Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Είμαστε σε νομισματικό πόλεμο, αλλά κανείς δεν το παραδέχεται

tags :
BofA Merrill Lynch: Είμαστε σε νομισματικό πόλεμο, αλλά κανείς δεν το παραδέχεται
Με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθούν παρόμοιους τόνους, τα νομίσματα είναι πιθανό να εισέλθουν σε αδιέξοδο
Οι κεντρικές τράπεζες εμπλέκονται σήμερα σε έναν συγκαλυμμένο πόλεμο συναλλάγματος που προκαλεί στασιμότητα στις αγορές, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, Θάνο Βαμβακίδη.
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αποτέλεσε το βασικό θέμα για τους κεντρικούς τραπεζίτες το 2019, με την Federal Reserve, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να σηματοδοτούν ότι θα προχωρήσουν σε νέες δράσεις.
Αυτή η προοπτική πυροδότησε σημαντικές κερδοσκοπικές κινήσεις.
Οι αναλυτές της Wall Street έχουν αρχίσει να εικάζουν ότι ο πρόεδρος Donald Trump μπορεί να παρέμβει για να αποδυναμώσει το δολάριο.
Ο Trump ανέφερε πρόσφατα ότι η Κίνα και η Ευρώπη είχαν ξεκινήσει πολιτικές κινήσεις σχεδιασμένες να μειώσουν την αξία στα νομίσματά τους προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές έναντι των ΗΠΑ στο εμπόριο.
Γι' αυτό το λόγο έχει επανειλημμένα επικρίνει την Fed λόγω της έλλειψης μείωσης στα επιτόκια.
Υπό αυτή την προοπτική, ο Βαμβακίδης εκτίμησε ότι με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθούν παρόμοιους τόνους, τα νομίσματα είναι πιθανό να εισέλθουν σε αδιέξοδο.
"Δεν μπορούν να επηρεάσουν το κόστος δανεισμού, επειδή τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά, οπότε ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να διευκολύνουν περαιτέρω τις νομισματικές συνθήκες είναι να εξασθενήσουν το νόμισμά τους", δήλωσε στο CNBC ο Βαμβακίδης.
"Ωστόσο, όταν όλοι ακολουθούν την ίδια πολιτική, τότε τα νομίσματα δεν κινούνται πραγματικά, δεν ωφελείται κανείς, αφού επέρχεται ισορροπία.
Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, βρισκόμαστε σε έναν νομισματικό πόλεμο, αν και κανείς δεν το αναγνωρίζει", ανέφερε.
Ο Βαμβακίδης ισχυρίστηκε ότι, αν και θεωρητικά, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρεμβαίνουν όταν τα νομίσματα είναι υπερτιμημένα, ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται παρόμοιες παρεμβάσεις επί του παρόντος παράγει πιο αρνητικές παρενέργειες.
«Όλοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, αλλά όλοι προσπαθούν ταυτόχρονα και τελικά κανείς δεν ωφελείται», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης