Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Χρειάζονται νόμιμες οδοί για να φτάνoυν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες - Nα τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου

tags :
Αβραμόπουλος: Χρειάζονται νόμιμες οδοί για να φτάνoυν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες - Nα τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου
Αβραμόπουλος: Χρειάζονται νόμιμες οδοί για να φτάνoυν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες
Στην «ανάγκη να τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου» για το προσφυγικό εστιάζει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Χρειάζονται νόμιμες οδοί για να φτάνει στην Ευρώπη όποιος δικαιούται άσυλο με ασφαλή τρόπο», δηλώνει ο αρμόδιος Επίτροπος.
Τονίζει, όμως, ότι «το ενδεχόμενο να υποβάλλονται αιτήσεις σε τρίτες χώρες, με στόχο να χορηγείται άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει μια σειρά νομικών ζητημάτων».
Πρόκειται και για απάντηση στην πρόταση που παρουσιάζει επίσημα σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι και η οποία προβλέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Η Ιταλία ζητά, επίσης, οι μετανάστες που φτάνουν στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, να μεταφέρονται για δυο με τρεις ημέρες σε συγκεκριμένες περιοχές των ακτών μέχρι να διαπιστώνεται, σε χρόνο ρεκόρ, αν δικαιούνται άσυλο.
Ο κ. Αβραμόπουλος δεν σχολιάζει το σημείο αυτό και επιμένει ότι η μόνη λύση είναι η επανεγκατάσταση.
Είναι αισιόδοξος, πάντως, διότι σε σχέση με πέρυσι, οι αφίξεις στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 83%.
Συνεχίζει να θεωρεί προτεραιότητα, δε, την αλλαγή του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και του κανονισμού του Δουβλίνου.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη υπογραμμίζει ότι «η απελευθέρωση των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης στη χώρα αυτή είναι σαφώς κάτι το θετικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να έλθουν όλοι στην Ευρώπη». Θα μεταφερθούν στις χώρες της ΕΕ μόνον όσοι δικαιούνται άσυλο.
Αναφερόμενος, τέλος, στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κύριος Αβραμόπουλος τονίζει: «η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί την ήττα του λαϊκισμού και στέλνει ένα μήνυμα κατά του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη. Είναι η αρχή μιας νέας περιόδου, της θεσμικής αποκατάστασης και της εγγύησης της σταθερότητας σε όλη την ευρύτερη περιοχή».
Και προσθέτει: «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ενόραση της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη μεταρρυθμιστική του ικανότητα και στην ειλικρινή του αποφασιστικότητα να πετύχει τους στόχους του».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης