Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε δουλειά από την πρώτη μέρα

Guardian: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε δουλειά από την πρώτη μέρα
Oι προκλήσεις είναι πολλές
«Κυριάκος Μητσοτάκης: ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει βάλει τις μηχανές στο φουλ», σχολιάζει η Helena Smith σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε παλαιούς πολιτικούς, τεχνοκράτες και μεταρρυθμιστές για να ηγηθούν της πρώτης μεταμνημονιακής κυβέρνησης.
Αναλύοντας τα πρώτα δείγματα γραφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Guardian επισημαίνει ότι ο νεοεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει καθόλου καιρό για χάσιμο.
Ήδη την προηγούμενη Δευτέρα 8/7, την επομένη των εκλογών, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει καλοκαιρινή ανάπαυλα για το κοινοβούλιο: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και νομοσχέδια πρέπει να καταρτιστούν.
Την Τετάρτη 10/7 συνεδρίασε το νέο υπουργικό συμβούλιο, που απαρτίζεται τόσο από πολιτικούς, όσο και από τεχνοκράτες και απηχεί τη φιλοσοφία της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία θα ελέγχει ακόμα και την πρόοδο των υπουργών της.
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο τους έδωσε, μάλιστα, επισημαίνει η Smith,  και κάτι μπλε φακέλους, όπως γίνεται και σε ιδιωτικές εταιρίες για να καταγράφεται η πρόοδος που σημειώνουν.
Σε μια εποχή που το φαίνεσθαι είναι το παν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας πρώην τραπεζίτης, έχει κάνει τα πάντα για να δώσει έναν νέο τόνο έπειτα από 4,5 χρόνια συχνά επεισοδιακής διακυβέρνησης από τον αριστερό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.
Αστυνομικά βανάκια και κάγκελα που είχαν εγκατασταθεί από τον προκάτοχό του, απομακρύνθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου σε μία συμβολική κίνηση ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν φοβάται για την ασφάλειά του.
Για πολλούς το νέο στυλ δεν είναι μόνο συμβολικό.
Η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα θεωρείται η αρχή μας νέας εποχής, το πέρασμα του ψυχολογικού ορίου έπειτα από μια δεκαετή ύφεση εξαιτίας της λιτότητας, προγραμμάτα διάσωσης, ακραία κόμματα και μίας παρά λίγο χρεοκοπίας.
«Είναι σχεδόν σαν να θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα σαν ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ, με τον κίνδυνο να προσβάλει κάποιους από την παλαιά φρουρά στο κόμμα του», σχολιάζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής μιλώντας στον Guardian.
O νεποτισμός, οι πολιτικές δυναστείες και οι αλόγιστες σπατάλες ήταν μερικές από τις αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και ο Μητσοτάκης αναγνωρίζει και τον ρόλο του δικού του κόμματος - αλλά και του ΠΑΣΟΚ - σε αυτή.
Για αυτό και μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να απαγορεύσει σε κυβερνητικά στελέχη να διορίσουν συγγενικά τους πρόσωπα στο δημόσιο.
Και ο ίδιος ο 51χρονος Μητσοτάκης είναι ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού και μέλος μίας πολιτικής δυναστείας, αλλά η άνοδός του δεν ήταν προδιεαγραμμένη.
Ζώντας στη σκιά του πατέρα του και της αδερφής του Ντόρας, μόλις το 2004, όταν και επέστρεψε στην Αθήνα, ασχολήθηκε με την πολιτική και το 2015 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αν και θεωρούνταν αουτσάιντερ.
«Αρχικά οι δημοσκοπήσεις δεν τον εμφάνιζαν καθόλου ψηλά», δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλύσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη εκείνη την εποχή.
«Κέρδισε απλώς επειδή ήταν επίμονος, συστηματικός και εθισμένος στη δουλειά, αρετές τις οποίες έχει πλέον μεταφέρει και στο κόμμα», συνέχισε.
Σύντομα μετά την εκλογή του μετέφερε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας από ένα κτίριο όπου το ενοίκιο ήταν 98.000 ευρώ στην Πειραιώς όπου το ενοίκιο κοστίζει μόνο 9.800 ευρώ, αναφέρει η Smith.
Με αντίστοιχες τεχνικές, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη, θα προσπαθήσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα, μια χώρα που εξακολουθεί να αντιστέκεται στην αλλαγή.
«Φιλοσοφία του είναι ο φιλελεύθερος προοδευτισμός. Πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, την υγειονομική κάλυψη για όλους, και σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παράλληλα στη δημιουργικότητα της αγοράς», επισημαίνει ο Παύλος Ελευθεριάδης καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Η σκέψη του και οι ευαισθησίες του ανήκουν περισσότερο στο κέντρο παρά στη δεξιά. Είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, να καινοτομήσει, να αναλάβει ρίσκα», τονίζει ο ίδιος.
Ο Ελευθεριάδης υποστήριξε επίσης ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός στο παρελθόν δεν ήταν τόσο καλά προετοιμασμένος, όσο ο Μητσοτάκης.
Όσο ο Μητσοτάκης ήταν στην αντιπολίτευση οργάνωνε το μανιφέστο του κόμματός, συμβουλευόμενος ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, που θα μπορούσαν να καλύψουν κυβερνητικές θέσεις.
«Σκέφτεται στρατηγικά (…) αυτό που κατάφερε με την κυβέρνησή του ήταν μια δύσκολη ισορροπία», προσθέτει ο Ελευθεριάδης.
«Χρειάστηκε να αναμίξει γνωστούς και δημοφιλείς πολιτικούς με άγνωστους τεχνοκράτες, οι ειδικές γνώσεις των οποίων θα του επιτρέψουν να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες πολιτικές».
Αλλά ο Μητσοτάκης έχει και εχθρούς και πολλοί τον επέκριναν για τις μόλις πέντε γυναίκες, επί συνόλου 51 υπουργών.
Απαντώντας σε αυτό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρονται πολλές γυναίκες για την πολιτική στην Ελλάδα και όταν προσέγγισε κάποιες, εκείνες ήταν διστακτικές να αναλάβουν υπουργικά πόστα.
Δεσμεύτηκε, πάντως, να τοποθετήσει περισσότερες γυναίκες σε έναν πιθανό ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου στο μέλλον.
Η νοοτροπία του ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προσελκύσει επενδυτές και θα μειωθεί η ανεργία, έχει προκαλέσει φόβους ότι θα πουλήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φυσικούς πόρους της χώρας.
Λίγοι έχουν ξεχάσει, ωστόσο, τις 5.000 απολύσεις που έκανε ο Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον κατηγορούν για αντισημιτικές, ομοφοβικές θέσεις στο κόμμα του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος στήριξε το νόμο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
"Είναι νεοφιλελεύθερος και όμηρος των ακροδεξιών στο κόμμα του για θέματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών" του καταλογίζει ο αριστερός συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς.
"Είχε μία πολύ σκληρή στάση στο συγκεκριμένο θέμα, που ήταν κυνική και υποκριτική, ενώ θα έπρεπε να είναι πιο μετριοπαθής" εξηγεί ο ίδιος.
Παράλληλα, οι υποσχέσεις για μείωση των φόρων μπορεί να αποδειχτούν πραγματική πρόκληση, καθώς η ΕΕ ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν θα δεχτεί δημοσιονομικό εκτροχιασμό κάτι που θέτει εν αμφιβόλω και κατά πόσο μπορεί να αλλάξει και ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%.
Και πέρα από όλα αυτά ο 45χρονος Τσίπρας δεν έχει βγει από το παιχνίδι, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,5% και αν η νέα κυβέρνηση αρχίζει να εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα, αυτό θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την αντιπολίτευση.
"Αυτό που κάνει ο Μητσοτάκης είναι επικίνδυνο, διότι οι πολιτικοί συμβιβάζονται, αλλά οι τεχνοκράτες όχι και όταν οι μεταρρυθμίσεις αρχίσουν, θα αρχίσουν και τα προβλήματα" ανέφερε από την πλευρά του ο Καψής, προσθέτοντας ότι "ακόμα είμαστε στον μήνα του μέλιτος, αλλά τα θαύματα στην πολιτική δεν διαρκούν ποτέ πολύ".
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης