Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σταση αναμονής από την αμερικανική κυβέρνηση για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία - Αντιδρά το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Σταση αναμονής από την αμερικανική κυβέρνηση για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία - Αντιδρά το Κογκρέσο
Έντονες οι αντιδράσεις του Κογκρέσου για τους S-400
Στάση σιωπής αποφάσισε να τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση για την παραλαβή από την Τουρκία του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Tο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 12/7 την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.
Και ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «ανέβαλε επ' αόριστον» την ενημέρωση που επρόκειτο να κάνουν κορυφαίοι αμυντικοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους για την παραλαβή από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Μάλιστα, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του H. Acar  με επίκεντρο την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, ενώ είχε δηλώσει ότι η στάση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει, παραπέμποντας στην ενημέρωση που θα γινόταν αργότερα.
Και ενώ το Πεντάγωνο είχε κάνει γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα των S-400, μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας του Esper με τον τούρκο ομόλογό του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει «επ’ αόριστον» την ενημέρωση και πως δεν πρόκειται να εκδοθεί η συνήθης ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο υπουργών, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Πάντως, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σε διακομματική βάση στο Καπιτώλιο, με την θεσμική ηγεσία τον αρμόδιων επιτροπών και των δύο νομοθετικών σωμάτων να ζητά από τον Λευκό Οίκο την ενεργοποίηση των κυρώσεων.
 
Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων Αμερικανικής Βουλής: Λάθος η επιλογή του Erdogan

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ζητά η ηγεσία της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους Τούρκους που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα.
Η Τουρκία, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής, Eliot Engel, αλλά και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Michael McCaul, πρέπει να αντιμετωπίσει «σκληρές συνέπειες» για αυτή την απόφαση.
Σημειώνεται επίσης ότι «έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία και τον πρόεδρο Erdogan ότι η παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις».
 «Ο Πρόεδρος Erdogan έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή.
Το γεγονός ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ επέλεξε να ταχθεί με την Ρωσία και τον V. Putin αντί για τη συμμαχία και τη στενότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύσκολο να κατανοηθεί».
Μάλιστα οι δύο Αμερικανοί βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η επιτροπή είχε στηρίξει την προσφορά της κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος PATRIOT, το οποίο θα ήταν απόλυτα επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.

Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων-Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας: Πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων

Την επιβολή κυρώσεων ζητά και η αρμόδια ηγεσία της γερουσίας, κατηγορώντας τον πρόεδρο Erdogan πως επέλεξε μια επικίνδυνη συνεργασία με την Ρωσία που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων και η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σημειώνεται ότι «σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την λανθασμένη απόκτηση των S-400 από τον πρόεδρο Erdogan, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του Putin και απειλής για το πρόγραμμα των F-35».
Η ίδια  ανακοίνωση προτρέπει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump «να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις» που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).
Ακόμη, οι γερουσιαστές καλούν το Πεντάγωνο να προχωρήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αφήνουν ανοιχτή την ελπίδα ότι η «στρατηγική σχέση» των δύο χωρών θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτές τις σημαντικές διαφορές.
Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι «η συνεχιζόμενη βελτίωση της συνεργασίας μας (ΗΠΑ-Τουρκίας) δεν θα είναι εφικτή εφόσον ο πρόεδρος Erdogan παραμείνει σταθερός στην εμβάθυνση των δεσμών με τον V. Putin εις βάρος της οικονομικής ευημερίας της Τουρκίας και της ασφάλειας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης