Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι πρώτες ασκήσεις επί χάρτου για τα μέτρα ελάφρυνσης της ΝΔ - Συναντήσεις Regling με Σταϊκούρα και Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα

Οι πρώτες ασκήσεις επί χάρτου για τα μέτρα ελάφρυνσης της ΝΔ - Συναντήσεις Regling με Σταϊκούρα και Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα
Η διασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων παρεμβάσεων είναι για τους εταίρους ακρογωνιαίος λίθος
«Κλειδώνουν» στη συνάντηση του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020.
Τον τελικό λόγο για το ακριβές «μείγμα» των μέτρων θα έχουν βέβαια οι δανειστές, με τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Εξάλλου, την επόμενη Τρίτη (16/7) και με αφορμή το συνέδριο του Εconomist, το πρόγραμμα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει επί τούτω συναντήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου με τους εκπροσώπους των θεσμών και του ΔΝΤ (Ντέκλαν Κοστέλο από Ε.Ε., Νικόλα Τζιαμαρόλι από ESM, Πίτερ Ντόλμαν από ΔΝΤ), όπως και με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές. Πάντως ο κ. Σταϊκούρας είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Χθες άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών είχε διαδοχικές συσκέψεις με τους υφυπουργούς Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και των εισπράξεων από τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, που θεωρούνται «βαρόμετρο» για τα φορολογικά έσοδα.
Επί της ουσίας στις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» για το νέο φορολογικό, με τον Χρήστο Σταικούρα να προβάρει διάφορα σενάρια για τις παροχές του 2020 με βάση τις αντοχές της οικονομίας.
Είναι σαφές ότι λόγω του υψηλού κόστους των μέτρων, που φτάνει τα 6 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος είναι δημοσιονομικά αδύνατο να εφαρμοστεί από το 2020 και μάλλον θα πάει σε βάθος διετίας ή τριετίας, ενώ κάποια άλλα θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς.
Η διασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων παρεμβάσεων είναι για τους εταίρους ακρογωνιαίος λίθος.
Υπό το πρίσμα αυτό τα μέτρα που προκρίνονται είναι η σταδιακή μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 28% σήμερα στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021, η μείωση των φορολογικών βαρών κατά 30% στα ακίνητα μέσα στην επόμενη διετία και η καθιέρωση στα φυσικά πρόσωπα χαμηλότερου φορολογικού εισαγωγικού συντελεστή 9% από 22% σήμερα για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Συναντήσεις είχε επίσης χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, και τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.
Καθήκοντα προέδρου στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) ανέλαβε ο Μιχάλης Αργυρού και είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EWG.
Ο κ. Αργυρού έχει ήδη δεχθεί τηλεφώνημα από τον απερχόμενο Γιώργο Χουλιαράκη για ενημέρωση και παράδοση - παραλαβή χαρτοφυλακίου.

Μάριο Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης