Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εκκρεμότητες των τραπεζών στο επίκεντρο της συνάντησης ΕΕΤ - Σταϊκούρα, Γεωργιάδη

Οι εκκρεμότητες των τραπεζών στο επίκεντρο της συνάντησης ΕΕΤ - Σταϊκούρα, Γεωργιάδη
Το ζήτημα των NPLs βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στις συναντήσεις των τραπεζιτών με τους κ. κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη
Μπαράζ συναντήσεων είχαν σήμερα (15/7) τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα όσο και με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με επικέντρωση στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γεώργιος Χατζηνικολάου, οι αντιπρόεδροι, Κώστας Μιχαηλίδης, Βασίλειος Ράπανος και Γεώργιος Ζανιάς, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ Γεώργιος Αρώνης, καθώς και η γενική γραμματέας, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας, τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΤ ενημέρωσαν τον υπουργό και τους συνεργάτες του για τα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε ό,τι ιδίως αφορά την απορρόφηση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναφέρθηκαν επίσης, σε βελτιωτικές κινήσεις στο υπάρχον πλαίσιο διάθεσης και αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων, οι οποίες μπορούν σημαντικά να επιταχύνουν τις χρηματοδοτήσεις μέσω των τραπεζών.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να εντοπιστούν και προταθούν λύσεις κοινού ενδιαφέροντος, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Τί έγραφε το bankingnews.gr για τις φήμες που κυκλοφορούν για αλλαγές στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank

Πλήθος φημών, σεναρίων και εικασιών κυκλοφορούν το έσχατο διάστημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προφανώς και με αφορμή την αλλαγή της κυβέρνησης της ΝΔ.
Όμως ποιες είναι οι φήμες και ποιες είναι οι αλήθειες ως προς τις μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών στο τραπεζικό σύστημα;

Φήμη: Θα αντικατασταθεί ο Μιχαηλίδης από τον Χαρδούβελη

Αλήθεια: Μετά την συμφωνία - εκτόνωσης με το ΤΧΣ καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει

Το έσχατο διάστημα κυκλοφορεί μια φήμη που ήθελε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να είναι ενοχλημένο με την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Με τον Παύλο Μυλωνά τον διευθύνοντα σύμβουλο λόγω του επιχειρηματικού σχεδίου που ανακοίνωσε τον Μάιο 2019
Με τον Κώστα Μιχαηλίδη τον Πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας επειδή εμφανίζεται να έχει ρόλο στην ενεργή διοίκηση της τράπεζας.
Είναι αληθές ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40,3% θεωρούσε ότι αδικείται με το να εμφανίζεται στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής με ένα μόνο μέλος.
Επειδή έβλεπε ότι συμβαίνουν περίεργα πράγματα π.χ. μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής έστελναν επιστολές σε διευθυντικά στελέχη της τράπεζας και τους καθοδηγούσαν για μείζονος σημασίας ζητήματα.
Τέτοια ζητήματα είχαν δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης.   
Είναι αληθές επίσης ότι πολύ πρόσφατα οι σχέσεις Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του βασικού μετόχου με την διοίκηση της Εθνικής είχε δραματικά επιδεινωθεί.
Ο Μυλωνάς ο CEO της Εθνικής κινήθηκε πολύ ευέλικτα ενώ έκανε και βήματα πίσω και ο Μιχαηλίδης.
Έτσι λοιπόν το ΤΧΣ ομόφωνα πριν λίγο καιρό αποφάσισε και επέβαλλε να αποχωρήσουν 5 μέλη από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας και ταυτόχρονα ζήτησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να αυξηθούν σε 13.
Το ΤΧΣ δεν θα έχει ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας αλλά 5 μέλη.
Τα στελέχη που παραιτήθηκαν μετά από συμφωνία Εθνικής και ΤΧΣ θα αντικατασταθούν μόνο από στελέχη που θα προτείνει το ΤΧΣ.
Φθάνοντας στο σήμερα στις 30 Ιουλίου συνεδριάζει η γενική συνέλευση της Εθνικής τράπεζας και θα προταθεί ο Γκίκας Χαρδούβελης ως αντιπρόεδρος της Εθνικής τράπεζας.
Η κίνηση που εκτόνωσε την κατάσταση είναι η απόφαση του Δασμάνογλου, ο οποίος λειτουργεί πάντα θεσμικά, να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο διακρατώντας όμως όλες τις αρμοδιότητες που έχει ως επικεφαλής της κανονιστικής συμμόρφωσης και γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου.
Η αποχώρηση Δασμάνογλου από εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής είχε ως συνέπεια να εκτονωθεί η κόντρα – σύγκρουση με το ΤΧΣ και αποδείχτηκε ισχυρός καταλύτης.
Ως προς τα μελλοντικά γεγονότα.
Η αποχώρηση Δασμάνογλου ήταν η κρίσιμη παράμετρος, το ΤΧΣ θεωρεί ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κινείται συναινετικά, θεωρεί τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ως ενέργειες που είναι αποδεκτές από τον βασικό μέτοχο.
Ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα αποχώρησης Μιχαηλίδη.
Εάν η κόντρα συνεχιζόταν μεταξύ ΤΧΣ και Εθνικής θα κινδύνευε συνολικά η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.
Μετά την εκτόνωση έχει επέλθει ηρεμία όλες οι πλευρές αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένες με τις εξελίξεις.
Το σενάριο ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης ήρθε ως αντιπρόεδρος για να γίνει μελλοντικά Πρόεδρος στην Εθνική δεν νομίζουμε ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Υπάρχει πραγματική εκτόνωση στις σχέσεις ΤΧΣ και Εθνικής και αυτό επιβεβαιώνεται από το ΤΧΣ.
Έχουν ζητήσει από τον Μιχαηλίδη να παραμείνει πιστός στα μη εκτελεστικά καθήκοντα του και αυτό θα το τηρήσει ως πρόεδρος.
Επίσης το ΤΧΣ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Μυλωνά.
Δεν βλέπουμε αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Εθνικής.
Οι φήμες θέλουν αλλαγές…η αλήθεια είναι ότι πέραν αυτές που έχουν σημειωθεί, δεν αναμένονται άλλες για το ορατό μέλλον.

Φήμη: Θα αντικατασταθεί ο Χρήστος Μεγάλου
Αλήθεια: Δίνουμε μηδενική πιθανότητα να αντικατασταθεί η διοίκηση της Πειραιώς

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί – κατά το γραφικότερο – σέρνεται – μια φήμη που θέλει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Μητσοτάκη ενοχλημένο με τον CEO της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου.
Υπάρχει και άλλη φήμη ότι ελέγχεται ο Μεγάλου από τον SSM ενώ εσχάτως κυκλοφορεί και άλλη φήμη ότι το deal με την Intrum για τα NPEs προσκρούει σε εμπόδια.
Με βάση τις φήμες έχει βρεθεί και το νέο δίδυμο που θα αναλάβει την διοίκηση της Πειραιώς ο Νίκος Καραμούζης Πρόεδρος και ο Σταύρος Ιωάννου ο αναπληρωτής CEO της Eurobank θα αναλάβει CEO της Πειραιώς.
Ωστόσο ούτε ο Ν. Καρουμούζης ούτε ο Στ. Ιωάννου ενδιαφέρονται να αναλάβουν σημαίνουσες θέσεις στην Τρ. Πειραιώς.
Η αναφορά του ονόματος Καραμουζη είναι σύνηθες φαινόμενο να φημολογείται στην αγορά, καθως είναι απο τους ελάχιστους ικανούς που βρίσκονται εκτός τραπεζικού κλάδου.
Ποια είναι η αλήθεια;
Όντως κάποια στιγμή στο παρελθόν οι σχέσεις Μεγάλου με το περιβάλλον Μητσοτάκη είχαν περάσει κάποιες εντάσεις αλλά φαίνεται ότι έχουν εκτονωθεί.
Για τον SSM έλεγχος δεν υπάρχει.
Ως προς την αντικατάσταση θεωρούμε ότι έχει μηδενικές πιθανότητες.
Ο Χρήστος Μεγάλου θα παραμείνει CEO στην Πειραιώς, δεν βλέπουμε αλλαγές στην διοίκηση, Χαντζηνικολάου και Μεγάλου θα είναι το διοικητικό δίδυμο της Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι μετά το ομολογιακό tier 2 στα 400 εκατ έστω και με 9,75% και το deal με την Intrum στα NPEs η διοίκηση Μεγάλου έχει ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Φήμη: Ο Μαντζούνης θέλει να γίνει Πρόεδρος στην Alpha bank
Αλήθεια: Δεν θα υπάρξουν αλλαγές

Εδώ και καιρό κυκλοφορεί μια φήμη ότι ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank Δήμος Μαντζούνης διεκδικεί την θέση του Προέδρου της τράπεζας αντικαθιστώντας τον Βασίλη Ράπανο.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Δ. Μαντζούνης δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου.
Με βάση το ΤΧΣ που ελέγχει το 11% της Alpha bank έως τα μέσα του 2020 έως την επόμενη Γενική Συνέλευση δεν αναμένεται καμία διοικητική αλλαγή στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.
Αυτή φαίνεται να είναι η αλήθεια.

Φήμη: Αλλάζει όλο το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank
Αλήθεια: Ναι ισχύει αλλά ο Πανταλάκης δίνει αγώνα να παραμείνει

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί μια φήμη ότι θα αλλάξει σχεδόν το 80% του διοικητικού συμβουλίου της Attica bank.
Θα αλλάξουν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε συντριπτικό ποσοστό, θα τοποθετηθεί νέος Πρόεδρος, θα αλλάξει ο διευθύνων σύμβουλος ο Πανταλάκης και ο αναπληρωτής CEO ο Τσάδαρης γενικώς θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές.
Η αλήθεια είναι ότι όντως οι αλλαγές στην Attica bank θα είναι σαρωτικές στην κυριολεξία.
Ωστόσο ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο CEO που προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι ασαφές που βρίσκεται επιχειρεί – και με την βοήθεια του Στουρνάρα της ΤτΕ – να παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της Attica bank.

Φήμη: Έρχεται νέος νόμος για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών;
Αλήθεια: Ναι και θα μειωθεί σχεδόν 50% η συμμετοχή των ξένων στα διοικητικά συμβούλια

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί φήμη ότι επίκειται νέος νόμος για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και την εταιρική διακυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί αναγνωρίζουν ότι το μοντέλο να έρθουν ξένοι στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν απέδωσε.
Τουναντίον μπορεί να ειπωθεί ότι απέτυχε.
Ως εκ τούτου αλλάζει ο νόμος που θα επιτρέπει περισσότερους έλληνες στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών.
Σήμερα 14 ξένα στελέχη – χωρίς την Eurobank – βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Θα μειωθούν από 14 σε 7 ή 8 και θα αντικατασταθούν με έλληνες που είναι και το ορθότερο ξεκάθαρα.

Φήμη: Σχεδιάζουν την αντικατάσταση του Czurda του CEO στο ΤΧΣ
Αλήθεια: Το ΤΧΣ θα υποβιβαστεί σε θυγατρική του υπερταμείου στα μέσα του 2020

Το έσχατο διάστημα κυκλοφορεί μια φήμη ότι σχεδιάζεται η αντικατάσταση του Μ. Czurda που είναι διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δεν βλέπουμε τέτοια εξέλιξη.
Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να σχεδιάζει να υποβαθμίσει το ΤΧΣ όχι ως ανεξάρτητη αρχή αλλά πιθανότατα να μεταφερθεί στο Υπερταμείο ως θυγατρική εντός του 2020.

Φήμη: Τα μισά στελέχη των διοικήσεων των τραπεζών είναι ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Αλήθεια: Ράπανος Πρόεδρος Alpha bank, Στουρνάρας διοικητής της ΤτΕ, Ζανιάς Πρόεδρος της Eurobank είναι ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχαηλίδης της Εθνικής λόγω κυπριακής καταγωγής είναι ουδέτερος και οι CEO Καραβίας Eurobank, Ψάλτης Alpha bank, Μυλωνάς Εθνική τράπεζα και Μεγάλου τράπεζα Πειραιώς προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ.

www.bankingnews.gr www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης