Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Deutsche bank στόχευε να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και τελικά… συρρικνώνεται τι έχει συμβεί;

tags :
Η Deutsche bank στόχευε να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και τελικά… συρρικνώνεται τι έχει συμβεί;
Κανένας χρηματοοικονομικός οργανισμός δεν έχει υποστεί τέτοιας κλίμακας ζημίες χρηματιστηριακά και δεν είχε συρρικνωθεί σε τέτοια βαθμό....όπως η Deutsche bank
Η Deutsche bank στόχευε να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και τελικά… συρρικνώνεται τι έχει συμβεί;
Για δεκαετίες, η Deutsche Bank είχε μια φιλοδοξία: να ανταγωνιστεί τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street αναφέρει το Bloomberg.  
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας παραιτείται από αυτή τη φιλοδοξία.
Κανένας χρηματοοικονομικός οργανισμός δεν έχει υποστεί τέτοιας κλίμακας ζημίες χρηματιστηριακά και δεν είχε συρρικνωθεί σε τέτοια βαθμό.

Όπως δήλωσε ο Chief Executive Officer Christian Sewing στην ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης της τράπεζας στις 7 Ιουλίου, για την Deutsche Bank ο στόχος είναι να επικεντρωθεί στην Γερμανία.
Πρόκειται για μια επιστροφή παλαιές εταιρικές και εμπορικές χρηματοοικονομικές ρίζες της που χρονολογούνται εδώ και 150 χρόνια.
Η κακοδιαχείριση, τα πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η μείωση των εσόδων έχουν διαβρώσει την κερδοφορία της Deutsche bank.
Από μια τράπεζα που ήταν δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας έχει συρρικνωθεί και εμφανίζει αβέβαιο μέλλον.
Ήδη η χρηματιστηριακή αξία έχει καταρρεύσει.
Πάνω από το 90% της αξίας και το υψηλό στις 11 Μαΐου 2007, χάθηκε, ενώ τα ιστορικά χαμηλά σημειώθηκαν το 2019
Η κεφαλαιοποίηση της Deutsche bank έχει εντυπωσιακά συρρικνωθεί.
Τα έσοδα της Deutsche bank επίσης έχουν εντυπωσιακά συρρικνωθεί.
Ήδη έχει προχωρήσει σε συρρίκνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων κατά 40% ενώ μειώθηκαν κατά 18.000 θέσεις εργασίας - σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού.
Ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι οδυνηρή η Deutsche Bank έπρεπε να είχε προβεί πολύ νωρίτερα σε στρατηγικές ενέργειες μείωσης του κόστους.
Η Deutsche bank αλλάζει στρατηγική.
Με την πάροδο του χρόνου, η ελπίδα είναι ότι τα κέρδη θα πρέπει να είναι πιο προβλέψιμα και να κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ δανείων, συναλλαγών, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της λιανικής τραπεζικής.
H Deutsche bank θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με αυτό που ήταν όταν ιδρύθηκε το 1870 για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της γερμανικής βιομηχανίας.
Στόχος είναι από το 2022 να εμφανίσει σταθερά κέρδη, να μπορούν να αγοράσουν μετοχές και να πληρώσουν μερίσματα.
Όμως οι επενδυτές σε αυτό το μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι δύσπιστοι.
Ίσως η τράπεζα θα αναγκαστεί να ζητήσει από τους μετόχους να βοηθήσουν χρηματοδοτώντας κάποια αναδιοργάνωση ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Μια απερίσκεπτη στρατηγική για έσοδα με κάθε κόστος, ένα χαρακτηριστικό που καθόριζε το DNA της Deutsche bank για δεκαετίες, οδήγησε σε κακή κερδοφορία και η συσσώρευση κινδύνων που έπληξαν την αξιοπιστία της τράπεζας.
Στις ΗΠΑ στην δεκαετία του 1980 και του 1990, η Deutsche bank  επένδυσε στην αγορά κινητών αξιών.
Το 1989 αγόρασε το Morgan Grenfell με έδρα το Λονδίνο.
Εν συνεχεία εξαγόρασε την Bankers Trust έναντι 9 δισ. δολαρίων το 1999, μια θαρραλέα συμφωνία που δημιούργησε τότε τη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως.
Ο μεγάλος οραματιστής της Deutsche Bank ήταν ο Ελβετός  τραπεζίτης Josef Ackermann, που προσλήφθηκε το 1996 για την δημνιουργία μιας παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας και το βασικό στέλεχος της Merrill Lynch Edson Mitchell, επίσης συνέδραμε. Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του Mitchell το 2000, η δραστηριότητα σταθερού εισοδήματος ήταν η πιο κερδοφόρα της Deutsche Bank, ωθώντας τον Ackermann σε διευθύνοντα σύμβουλο το 2002.
Η Deutsche Bank εξελίχθηκε σε μια τράπεζα για επικίνδυνες και σύνθετες συναλλαγές.
Υποστηριζόμενη από μια σιωπηρή εγγύηση από το κράτος (ορισμένοι επενδυτές μάλιστα την μπέρδευαν με την κεντρική τράπεζα λόγω του ονόματος της), η Deutsche Bank κατάφερε να «δημιουργήσει έναν τεράστιο ισολογισμό».
Στο αποκορύφωμά της το 2007, είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Παρόλο που ήταν σε θέση να αποφύγει την κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Deutsche Bank δεν ανέκαμψε.
Τα λειτουργικά έσοδα επλήγησαν επίσης χτυπήθηκε με χρηματικά πρόστιμα ύψους άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία επιβλήθηκαν από την απαγόρευση των κεφαλαίων για τους Ρώσους, κ.α.
Οι κανόνες που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση κατέστησαν τις πολύπλοκες συναλλαγές της Deutsche bank σε λιγότερο κερδοφόρες, ενώ η βασική δραστηριότητα των εμπορικών ομολόγων - ο κινητήρας της εταιρείας κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανόδου - υπέστη μόνιμη συρρίκνωση.
Εν τω μεταξύ, στην γερμανική αγορά, ανταγωνίζεται τα ταμιευτήρια και συνεταιρισμούς που λειτουργούν με χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Έτσι αντί να αυξάνονται, τα έσοδα τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν, ενώ το κόστος παρέμεινε υψηλό, μειώνοντας την κερδοφορία.
Οι ανταγωνιστές της Deutsche bank στην Wall Street εξελίχτηκαν και ενισχύθηκαν.
Αντιθέτως η Deutsche bank απέτυχε να αντιμετωπίσει τον πυρήνα των δεινών της.
Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Paul Achleitner, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που είχε συμβουλεύσει την Deutsche bank να εξαγοράσει την Bankers Trust, υποστήριξε την δημιουργία ενός ευρωπαίου πρωταθλητή επενδυτικής τράπεζας.
Τον τελευταίο καιρό, η υπομονή των ρυθμιστικών αρχών με την Deutsche Bank είναι οριακή.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως εποπτική αρχή, αμφισβήτησε τη λογική της συγχώνευσης με την Commerzbank.
Η συγχώνευση δεν δεν θα αντιμετώπισε τις ανεπάρκειες.
Οι δύο τράπεζες τελικά εγκατέλειψαν τις συζητήσεις επειδή οι κίνδυνοι εκτέλεσης, το κόστος αναδιάρθρωσης και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις υπερέβησαν τα οφέλη μιας συγχώνευσης.
Η ΕΚΤ ανέφερε ότι η αποχώρηση του Achleitner θα είναι προς το συμφέρον της Deutsche Bank.
Ο πρόεδρος, η θητεία του οποίου λήγει το 2022, έχει μέχρι στιγμής διατηρήσει την υποστήριξη των επενδυτών, αλλά το μέλλον είναι ασαφές.
Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της Deutsche Bank, ο ισολογισμός θα πρέπει να συρρικνωθεί σημαντικά.
Τα μη κύρια περιουσιακά στοιχεία, κυρίως εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, θα μεταφερθούν σε μια "κακή τράπεζα", μια ξεχωριστή μονάδα που θα διαχειριστεί και τελικά θα τερματίσει αυτές τις ανεπιθύμητες συμμετοχές.
Περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ από μόχλευση που συνδέεται με αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να μειωθούν σε τρία χρόνια. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση του δείκτη μόχλευσης στο 5%, από 3,9% στο τέλος Μαρτίου 2019, και θα επιτρέψει να επιστρέψει κεφάλαιο στους μετόχους.
Ενώ ορισμένα περιουσιακά στοιχεία θα λήξουν καθώς λήγουν συμβόλαια, άλλα θα πωληθούν.
Η ΕΚΤ πιέζει και έτσι προέκυψε η αναθεώρησή του προβλέπει περαιτέρω μείωση του κόστους κατά 25%.
Για να προστατεύσει τους μετόχους από το κόστος της αναδιοργάνωσης, η Deutsche Bank συμφώνησε με τις ρυθμιστικές αρχές να μειώσουν σε κάποιο βαθμό και τα κεφάλαια.
Με τα κεφάλαια και τα έσοδα να αναμένεται να επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών.
Και τι θα συμβεί εάν οι συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν;
Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.
Η ριζική επανεκκίνηση είναι αυτό που η Deutsche bank χρειάζεται απεγνωσμένα.
Αλλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης