Συμφωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας

Συμφωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας
Συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας
Σε συμφωνία για μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας που θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης κατέληξαν κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, Μητσοτάκης και Ιερώνυμος συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ο κ.Μητσοτάκης εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.
«Πολύ χαίρομαι που σας  καλωσορίζω και επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου Μακαριώτατε.
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ και  προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία μαζί σας.
Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση, και σεβόμενοι τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος - στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση.
Οπότε και πάλι καλωσήρθατε, και χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο να εύχεται στον πρωθυπουργό δύναμη, υπομονή και κουράγιο μπροστά στο τεράστιο έργο που έχει μπροστά του.
«Και θα ήθελα προσωπικά να ευχηθώ να έχετε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη, ώστε και στα προβλήματα αυτά που θίξατε, και άλλα που υπάρχουν πολλά, μέσα σε μία στενή συνεργασία όσο αφορά τον χώρο της Εκκλησίας και το χώρο της Πολιτείας, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Καλή δύναμη» είπε ο κ.Ιερώνυμος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS