Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Στο τραπέζι όλο το φάσμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S – 400

State Department: Στο τραπέζι όλο το φάσμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S – 400
Ο πρόεδρος Trump και ο ΥΠΕΞ, Mike Pompeo θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις
Την θέση ότι παραμένει στο τραπέζι όλο το φάσμα των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA κατά της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 και ότι ο πρόεδρος Trump μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo επεξεργάζονται τις επιλογές τους που έχουν στη διάθεση τους διατύπωσε η εκπρόσωπος του State Deparment, Morgan Ortagus.
Όπως είπε η εκπρόσωπος του State Department, η αμερικανική πλευρά είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι δυνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, αναφέροντας ενδεικτικά τις δηλώσεις Trump περί της επικείμενης αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
«Ο υπουργός και ο πρόεδρος εξετάζουν όλο το εύρος των επιλογών που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία CAATSA.
Νομίζω ότι από αυτό εδώ το βήμα έχουμε καταστήσει αρκετά σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.
Και νομίζω ότι είδατε αυτές τις συνέπειες σήμερα, όταν ο πρόεδρος μίλησε για την αδυναμία πλέον της Τουρκίας να έχει τα F-35.
Όσον αφορά το ποιες κυρώσεις θα επιλεχθούν, δεν τις ανακοινώνουμε εκ των προτέρων.
Αλλά να γνωρίζετε ότι ο υπουργός προφανώς εξετάζει και εργάζεται σε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο» τόνισε η Ortagus.
Σε ερώτηση για το αν ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται το σενάριο μιας πιθανής εξαίρεσης (waiver) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA, η εκπρόσωπος του State Department ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την αμερικανική νομοθεσία.
«Δεν ξέρω σε ποια λύση αναφέρεστε.
Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε με μια διαδικτυακή αναζήτηση να δούμε τις κυρώσεις CAATSA και να δούμε τις 12 επιλογές που υπάρχουν εκεί και τι μπορεί να γίνει με αυτή τη νομοθεσία.
Και νομίζω ότι ο υπουργός και ο πρόεδρος θα λάβουν μια απόφαση με βάση το τι πρέπει να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ και μόλις λάβουν αυτή την απόφαση, σίγουρα θα σας ενημερώσουμε όλους» τόνισε η Ortagus.

Trump: Λυπάμαι, αλλά απαγορεύεται οι ΗΠΑ να πουλήσουν άλλα F - 35 στην Τουρκία

Στην προαναγγελία της απαγόρευσης πώλησης των F - 35 στην Τουρκία προχώρησε χθες ο πρόεδρος των  ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή
«Το επεξεργαζόμαστε όλο αυτό, θα δούμε τι θα συμβεί.
Αλλά δεν είναι δίκαιο» είπε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει μια πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και απέδωσε την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στη διακυβέρνηση Obama, η οποία όπωςε είπε, απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτική της Αμερικής στους ρωσικούς S-400 – τους πυραύλους Patriot.
«Η Τουρκία εξαναγκάστηκε να αγοράσει ένα διαφορετικό πυραυλικό σύστημα.
Έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35.
Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί.
Και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί εμείς στις ΗΠΑ.
Εξαιτίας του γεγονότος ότι η (Τουρκία) αγόρασε ένα ρωσικό πύραυλο, δεν μας επιτρέπεται να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση», τόνισε ο Trump, εκφράζοντας απογοήτευση για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.
«Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει παραπάνω από 100 F-35 και έχουν σχέδια να αγοράσουν περισσότερα, αλλά επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που κατασκευάζεται στη Ρωσία, πλέον τους απαγορεύεται να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη» υποστήριξε ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης