Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παιχνίδια με τη φωτιά - Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

tags :
Παιχνίδια με τη φωτιά - Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη νοτιοανατολική Ασία μετά την έγκριση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 2,2 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη νοτιοανατολική Ασία μετά την έγκριση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 2,2 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, με τον στρατός της Κίνας (PLA) να προειδοποιεί μεταξύ άλλων ότι η κίνηση «υπονομεύει σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας» σε μια ήδη ευαίσθητη συγκυρία στις σχέσεις των δύο χωρών λόγο του εμπορικού πολέμου.
Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι αρχές του Πεκίνου προετοιμάζουν ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών που θα  συμμετέχουν σε μελλοντικές πωλήσεις όπλων της Ταϊβάν.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν εκατό και πλέον αρμάτων μάχης M1A2T Abrams, αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger και συνοδευτικού εξοπλισμού, έναντι τιμήματος που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Το πακέτο περιλαμβάνει 108 άρματα μάχης M1A2T Abrams και 250 φορητούς πυραύλους επιφανείας-αέρος Stinger, συστήματα που δεν θα μεταβάλουν την ισορροπία στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή, σύμφωνα με την υπηρεσία συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια (DSCA) του αμερικανικού Πενταγώνου.



Tο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «ματαιώσουν αμέσως» το σχέδιό τους να πωλήσουν όπλα αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ενέργεια αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί η βλάβη των διμερών δεσμών, λέγοντας ότι «ανησυχεί σοβαρά».
 Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κίνηση από την Ουάσιγκτον είχε παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια της Κίνας.
«Για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στις αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην πώληση όπλων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Geng Shuang.
Και ξεχωριστά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi είπε κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στη Βουδαπέστη την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν «να παίζουν με φωτιά».
«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως τη σοβαρότητα της ερώτησης της Ταϊβάν... και να μην παίξουν με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.
Η προτεινόμενη πώληση έρχεται επίσης σε μια επικίνδυνα ευαίσθητη στιγμή: στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Wei Fenghe προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην μπερδεύονται στις διαφορές ασφαλείας για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Είχε επίσης ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον των αντιπάλων στα αναπτυξιακά – επεκτατικά σχέδια της Κίνας προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταϊβάν, δηλώνοντας «αν θέλουν να πολεμήσουν, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης