Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall λόγω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων - Στο +0,9% ο Dow Jones

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall λόγω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων - Στο +0,9% ο Dow Jones
Προσδοκίες για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
(upd1) Νέα κέρδη σημείωσαν σήμερα (12/7/2019) οι δείκτες της Wall Street, διαπραγματευόμενοι και οι τρεις σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 27.331 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,44% στις 3.013 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,59% υψηλότερα στις 8.244 μονάδες.
Σημειώνεται ότι για την εβδομάδα ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη 1,5%, ο S&P 500 είχε άνοδο της τάξης του 0,5% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1%

Ο δείκτης Dow Jones έσπασε χθες -για πρώτη φορά- το φράγμα των 27.000 μονάδων, κλείνοντας στις 27.088,08 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στις 2.999,91 μονάδες.
Οι αγορές ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Fed θα προχωρήσει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια σε μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 30ής Ιουλίου.
Κατά την ομιλία του στο αμερικανικό Κογρέσο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, τόνισε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει «όπως αρμόζει» προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «οι αβεβαιότητες γύρω από το εμπόριο και οι ανησυχίες για την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας».
Οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση των επιτοκίων διαμορφώνονται πλέον στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, ενώ οι traders τοποθετούν στο 20% την πιθανότητα μιας μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.
Οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων παραμένουν υψηλές, παρά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έστειλε χθες μια νέα προειδοποίηση προς τον Powell, εκφράζοντας την άποψή του η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται, εν τω μεταξύ, στην περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα με τις J.P. Morgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs και Bank of America.
Οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα είναι, ωστόσο, απογοητευτικές.
Σύμφωνα με τη FactSet, οι αναλυτές εκτιμούν που τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones

S&P 500

Nasdaq


Νευρικότητα στην Ευρώπη 

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την κινεζική οικονομία και τις αυξημένες προσδοκίες για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 2%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 386,85 μονάδες, με τους κλάδους αυτοκινήτων και πρώτων υλών να σημειώνουν ισχυρή άνοδο 1% και 1,5%, λόγω των κινεζικών δεδομένων.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,07% κι έκλεισε στις 12.323,32 μονάδες, λόγω πιέσεων από τη μετοχή της Daimler.
Η μετοχή της Daimler σημείωσε πτώση 0,7%, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε ότι αναμένει προ φόρων ζημιές ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το β’ τρίμηνο του 2019.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,05% στις 7.505,97 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 5.572,86 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 22.182,70 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έδειξαν να αγνοούν και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στο νομισματικό μπλοκ ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών, που έκαναν λόγο για μια μικρότερη αύξηση, της τάξεως του 0,2%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Thomas Cook «βούλιαξε» κατά 59,5%, καθώς ο κινεζικός τουριστικός όμιλος Fosun ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη βρετανική εταιρεία, για μια κεφαλαιακή επένδυση 750 εκατ. στερλινών.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Οργανισμός Διακοπών της Thomas Cook θα βρίσκεται υπό την πλειοψηφική ιδιοκτησία της Fosun Tourism, ιδιοκτήτριας του Club Med, ενώ η αεροπορική εταιρεία θα παραμείνει υπό την ιδιοκτησία της Thomas Cook Group plc.


Άνοδος στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 21.685,90 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο +0,29% και τις 2.086,66 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση 2,1%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 28.471,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 2.930,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,66% και τις 9.712,71 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση 0,29% στις 6.696,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 0,18% στις 10.824,35 μονάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS