Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απάντηση Πεκίνου για Ταϊβάν - Επιβολή κυρώσεων σε αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ - Νέες ασκήσεις στην Σινική θάλασσα

tags :
Απάντηση Πεκίνου για Ταϊβάν - Επιβολή κυρώσεων σε αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ - Νέες ασκήσεις στην Σινική θάλασσα
Απάντηση Πεκίνου για Ταϊβάν - Επιβολή κυρώσεων σε αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ
Μετά την έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πώληση  οπλικών συστημάτων αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στις  απειλές της για επιβολή κυρώσεων σε αμερικανικές εταιρείες που πωλούν όπλα στην Ταϊβάν.
Παράλληλα αυτή η επιβεβαίωση ήρθε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση νέων στρατιωτικών ασκήσεων στα νοτιοανατολικά παράλια της Κίνας, κοντά στην Ταϊβάν, στις οποίες συμμετείχαν το ναυτικό και η αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).
 


Ο PLA με ανακοίνωσή χαρακτήρισε τις ασκήσεις «συνήθη ρουτίνα σύμφωνα με τα (ετήσια) μας σχέδια».
«Η κυβέρνηση της Κίνας και οι κινεζικές εταιρείες δεν θα συνεργαστούν ούτε θα έχουν εμπορικές επαφές με αυτές τις αμερικανικές εταιρείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang σε μια καθημερινή ενημέρωση. Ανταποκρίθηκε στις δυνητικές πωλήσεις στην Ταϊβάν των δεξαμενών M1A2T Abrams, των πυραύλων Stinger και του συναφούς εξοπλισμού σε εκτιμώμενη αξία ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις κινεζικές επικρίσεις και απειλές.
Αν και λίγες λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί, μια χούφτα αμερικανικών αμυντικών εταιρειών έχει ονομαστεί μεταξύ των πρώτων στόχων των επικείμενων κυρώσεων του Πεκίνου, όπως οι General Dynamics, Raytheon Co., η Honeywell, η Oshkosh Corp. και οι δραστηριότητες της Pensylvania της BAE Systems.
Από την αρχή του 2019, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προειδοποίησε ότι η «επανένωση» μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής χώρας είναι αναπόφευκτη και υπαινίχθηκε ότι το Πεκίνο δεν θα διστάσει να επιτεθεί σε οποιαδήποτε ξένη δύναμη που προσπαθεί να σταματήσει την Κίνα. Σε απάντηση, η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen επέμεινε ότι ο λαός της Ταϊβάν «δεν θα ανέχεται» ποτέ την κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος και επέμεινε ότι ο στρατός του νησιού θα πολεμήσει.



Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν «να παίζουν με φωτιά»".
«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως τη βαρύτητα του ζητήματος της Ταϊβάν... [και] να μην παίξουν με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης