Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζητούσε 400 εκατ και πήρε προσφορές 1,65 δισ η Εθνική στο 8,25% - Ψήφος εμπιστοσύνης για Ελλάδα και τράπεζες

Ζητούσε 400 εκατ και πήρε προσφορές 1,65 δισ η Εθνική στο 8,25% - Ψήφος εμπιστοσύνης για Ελλάδα και τράπεζες
Η Εθνική για να ενισχύσει τα κεφάλαια της προέβη σε έκδοση tier 2 ύψους 400 εκατ και προσφέρθηκαν συνολικά 1,65 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 4,12 φορές.
(upd) Ως ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να εκγλυφθεί η μεγάλη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών στο ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 της Εθνικής τράπεζας.
Η Εθνική για να ενισχύσει τα κεφάλαια της προέβη σε έκδοση tier 2 ύψους 400 εκατ και προσφέρθηκαν συνολικά 1,65 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 4,12 φορές.
Το επιτόκιο 8,25% εάν το δει κανείς αποστασιοποιημένα μπορεί να υποθέσει ότι είναι υψηλό.
Το 8,25% σημαίνει έξοδα εκ τόκων για την τράπεζα σε ετήσια βάση 33 εκατ ευρώ.
Όμως εάν αξιολογήσει όλες τις δυναμικές παραμέτρους το 8,25% είναι ένα ρεαλιστικό επιτόκιο για έκδοση μειωμένης εξασφάλισης.
Για ποιους λόγους;
1)Η Πειραιώς πρόσφατα έκδωσε ομολογιακό tier 2 ύψους 400 εκατ με επιτόκιο 9,75%.
Το 8,25% για 400 εκατ της Εθνικής είναι 1,5% χαμηλότερο από της Πειραιώς
2)Η Eurobank όταν μετέτρεψε τις προνομιούχες μετοχές σε ομολογιακό tier 2 που κάλυψε εξολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο πληρώνει επιτόκιο 6,40% δηλαδή 1,85% χαμηλότερα από την Εθνική.
Βέβαια το deal της Eurobank με το ελληνικό δημόσιο έγινε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση.
3)Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πολύ μεγάλο πάνω από 150 ξένοι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική, την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές των τραπεζών.
4)Ο Μυλωνάς ο CEO της Εθνικής πήρε πάνω του την έκδοση του ομολογιακού Tier 2 συμμετείχε στο road show στο Λονδίνο και πιστώνεται ότι κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι η Εθνική έχει success story.
5)Όλα αυτά συνέβησαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια σοβαρή ζύμωση για τις αλλαγές – που ανακοινώθηκαν – στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Εν μέσω μιας τέτοιας αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από τον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ το ρίσκο για την Εθνική επιδεινώθηκε όπως ανέφερε ξένος επενδυτής αλλά παρ΄ όλα αυτά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε προσφορές για το ομολογιακό είναι credit positive για την Εθνική τράπεζα.

Εθνική Τράπεζα: Περίπου 1,7 δισ. προσφέρθηκαν από 140 θεσμικούς επενδυτές για το ομολογιακό Tier II

Την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης τίτλων μειωμένης εξασφάλισης "Tier 2" ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 8,25%, ανακοίνωσε η Εθνική, ως αποτέλεσμα ενός διήμερου προωθητικών παρουσιάσεων (roadshow) και επαφών με επενδυτές.
Η συναλλαγή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ, όπως παρουσιάστηκε στην Ημερίδα Επενδυτών στο Λονδίνο το Μάιο 2019.
Με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται η κεφαλαιακή σύνθεση της ΕΤΕ μέσω της συνεισφοράς συμπληρωματικών κεφαλαίων που δεν προκαλούν διάχυση της κεφαλαιακής βάσης (non-dilutive capital), και δημιουργεί τις προϋποθέσεις επικερδούς διάθεσης των αποθεμάτων ρευστότητας της ΕΤΕ.
Η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής MREL που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα καθιστώντας δυνατή την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior).
Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή περίπου 140 θεσμικών επενδυτών.
Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κυρίως από διεθνείς επενδυτές (περίπου 90%).
Σε όρους γεωγραφικής κατανομής, στη Συναλλαγή κυριάρχησαν επενδυτές του ΗΒ 40%, ενώ 11% διατέθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, 11% στην Ελλάδα, 8% στη Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, 7% στη Γαλλία, 5% στην Ασία και 18% σε άλλες χώρες.
Η Συναλλαγή σημείωσε σημαντική ζήτηση από Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers) (51%), ενώ ποσοστό 36% διατέθηκε σε Hedge Funds, 8% σε Τράπεζες, και 5% σε άλλους επενδυτές.
Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές (Global Coordinators).
Οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse και η JP Morgan ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών (Joint Bookrunners).
Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης