Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Παραπλανητική» για τους επενδυτές η ασκούμενη νομισματική πολιτική - Τι δείχνει η αγορά ομολόγων

«Παραπλανητική» για τους επενδυτές η ασκούμενη νομισματική πολιτική - Τι δείχνει η αγορά ομολόγων
Η καμπύλη αποδόσεων αποτελεί έναν καλό σύμβουλο για τους επενδυτές εκτιμά σε ανάλυσή του το Bloomberg
Τις συνέπειες που θα έχει σε μακροπρόθεσμο διάστημα η χαλαρή νομισματική πολιτική, τονίζει το Bloomberg σε ανάλυσή του, υπογραμμίζοντας ότι αυτές δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από τους επενδυτές.
Όπως τονίζει τα επίσημα επιτόκια συνεχώς μειώνονται.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Άλλωστε ο πρόεδρος της Fed δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής.
Όμως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο εύρος των κεντρικών τραπεζών που εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε χαλαρή νομισματική πολιτική.
Όλο και περισσότερες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο.
Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων από ό, τι η Fed ή η ΕΚΤ είναι ακόμα πιο επιθετική από την αναμενόμενη.
Είναι πιο πιθανό να έχουν πιο μακροχρόνιες συνέπειες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής που μετρούμε και αξιολογούμε συνεχώς είναι μεγαλύτερα από ό, τι συνήθως θεωρείται.
Αυτό πηγαίνει πολύ μακριά για την αντιμετώπιση του ισχυρισμού ότι η νομισματική πολιτική έχει εξαντληθεί κοντά στο μηδενικό όριο.
Οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν, ίσως και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όμως αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η τάση που έχουν οι κεντρικές τράπεζες με την πολιτική τους να δημιουργούν «φούσκες» στις αποτιμήσεις αρκετών assets.

Το μήνυμα που στέλνουν προς αγορές, εταιρείες και οικονομίες είναι να παραμείνουν σε κατάσταση μόχλευσης, αλλά αυτό το μήνυμα θα πρέπει να κάνει πιο συνετούς τους επενδυτές.
Ακόμη και ο αναπληρωτής πρόεδρος –και ασκών προσωρινά χρέη προέδρου- του ΔΝΤ, D. Lipton ήταν εξαιρετικα΄σαφής.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες –αν και δεν αναφέρθηκε «ονομαστικά» σε ποιες απευθύνεται- να διατηρήσουν μία χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ένα ακόμη από τα προβλήματα που δημιουργείται είναι η τάση των επενδυτών να αναζητούν όλο και υψηλότερες αποδόσεις.
Ταυτόχρονα υπήρξε μια μικρή αισιοδοξία μετά τη Σύνοδο των  G-20 ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος της σήραγγας στις εμπορικές διαφορές.
Αυτό προκάλεσε κάποια ηρεμία στις αγορές, η οποία, όμως, μοιάζει επίπλαστη.

Εάν τα εμπόδια στο εμπόριο είναι πληθωριστικά, οποιαδήποτε αύξηση των αναγνώσεων θα αγνοηθεί εντελώς στις συνεδριάσεις καθορισμού ποσοστών.
Αλλά η επίδραση στις τιμές δεν θα αγνοηθεί εντελώς.
Το μεγαλύτερο τέλος της καμπύλης αποδόσεων θα πρέπει να αποτελέσει μία  προειδοποίηση.

Καθώς η πρόσφατη κλίση προσεγγίζει τα επίπεδα τεχνικής αντίστασης που έχουν αποδειχθεί αρκετά σημαντικά, η καμπύλη αποδόσεων μπορεί να είναι το πιο ενδιαφέρον εμπόριο που πρέπει να παρακολουθήσετε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης