Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψάχνουν τα νέα «πατήματα» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «βολοδέρνοντας» ανάμεσα στη συναίνεση και στη σύγκρουση

Ψάχνουν τα νέα «πατήματα» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «βολοδέρνοντας» ανάμεσα στη συναίνεση και στη σύγκρουση
Καθώς φαίνεται όμως η συναινετική στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τα νέα «πατήματα» αναζητούν κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Καθώς φαίνεται όμως η συναινετική στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας αμφιταλαντεύτηκε στην αρχή, και δεν άνοιγε τα χαρτιά του για αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΝΔ ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κώστα Τασούλα, οδηγήθηκε σε συναινετικά μονοπάτια. Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική του όχι σε όλα και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κάτι το οποίο δείχνει να ανοίγει μια νέα προοπτική στη χώρα.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα κρατήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι εμείς δεν θα λέμε όχι σε όλα, θα έχουμε μια σοβαρή στάση, απαντώντας έτσι και στα ερωτήματα που έθεταν πολλά στελέχη της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζει κάποια θετικά νομοσχέδια, αν θα κρατήσει ένα άλλο στυλ αντιπολίτευσης ή αν θα γυρίσει στην αντιπολίτευση του 2014.
Από την άλλη βέβαια, για να μη δείξει ότι είναι μόνο συναινετική η αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει υπογράμμισε από το βήμα της ΚΟ του κόμματός του πως αν χρειαστεί κι όταν υπάρξουν ευάλωτες ομάδες οι οποίες θα δουν κοινωνικά μέτρα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξηλώνονται ή να πλήττονται τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα είναι και στα κινήματα καθιστώντας σαφές ότι τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται και στο πεζοδρόμιο και στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ανακοίνωσε 23 γραμματείς Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς οι οποίοι θα αναλάβουν από την Τετάρτη κιόλας καθήκοντα στα χαρτοφυλάκια του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Πρόκειται για στελέχη που μαζί με τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς όπως μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου, κάνουν πράξη τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεύρυνση και ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας με πρόσωπα που προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα και δεν είχαν στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική. Δεν ανήκουν όμως όλοι σε αυτή την κατηγορία.
Ξεχωρίζουν ο Γιώργος Μαυρωτάς, το στέλεχος του Ποταμιού και μέχρι χθες αντιπρόεδρος του κόμματος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.
Μάλιστα αυτό που προκαλεί εντύπωση στην περίπτωσή του - παρότι πρόκειται για ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο το οποίο έχει τιμήσει τα ελληνικά χρώματα και θα πάρει τη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι ο κατάλληλος, είναι δύο στοιχεία που πολιτικοί παρατηρητές στέκονται.
Το ένα είναι ότι ψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών και αυτό τον είχε φέρει σε αντίθεση με το δυναμικό της ΝΔ και το δεύτερο είναι ότι σε άρθρο του μόλις χθες, παρότι ήταν γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να τον αξιοποιήσει, μιλάει για την εξέλιξη του Ποταμιού το οποίο θα περάσει στην αντεπίθεση από το φθινόπωρο.
Επίσης, έντονα συζητείται από πολιτικούς παρατηρητές και το πρόσωπο του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα ο οποίος ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ από το 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
Μάλιστα, παραιτήθηκε στις 5 Αυγούστου, μόλις δώδεκα μέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι. Βέβαια, ο αντίλογος αναφέρει ότι ο κ. Τσουβάλας, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι μεταξύ εκείνων στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη και βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα που μέτρησε προφανώς στην επιλογή του πρωθυπουργού.
Ένα ακόμη όνομα το οποίο συζητείται είναι του Φώτη Κουρμούση που παραμένει στη θέση που είχε ως Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Ήταν εκεί από τον Ιούλιο του 2016 και είναι ο μόνος που συνεχίζει στο ίδιο πόστο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης