Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Μέτρα για πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου θα λάβει ο Trump - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

CNBC: Μέτρα για πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου θα λάβει ο Trump - Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Μέχρι σήμερα ο Trump προσπαθεί να «ρίξει» το δολάριο μέσω επιθέσεων στις κεντρικές τράπεζες και μέσω Twitter, σημειώνει το CNBC
Ο Donald Trump είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ένα… πυρηνικό όπλο προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική οικονομία και αυτό δεν είναι άλλο από την πτώση του δολαρίου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street σε δηλώσεις τους στο CNBC.
Το αμερικανικό δίκτυο υποστηρίζει ότι οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση υπάρχει πιθανότητα –αν και δεν είναι εντυπωσιακά υψηλή- να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει πτώση του δολαρίου.
Με ποιόν τρόπο;
Πουλώντας δολάρια και αγοράζοντας νομίσματα άλλων χωρών.
Θεωρούν, όμως, περισσότερο πιθανό το πρώτο βήμα να είναι η εγκατάλειψη της ρητορικής για «ισχυρό δολάριο», προκειμένου να «προστατευθεί» η αμερικανική οικονομία από αυτό που ο Trump χαρακτηρίζει ως αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Κίνα.

Σύμφωνα με τον Joachim Fels, αναλυτή της Pimco, τόσο ο Trump όσο και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι υπέρ ενός πιο αδύναμου δολαρίου και ως εκ τούτου είναι φυσικό κάποιος να υποθέσει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος.
«Μετά από μία παύση του νομισματικού ψυχρού πολέμου στις αρχές του 2018 είναι σαφές ότι αυτός έχει ανάψει εκ νέου.
Πολύ συχνά οι ΗΠΑ ασκούν κριτική στις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών και τις κατηγορούν ότι ακολουθούν πολιτική που βοηθά ώστε τα νομίσματά τους να υποχωρούν έναντι του δολαρίου», σημειώνει ο αναλυτής της Pimco.
Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο Marc Chandler, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας Bannockburn Global Forex, ο οποίος προσθέτει ότι η μεταβλητότητα (volatility) του δολαρίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε χαμηλό έτους.
Αναλυτές των Goldman Sachs και Bank of America προσθέτουν ότι μία παρέμβαση δεν είναι και τόσο ορατή, αλλά σαφώς οι πιθανότητες να συμβεί έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς «ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο Trump αρκετά θέματα μας κάνει να υποθέσουν ότι τα πάντα είναι πιθανά».
Ο Ben Randol, αναλυτής της Bank of America τονίζει ότι κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί το ενδεχόμενο ουσιαστικής παρέμβασης των ΗΠΑ στις αγορές συναλλάγματος, αλλά εκτιμά ότι προς το παρόν η όποια παρέμβαση θα είναι λεκτική και όχι πρακτική.
"Το δολάριο είναι περίπου 10% ή περισσότερο υπερτιμημένο σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη ισορροπία του.
Το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει να βλέπει αυτές τις μελέτες, μεταξύ των οποίων και κάποιες που έχει κάνει το ΔΝΤ.
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι η διοίκηση εξετάζει την πορεία του δολαρίου και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για να παρέμβει στις αγορές», προσθέτει ο Randol.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης