Δύσκολοι καιροί για Κεντρικούς Τραπεζίτες - Οι μέρες ανεξαρτησίας τους αποτελούν παρελθόν

Δύσκολοι καιροί για Κεντρικούς Τραπεζίτες - Οι μέρες ανεξαρτησίας τους αποτελούν παρελθόν
Δύσκολοι καιροί για τους Κεντρικούς Τραπεζίτες
Το βλέπουμε όλο και περισσότερο να γίνεται πραγματικότητα, οι ημέρες των «ανεξάρτητων» Κεντρικών Τραπεζών, ολοένα και μειώνονται.
Στην πραγματικότητα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan απέλυσε τον Κεντρικό Τραπεζίτη της χώρας, και καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump συνεχίζει να ασκεί κριτική στον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, «η ακμή της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται τώρα πίσω μας», δήλωσε ο Joachim Fels της PIMCO, σύμφωνα με το Bloomberg .
Ο Fels συνέχισε «είτε μας αρεσει είτε όχι θα πρέπει να συνηθίσουμε στη νέα φυσιολογική κατάσταση των εξαρτημένων κεντρικών τραπεζών, στα συνεχώς χαμηλά επιτόκια και στην ποσοτική χαλάρωση».
Ακόμα και η ΕΚΤ αισθάνθηκε τη ζέστη το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς ο επικεφαλής του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας είπε ότι η επερχόμενη επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde θα «μετατοπίσει τη νομισματική πολιτική για να συμμορφωθεί με την εντολή τράπεζας για στόχευση του πληθωρισμού».
Από χώρα σε χώρα, η απομάκρυνση από την ανεξαρτησία γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη.Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αποτελεί ένας συνεχές σάκο του μποξ για τον πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος έγινε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επιτίθεται δημόσια στη Fed τα τελευταία 30 χρόνια.
Ο Trump ζητάει συνεχώς από τον Powell να μειώσει τα επιτόκια και να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, δηλώνοντας εκ νέου ότι εάν η Fed «γνώριζε τι έκανε», θα μείωνε τα επιτόκια.
Ο Trump όρισε επίσης τον Judy Shelton και τον Christopher Waller στο διοικητικό συμβούλιο της Fed - και οι δύο είναι πιθανό να υποστηρίξουν ένα σχέδιο για χαμηλότερα επιτόκια.
Είπε επίσης ότι η Κίνα και η Ευρώπη πιέζουν τα νομίσματά τους χαμηλότερα και ότι η Fed θα πρέπει να καταπολεμήσει αυτό το θέμα.
Εν τω μεταξύ, η Fed στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι αγνοεί τις πολιτικές παρεμβάσεις.
Στην Τουρκία, οι αγορές έχουν αναστατωθεί από τις απόψεις του προέδρου Erdogan για τη νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα να απολύσει τον Κεντρικό Τραπεζίτη Murat Cetinkaya, ο οποίος ήταν στο τελευταίο έτος της τετραετούς του θητείας.
Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ο Cetinkaya είχε προχωρήσει σε μια παύση αύξησης ων επιτοκίων που ο Erdogan δεν ενέκρινε.Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο διοικητής της BOE, Mark Carney, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών που υποστηρίζουν το Brexit.
Ο Carney έχει κατονομαστεί ονομάζεται ακόμη και ο «ιερέας του φόβου» από τον βουλευτή Jacob Rees-Mogg.
Επικρίθηκε το 2018 μετά από τα σενάρια που δημοσίευσε η BOE και έδειξαν ότι μια μη-συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να εξαπολύσει μια σημαντική ύφεση στη Βρετανία και να καταρρεύσει η λίρα.
Στην ευρωζώνη, ο απερχόμενος πρόεδρος Mario Draghi έχει ξεκαθαρίσει τις επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας.
Παρόλο που προστατεύεται σχετικά αρκετά η ανεξαρτησία της ΕΚΤ από μια συνθήκη της ΕΕ που είναι δύσκολο να αλλάξει, έχει υποστεί κριτική από χώρες όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες για τον αντίκτυπο της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής του.
Στην πατρίδα του στην Ιταλία, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Luigi Di Maio δήλωσε ότι «δηλητηριάζει το κλίμα» με την πολιτική του.
Ο διορισμός της Christine Lagarde ως διαδόχου του Draghi προκάλεσε επίσης κριτική, δεδομένου ότι δεν είναι εκπαιδευμένος οικονομολόγος, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος της στο ΔΝΤ θεωρείται θετικός.
Η κ. Annegret Kramp-Karrenbauer, η οποία ανέλαβε πρόεδρος του CDU, ως αντικαταστάτρια της Angela Merkel τον Δεκέμβριο του 2018, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ κάτω» από τον στόχο της ΕΚΤ.
Ένας εκπρόσωπος αργότερα διευκρίνισε τις παρατηρήσεις της για να πει ότι αναμένει ότι η Lagarde θα προσαρμόσει προσεκτικά την πολιτική της, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να επιτύχει σταθερότητα των τιμών, ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί από εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.Στην Ιταλία, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, είδε την τον αντιπρόεδρό του Salvatore Rossi να παραιτείται, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης.
Στη Σλοβενία, ο Bostjan Jazbec παραιτήθηκε από τον διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του 2018, μετά από έντονες πιέσεις που δεχόταν για διάσωση τράπεζας το 2013.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της χώρας για κατάσχεση εγγράφων της ΕΚΤ κατά την επιδρομή στο γραφείο του Jazbec και ο διάδοχος του, επέκρινε σχέδιο νόμου που θα μπορούσε να αφήσει την κεντρική τράπεζα υπεύθυνη για απώλειες επενδυτών που σχετίζονται με τη διάσωση.
Στη Λετονία, ο κυβερνήτης Ilmars Rimsevics ήταν ο στόχος μιας διεφθαρμένης έρευνας κατά την οποία συνελήφθη.
Αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την αναστολή του, επέστρεψε στα καθήκοντά του και λέει ότι οι κατηγορίες εναντίον του έχουν ενορχηστρωθεί από καλά συνδεδεμένες τράπεζες που εκνευρίζονται από τη στάση του απέναντι στο ξέπλυμα χρήματος.Ο διοικητής της λιθουανικής κεντρικής τράπεζας Vitas Vasiliauskas επέζησε πρόσφατα σε ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που του ζητούσε να παραιτηθεί ή αλλιώς τον περίμενε η απόλυση, επειδή δεν συνεργάστηκε σε μια κοινοβουλευτική έρευνα για την κρίση του 2008.
Το ψήφισμα αυτό απέτυχε, αλλά υποστηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας.
Στην Ελλάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει στοχοποιηθεί  για υποτιθέμενες ατασθαλίες που αφορούν υπόθεση που αφορά τη Novartis.
Ο κ. Στουρνάρας ισχυρίζεται ότι  στόχος είναι να εξωθηθεί σε παραίτηση.
Στη Σουηδία, η παλαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου έχει επικριθεί για το γεγονός ότι το επιτόκιο αναφοράς της παραμένει πολύ κάτω από το μηδέν ενώ η κορώνα έχει αποδυναμωθεί.
Το Κοινοβούλιο εξετάζει το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού και ο υπουργός Οικονομικών, μαζί με ορισμένους πολιτικούς, υποστήριξαν ότι ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής πρέπει να εγκαταλείψει την εστίασή του στη σταθερότητα των τιμών και να εξετάσει την ευρύτερη οικονομία.
Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα έχει δει το μέγεθος του ισολογισμού της να εκτοξεύεται στο 120% του ΑΕΠ της χώρας και συχνά επικρίνεται για αυτό.
Οι ελβετοί βουλευτές πρότειναν να μετατραπούν τα αποθεματικά της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας σε ένα κρατικό ταμείο περιουσίας και τα εθνικά δημοψηφίσματα να έχουν στοχεύσει ανεπιφύλακτα στη χρυσή κατοχή του και ακόμη και να αμφισβητούν τα βασικά στοιχεία των τραπεζών.Στη Νότια Αφρική, ο διοικητής της τράπεζας Lesetja Kganyago σχεδόν σε όλες του τις ομιλίες και συνεντεύξεις κάνει λόγο για ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ειδικά μετά από μια προσπάθεια να κατασχεθούν τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας πριν από αρκετά χρόνια.
Ο Kganyago προσπάθησε να αλλάξει τη στάση του τραπεζικού στόχου, αλλά η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Αφρικής  αντιμετωπίζει περισσότερες απειλές για την ανεξαρτησία της καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg πρώτον, το κυβερνών  κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο μπορεί να προχωρήσει σε ένα σχέδιο εθνικοποιήσεως της Τράπεζας, μία από τις λίγες μόνο κεντρικές τράπεζες στον κόσμο που εξακολουθούν να ανήκουν σε ιδιώτες μετόχους.
Ενώ οι μέτοχοι δεν έχουν λόγο στην πολιτική, ο Kganyago προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν επίθεση στην ανεξαρτησία του ιδρύματος.
Δεύτερον, η δεύτερη θητεία του υποδιοικητή Daniel Mminele έληξε στις 30 Ιουνίου και αποχώρησε από την κεντρική τράπεζα.
Υπάρχουν τώρα δύο κενές θέσεις σε επίπεδο υποδιοικητή.
Στην Ινδία, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο Shaktikanta Das είναι κάποιος που θα είναι πιο φιλικός προς τα κυβερνητικά αιτήματα.
Ο Das υιοθέτησε μια πιο φιλική προσέγγιση στον τραπεζικό τομέα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος θέλησε να καθαρίσει το τραπεζικό σύστημα και συχνά συγκρούστηκε με την κυβέρνηση για την χαλάρωση των κανόνων δανεισμού για τις κρατικές τράπεζες.Στην Αργεντινή υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των  προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019.
Ο Πρόεδρος Mauricio Macri έστειλε ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο τον Μάρτιο, αλλά οι προοπτικές του δεν είναι σαφείς μέσα στον σφιχτό προεκλογικό αγώνα και την οικονομία της χώρα που βουλιάζει σε ύφεση.
Ο Macri πρότεινε τον Ιούνιο του 2019 όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας να υπογράφουν ένα σχέδιο 10 σημείων που περιλαμβάνει δέσμευση προς μια ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα.
Μέχρι στιγμής, κανένας από τους δυνητικούς αντιπάλους του Macri δεν το έχει υπογράψει ή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα το κάνει.
Τα επιτόκια στο Μεξικό βρίσκονται υψηλά 10 ετών και ενώ ο Πρόεδρος έχει αποφύγει να επικρίνει τη Banxico, ένας από τους στενούς του συνεργάτες ο Gerardo Esquivel, πρόσφατα επιτέθηκε στην Κεντρική Τράπεζα ως «hawkish».
Ωστόσο οι συνεργάτες του προέδρου Lopez Obrador θα κατέχουν την πλειοψηφία του συμβουλίου της Banxico το 2020.
Τέλος, στο Πακιστάν, η κεντρική τράπεζα της χώρας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της έκρηξης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Imran Khan αντικατέστησε τον κυβερνήτη της τράπεζας τον Μάιο του 2019και η κεντρική τράπεζα διοικείται τώρα από τον Reza Baqir, πρώην υπάλληλο του ΔΝΤ.
Η χώρα εξασφάλισε τη διάσωση 6 δισ. Δολαρίων από το ΔΝΤ αυτό το μήνα.
Το ΔΝΤ επιθυμεί μια «ενίσχυση» της «λειτουργικής ανεξαρτησίας και εντολής» του οργάνου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS