Scope: Το βελτιωμένο πολιτικό κλίμα οδήγησε σε προσφορές 1,6 δισ. για το ομόλογο της ΕΤΕ

Scope: Το βελτιωμένο πολιτικό κλίμα οδήγησε σε προσφορές 1,6 δισ. για το ομόλογο της ΕΤΕ
Σχόλιο της Scope Ratings για το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας
Το καλύτερο πολιτικό κλίμα μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας συνέβαλε σημαντικά στην έκδοση του ομολόγου Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας, σχολιάζει η Scope Ratings, αποδίδοντας σε αυτό την υπερκάλυψη από πλευράς επενδυτών.
Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι προσφορές δεν βασίζονται στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος , καθώς, παρά τις βελτιώσεις στα NPLs, τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν αδύναμα.
«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση εκλέχτηκε στην Ελλάδα, αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό σε φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν ως περιορισμοί.
Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα (2,014%).
Το καλύτερο κλίμα βοήθησε αναμφισβήτητα το ομόλογο Tier 2 για την Εθνική Τράπεζα, ύψους 400 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η απόδοση (8,25%) από αυτή για το αντίστοιχο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς (9,75%).

«Παράθυρο» για φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις, η καθαρή νίκη της ΝΔ

Η καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας ανοίγει ένα «παράθυρο» για φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε πριν λίγες ημέρες σε σχόλιό της η Scope Ratings (αξιολογεί με «BB-» και θετικό outlook την Ελλάδα), υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν ένας σημαντικός περιορισμός.
«Η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αυξήθηκε λόγω των σημαντικών υποχωρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο το πρόγραμμα διάσωσης και την επακόλουθη δημοσιονομική εξυγίανση τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τον Μάιο να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις συντάξεις –θέτοντας σε κίνδυνο τους συμφωνημένους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2020-22– αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους ψηφοφόρους.
Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί βασική υποστήριξη για υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τόση υποστήριξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «συντηρητικό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Μετά την έκτη εκλογική διαδικασία σε μια δεκαετία, η Ελλάδα επιστρέφει στην πολιτική ομαλότητα.
Το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε τους δανειστές της Ελλάδας με δημοψήφισμα σχετικά με τους όρους του πακέτου διάσωσης.
Αυτή τη φορά, η ψήφος για τη Νέα Δημοκρατία ήταν μια ψήφος κατά του χειρισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και τη χώρα».
Ο οίκος εκτιμά ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ αναμένεται να είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, σχεδιάζει να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την απεμπλοκή των ιδιωτικοποιήσεων και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20%.
«Οι μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη είναι συνεπείς με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες σε ένα περιβάλλον μετά το πρόγραμμα, το οποίο είναι καθοριστικό για την αύξηση του χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, τη μείωση του υψηλού επιπέδου μη εκτελεστικών ανοιγμάτων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους -ανήλθε στο 183,3% του ΑΕΠ το 2018.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS