Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mnuchin: Το Libra θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικούς σκοπούς

tags :
Mnuchin: Το Libra θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικούς σκοπούς
Τα μέλη του Κογκρέσου από αμφότερα τα πολιτικά κόμματα αμφισβήτησαν τα κίνητρα του Facebook
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν ανησυχεί για το ψηφιακό νόμισμα του Facebook και την πιθανή παράνομη χρήση του.
Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Δευτέρα 15/7/2019, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το προγραμματισμένο ψηφιακό νόμισμα του Facebook, Libra, «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας", χαρακτηρίζοντάς το ως "ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
«Τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν δισεκατομμύρια δολάρια παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τη φοροδιαφυγή, την εκβίαση, τα ναρκωτικά και την εμπορία ανθρώπων», ανέφερε ο Mnuchin.
Οι δηλώσεις του Mnuchin έρχονται μόλις λίγες μέρες μετά τη δήλωση του προέδρου Trump, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι υποστηρικτής των ψηφιακών νομισμάτων», προτείνοντας παράλληλα στο Facebookνα προχωρήσει στη δημιουργία του Libra, μόνο αν έχει κάποιο τραπεζικό πλάνο.
Μετά την κριτική του προέδρου μέσω twitter, το Bitcoin σημείωσε απότομη μείωση κατά περίπου 10%, στα χαμηλά επίπεδα των 9.872 δολαρίων.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Mnuchin είπε ότι η κεντρική τράπεζα ήταν σαφής με το Facebook - καθώς και τους χρήστες bitcoin - ότι πρέπει να εφαρμόσουν τις ίδιες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
«Σε ό, τι αφορά το Libra του Facebook και τις εξελίξεις στα άλλα κρυπτονομίσματα, ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και να τον προστατέψουμε από την κατάχρηση", ανέφερε.
Άλλοι στην Ουάσινγκτον ζήτησαν επίσης περισσότερη σαφήνεια στο έργο του Facebook.
Ο πρόεδρος της fed,JeromePowell, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε «σοβαρές ανησυχίες» για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος και δημιούργησε μια ομάδα εργασίας στην κεντρική τράπεζα για να τα εξετάσει.
Τα μέλη του Κογκρέσου από αμφότερα τα πολιτικά κόμματα αμφισβήτησαν επίσης τα κίνητρα του Facebook.
Η κ. MaxineWaters, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, ζήτησε από τον τεχνολογικό κολοσσό να καθυστερήσει το έργο, το οποίο είπε ότι είναι συνέχεια της «ανεξέλεγκτης επέκτασής του στις ζωές των χρηστών».
Τον Ιούνιο του 2019, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει κρυπτονόμισμα από την μη κερδοσκοπική Ελβετική Ένωση Libra το 2020.
Το ψηφιακό στοιχείο δεν θα δημιουργείται και ελέγχεται πλήρως από το Facebook,. Θα διευθύνεται από πολλούς άλλους ενδιαφερόμενους συμπεριλαμβανομένων των Uber, Mastercard, Stripe, Visa, PayPal και Spotify.
Ακόμα, το Facebook σχεδιάζει να επωφεληθεί από αυτό μέσω μιας νέας θυγατρικής, της Calibra, που κατασκευάζει ένα ψηφιακό πορτοφόλι για να αποθηκεύει και να ανταλλάσσει τα νέα νομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης