Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα και πάλι ο SSM νέες επαφές με τις διοικήσεις των τραπεζών - Ποια θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο

Στην Αθήνα και πάλι ο SSM νέες επαφές με τις διοικήσεις των τραπεζών - Ποια θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο
Προς τα πίσω η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος- Η ατζέντα της εβδομάδας
Μια βαριά ατζέντα για τις τράπεζες είναι αυτή της τρέχουσας εβδομάδας με τέσσερις σταθμούς που θα δώσουν βαρύ αποτύπωμα για την προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων να πραγματοποιήσουν μια φυγή προς τα εμπρός.
Νέα επίσκεψη του SSM
Αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν οι επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων του SSM προς τις τράπεζες, επισκέψεις οι οποίες πραγματοποιούνται στη βάση της διαρκούς συνεργασίας του μηχανισμού με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Πρόκειται για το mid year review που αφορά την εξέταση μίας σειράς κρίσιμων θεμάτων, τα οποία γίνονται ακόμη πιο κρίσιμα όσο το έτος θα βαίνει προς την εκπνοή του και τα μεγέθη θα διαμορφώνονται με στόχο οι τράπεζες να αξιολογηθούν στα κρίσιμα stress tests του 2020.
Tα θέμα που θα εξετάσει ο SSM με τις τράπεζες αφορούν
-Την πορεία των πωλήσεων τιτλοποιήσεων κλπ των NPEs
- Αποσαφήνιση των όσων διαμηνύει και το Μαξίμου για συνδυασμό των δύο προτάσεων για τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή της πρότασης της ΤτΕ και του ΤΧΣ.
Μολονότι οι τράπεζες δεν το έχουν το στοιχείο αυτό απολύτως ξεκάθαρο, θεωρούν πως ο συνδυασμός σημαίνει ότι για κάποιες περιπτώσεις η μία πρόταση θα ταιριάζει πιθανόν περισσότερο από την άλλη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων τούτο σημαίνει πως η πρόταση της ΤτΕ θα αφορά στα βαριά καταγγελμένα δάνεια με πολύχρονη καθυστέρηση ενώ εκείνη του ΤΧΣ θα "γιατρεύει" καλύτερα τις μικρότερες καθυστερήσεις και θα έχει καλύτερη χρήση σε ότι αφορά τα στεγαστικά. Ετσι η πρόταση της ΤτΕ θα αφορά κυρίως μία τράπεζα.

- Την προετοιμασία για το SREP (για την αξιολόγηση).
Υπενθυμίζεται πως πολύ πρόσφατα ήρθε στη χώρα ο κ. Andrea Enria και συζήτησε διεξοδικά τα θέματα με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν πια συγκεκριμένες οδηγίες και στα τεχνικά κλιμάκια του θεσμού για την περαιτέρω συνεργασία τους με τις τράπεζες.
Κρίσιμες συναντήσεις με τους θεσμούς στο περιθώριο του Economist
Εν τω μεταξύ 16 και 17 του μηνός η κυβέρνηση θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με τους θεσμούς στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Οπως πάντως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βιαστεί να αναθεωρήσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και φαίνεται πως το θέμα θα την απασχολήσει από τον επόμενο χρόνο.
Σε αντίθεση λοιπόν με όλες τις φωνές που ακούγονται γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η αναθεώρηση του πλεονάσματος δεν είναι κάτι που θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε τούτη τη φάση.
H συζήτηση αυτή είναι πιθανόν να ανοίξει την επόμενη χρονιά και να αφορά το 2021.

Έκδοση Ομολόγου


Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες αναμένουν το κρίσιμο γεγονός της εβδομάδας αυτής που όλα σχεδόν δείχνουν πως θα αποτελέσει η έκδοση επταετούς ομολόγου.
Η έκδοση αυτή θεωρείται πολύ κρίσιμη για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται κυρίως με την τιμολόγησή της. Η τιμολόγηση της συγκεκριμένης έκδοσης ενδέχεται να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στα ενεργητικά των τραπεζών δηλαδή ενδέχεται να διαμορφώσει καλύτερες αξίες για τους ισολογισμούς τους.
Συγχρόνως είναι πιθανόν να αποτελέσει τη βάση για καλύτερες τιμολογήσεις και σε εκδόσεις εταιριών ή ακόμη και νέες εκδόσεις τραπεζών.
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών
Τέλος το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και εκείνο των θεσμών πέφτει έντονο αυτήν την εβδομάδα στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών που ανακοινώνονται νωρίτερα από τα δικά μας σε ότι αφορά το δεύτερο τρίμηνο.
Το στοιχείο αυτό θα παίξει ρόλο και στα διεθνή χρηματιστήρια επηρρεάζοντας και το δικό μας αλλά θα αποτελέσει και έναν σημαντικό συντελεστή στάθμισης για το πως κινείται πανευρωπαϊκά ο τραπεζικός κλάδος, ένας κλάδος που αντιμετωπίζει από μικρά έως σημαντικά προβλήματα σε όλη της γηραιή ήπειρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης