Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Καναδάς σκέφτεται να αναβάλει την προμήθεια σήματος 5G από την Huawei

tags :
Reuters: Ο Καναδάς σκέφτεται να αναβάλει την προμήθεια σήματος 5G από την Huawei
Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Καναδών πολιτών από το Πεκίνο, αποτελεί τροχοπέδι για τη συνεργασία με τον κινέζικο Κολωσσό
Ο Καναδάς ενδέχεται να αναβάλει την απόφασή του για το εάν θα επιτρέψει στην Huawei της Κίνας να προμηθεύσει εξοπλισμό δικτύου 5G έως και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Οκτωβρίου, δεδομένων των τεταμένων σχέσεων με το Πέκίνο, λένε τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, δήλωσαν ότι η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Justin Trudeau ήταν απρόθυμη να προχωρήσει μέχρι να ξεκαθαριστεί η τύχη δύο Καναδών που κρατούνται στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδός επιχειρηματίας Michael Spavor και ο πρώην Καναδός διπλωμάτης Michael Kovrig, ο οποίος εργάζεται για την International Crisis Group έχουν συλληφθεί στην Κίνα από τον Δεκέμβριο του 2018, με την κατηγορία ότι έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Τον Μάιο του 2019, ο Καναδάς ζήτησε άμεσα την απελευθέρωσή τους χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Το Πεκίνο ενήργησε αφού η καναδική αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Huawei με ένταλμα ΗΠΑ, κίνηση που καταδικάστηκε από την Κίνα.
Οι ειδικοί στην Οτάβα αναθεωρούν τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των δικτύων 5G, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Huawei, ενώ οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η χρήση του εξοπλισμού της Huawei θα μπορούσε να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Reuters, δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης ανέφεραν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ανακοίνωσης πριν από τις εκλογές.
Μια τρίτη πηγή τόνισε ότι η τελική απόφαση δεν είχε ακόμη ληφθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν απίθανη η διαρροή πληροφοριών πριν τις εκλογές.
Οποιαδήποτε αναβολή θα μπορούσε να ενοχλήσει εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η BCE και η Telus, οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν στα σχέδιά τους για ασύρματα δίκτυα 5G έως ότου η Οτάβα λάβει απόφαση.
Το ζήτημα του 5G εμπλέκεται στην ευρύτερη εμπορική και διπλωματική διαμάχη με την Κίνα.
Ο Trudeau καταδίκασε τις συλλήψεις των δύο ανδρών και αρκετοί σύμμαχοι του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητούν την απελευθέρωσή τους.
Το αν ο Καναδάς ήταν πρόθυμος να επιτρέψει σε μια κινεζική εταιρεία να κυριαρχήσει σε σημαντικό τμήμα του τηλεπικοινωνιακού δικτύου για την επόμενη γενιά ήταν ένα σημαντικό ζήτημα, ανέφερε η τρίτη πηγή.
Η Κίνα έχει επίσης σταματήσει να εισάγει ορισμένα καναδικά προϊόντα.
Στα τέλη Απριλίου 2019, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ralph Goodale, υπεύθυνος για την αναθεώρηση του 5G, δήλωσε ότι θέλησε τα αποτελέσματα να δημοσιοποιηθούν μέχρι τις εκλογές.
"Θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις εν ευθέτω χρόνο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Goodale, Scott Bardsley, ενώ οι εταιρείες Bell, Telus και Huawei δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης