
«Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι (ως κυβέρνηση) να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «Και αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο.
Για μένα αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Zeinab Badawi αν το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
«Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα», υποστήριξε και συνεχίζοντας τόνισε ότι «ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020».
Η κ. Badawi αναφέρθηκε στο έτος ορόσημο του 2021, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο Εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, σημείωσε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα».
Ανέφερε, ακόμη, πως θέλει η Ελλάδα «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».
Ερωτηθείς, τέλος, για τον πολύ μικρό αριθμό γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι προφανώς θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή τους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
«Δυστυχώς, δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», είπε και εξήγησε πως το 40% των υποψηφίων της ΝΔ ήταν γυναίκες, αλλά δεν εξελέγησαν με αντίστοιχο ποσοστό στη βουλή.  
«Εγώ ωστόσο είμαι σίγουρη ότι εγώ θα μπορούσα να βρω έμπειρες γυναίκες στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσω στις κυβέρνηση και ως εξωκοινοβουλευτικές υπουργούς» τον διέκοψε η δημοσιογράφος για να λάβει την εξής απάντηση του Πρωθυπουργού: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν (με αυτόν τον τρόπο) στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες».
Παραδέχθηκε ότι «δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση (της κυβέρνησης) με κριτήριο το φύλο και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά».
Στο θέμα δε της αναλογίας πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 10 Ιουλίου, ενώ μεταδόθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου και είναι η πρώτη που δίνει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS