Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ισχυρά λόμπι στην Ουάσιγκτον ζητούν να μειωθούν οι κυρώσεις στα ομόλογα της Βενεζουέλας

tags :
FT: Ισχυρά λόμπι στην Ουάσιγκτον ζητούν να μειωθούν οι κυρώσεις στα ομόλογα της Βενεζουέλας
FT: Γιατί ισχυρά λόμπι στην Ουάσιγκτον ζητούν να μειωθούν οι κυρώσεις στα ομόλογα της Βενεζουέλας
Πολλοί επενδυτές που βρίσκονται στην επιτροπή πιστωτών της Βενεζουέλας - που κατέχουν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια από ομόλογα της χώρας - ασκούν πιέσεις στο τμήμα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να άρει μέρος των κυρώσεων, υπό το πρίσμα της απόφασης της JP Morgan να βγάλει από τους ευρέως ακολουθούμενους δείκτες αναφοράς των αναδυόμενων αγορών τα ομόλογα της Βενεζουέλας, αναφέρουν οι Financial Times.
Η κίνηση αυτή της JP Morgan θα προκαλέσει αναγκαστικές πωλήσεις ομολόγων - ειδικά από τα παθητικά ταμεία των ΗΠΑ που απλώς ακολουθούν το δείκτη - σε μια εποχή κατά την οποία οι αμερικανικές αρχές επιβάλλουν κυρώσεις στην άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τίτλους της Βενεζουέλας με άλλες αμερικανικές οντότητες.
Εάν οι επενδυτές θέλουν ή πρέπει να πουλήσουν τα ομόλογά τους, μπορούν να τα πουλήσουν μόνο σε αγοραστές εκτός των ΗΠΑ - συχνά με μεγάλο discount.
Οι κυρώσεις «έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Mike Conelius, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην T Rowe Price, ένας από τους μεγαλύτερους ομολογιούχους της Βενεζουέλας, μαζί με τις Fidelity, BlackRock, Pimco και Goldman Sachs Asset Management.
«Η πολιτική των ΗΠΑ πλήττει τους αμερικανούς επενδυτές και ενδεχομένως αδίστακτοι ξένοι επενδυτές κερδίζουν από τις εξαιρετικά δυσμενείς τιμές που προκαλούνται από αναγκαστικές πωλήσεις των ομολόγων της Βενεζουέλας», υποστήριξε.
Η απαγόρευση των συναλλαγών με ομόλογα της Βενεζουλάς επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2019, αλλά οι ανησυχίες μεταξύ των ομολογιούχων έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Από το τέλος του Ιουνίου 2019, η κάποτε «παγωμένη» αγορά χρέους της Βενεζουέλας επανήλθε στη ζωή, αφού εμφανίστηκαν αγοραστές, οι οποίοι αγόρασαν ομόλογα αξίας μεταξύ 300 εκατ. δολαρίων έως 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξευτελιστικές τιμές.
Οι συναλλαγές, τις οποίες εικάζουν ορισμένοι διαχειριστές χρημάτων, ότι προήλθαν από την Ισπανία και τη Μέση Ανατολή, και αναφέρθηκαν σε ένα σύστημα διάδοσης των τιμών που διαχειρίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Βιομηχανίας, το σώμα απορρύθμισης της βιομηχανίας, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους κατόχους ομολόγων της Βενεζουέλας.
Η τιμή ορισμένων κρατικών ομολόγων της Βενεζουέλας διαμορφώνεται τώρα κάτω από 20 σεντς του δολαρίου και ορισμένα ομόλογα που εκδίδονται από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας (PDVSA) διαπραγματεύονται ακόμη χαμηλότερα.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δικαιολόγησε την απαγόρευση των συναλλαγών για τα ομόλογα της Βενεζουλέας με το επιχείρημα ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας υπό την ηγεσία του προέδρου Nicolás Maduro πιστεύεται ότι κατέχουν ένα κομμάτι από ομόλογα ύψους 62 δισ. δολαρίων.
Επομένως, ο περιορισμός των εμπορικών συναλλαγών θα εμπόδιζε τους εμπλεκόμενους του καθεστώτος να αντλήσουν κεφάλαια, ενώ ο Λευκός Οίκος σφίγγει τον κλοιό στην πολύ σημαντική βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας.
«Το πρόβλημα με την προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ είναι ότι χτυπάει μια μύγα με μια ατομική βόμβα»", δήλωσε ο Patrick Esteruelas, σύμβουλος της Emso Asset Management με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Στόχευσαν ένα μικρό ποσοστό των τίτλων και με αυτόν τον τρόπο έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά».
Ένας υπάλληλος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι το τμήμα «αξιολογεί τακτικά τον αντίκτυπο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του και τις επιπτώσεις του στην αγορά» και «είχε πολλές συζητήσεις με τους επενδυτές για τα εν λόγω ομόλογα προκειμένου να κατανοήσει τον αντίκτυπο στην αγορά».
Η επιτροπή πιστωτών της Βενεζουέλας  κάλεσε επίσης την κυβέρνηση - αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Juan Guaidó, επικεφαλής του δημοκρατικά εκλεγμένου Κογκρέσου της Βενεζουέλας, να συμμετάσχουν στις προσπάθειές τους για να αναβαθμίσουν τους κανόνες του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.
Οι κάτοχοι ομολόγων της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι είναι επίσης προς το συμφέρον της κυβέρνησης της αντιπολίτευσης, αν θέλει να αποφύγει την αντιμετώπιση των «εχθρικών ή μη συνεργάσιμων πιστωτών».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης