Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 7ετές ομόλογο

FT: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 7ετές ομόλογο
«Η θετική νομισματική πολιτική αλλά και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών οδήγησαν σε πτώση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων», αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times
Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές με 7ετές ομόλογο αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, με τον τίτλο «Greece preps new 7-year bond after sharp rally» («Η Ελλάδα προετοιμάζει νέο 7ετές ομόλογο μετά το ισχυρό ράλι»).
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πρόσληψη επενδυτικών τραπεζών προκειμένου να εκδώσει 7ετές ομόλογο, σε μία περίοδο που είναι σαφής η διάθεση των επενδυτών να αγοράζουν ομόλογα σε ευρώ.

Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ, ενώ προστίθεται ότι δεν έχει ανακοινωθεί, τουλάχιστον επίσημα, η ακριβής ημερομηνία για την έκδοση.
Προστίθεται ακόμη ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιούλιο 2019, εξαιτίας της εκτίμησης ότι η ΕΚΤ είτε θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων είτε θα επανακινήσει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή μπορεί να πράξει και τα δύο ταυτοχρόνως.
Περισσότερο από το 60% των ειδικών που συμμετείχαν σε έρευνα της Bank of America Merrill Lynch εκφράζουν την πίστη ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει εκ νέου το QE έως τα τέλη του 2019.
Ένας ακόμη παράγοντας που στήριξε την πτώση των αποδόσεων είναι και η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετική πορεία και διατηρεί πολύ πιο θετική στάση έναντι των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.
«Μία κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα, με δεδομένη την πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα, να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε πολύ καλό ρυθμό ανάπτυξης (πάνω από το 3%) τα επόμενα χρόνια», εκτιμά ο Aditya Chordia, αναλυτής της JPMorgan.
Πάντως οι FT σημειώνουν ότι παρά τη σαφή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας η αξιολόγησή της εξακολουθεί να είναι χαμηλή και από τους τρεις οίκους (S&P Global, Moody’s και Fitch).
Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα (15/7) η απόδοση του υπάρχοντος 7ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,54% και εάν επιτευχθεί ανάλογο επιτόκιο όταν γίνει η έκδοση θα πρόκειται για εντυπωσιακή βελτίωση σε σύγκριση με το 3,73% που δόθηκε για το 10ετές που βγήκε τον Μάρτιο 2019 και το 3,89% για το 5ετές τον Ιανουάριο 2019.
Οι τράπεζες που είναι ανάδοχοι στην έκδοση είναι οι: Barclays, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης