Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι περιμένει η ΕΕ από τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen - Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Τι περιμένει η ΕΕ από τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen - Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών
Η υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen υπερψηφίστηκε από 383 ευρωβουλευτές επί συνόλου 747
Μεγάλες είναι οι προσδοκίες που εκφράζονται για τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η οποία εκλέχθηκε με ισχνή πλειοψηφία, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο.
Οι Ευρωβουλευτές έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η διάδοχος του Jean Claude Juncker δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένο το ευρωκοινοβούλιο.
«Έχουμε μεγάλες προσδοκίες και περιμένουμε από αυτήν πράξεις και όχι μόνο λόγια. Νομίζω ότι το βλέπει τώρα», δήλωσε η ευρωβουλευτής από την Ουγγαρία, Καταλίν Τσεχ, όπως μεταδίδει το Euronews.
«Η ψήφος αυτή δεν ήταν δωρεάν, το συζητήσαμε αρκετές φορές μαζί της. Θέσαμε κάποιες προϋποθέσεις.
Και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στην υλοποίηση αυτών των στόχων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής από την Ρουμανία Ντάτσιαν Τσιόλος.
Η υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen υπερψηφίστηκε από 383 ευρωβουλευτές επί συνόλου 747.
Σχολιάζοντας η ίδια την ισχνή πλειοψηφία που έλαβε, δήλωσε ότι «στη δημοκρατία η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία».
Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι μπορεί κατά τη θητεία της να αντιμετωπίσει δυσκολίες για να περάσει νομοθετήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η von der Leyen φρόντισε κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβόυλιο το πρωί της Τρίτης 16 Ιουλίου 2019 να δεσμευθεί ότι κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εφόσον θα εκλεγεί, είναι μια «πράσινη συμφωνία» για την ΕΕ.
«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» είπε η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία υποσχέθηκε να θεσπίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το Κλίμα και να κάνει την Ευρώπη «την πρώτη ήπειρο ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα με ορίζοντα το 2050.
Αναφερόμενη στο Brexit, είπε πως είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια νέα παράταση, εάν χρειασθεί και εάν είναι για καλό λόγο, τοποθέτηση πάντως που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Βρετανών ευρωβουλευτών.
Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, πρότεινε «νέο σύμφωνο» για την μετανάστευση και την επανάληψη των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα στην δράση».
«Η Μεσόγειος έχει γίνει ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπινα σύνορα» τόνισε η Ursula von der Leyen σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ οφείλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να βρει «νέο τρόπο» για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Tα κεντροδεξιά κόμματα επικρότησαν την εκλογή της νέας προέδρου της Κομισιόν στις περισσότερες πρωτεύουσες της ΕΕ, ενώ στον αντίποδα οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Αριστεροί εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις.
Η Πολωνία αξιώνει τα εύσημα για την εκλογή της von der Leyen, ενώ οι Ουγγρικοί πολιτικοί δήλωσαν ότι το πρώτο της καθήκον πρέπει να είναι η προστασία των συνόρων της ΕΕ, σύμφωνα με το Euractiv.
Στο Βερολίνο,  τόσο η πρόεδρος του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (και νέα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας), όσο και η καγκελάριος Angela Merkel, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.
Τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν συνεχάρη και το SPD, παρά τη διαφωνία του, ενώ Πράσινοι και Die Linke άσκησαν σφοδρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκε.
Στη Γαλλία, την εκλογή της von der Leyen καλωσόρισαν μόνο οι Φιλελεύθεροι (Renew Europe) και το ΕΛΤ.
Οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά και η Άκρα Δεξιά την καταψήφισαν.
Ωστόσο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, έλαβε τη στήριξη της ομάδας του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Στην Ισπανία, πηγές του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκλογή της von der Leyen.
Στην Ιταλία, η Lega του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην στηρίξει την υποψηφιότητα της von der Leyen, όπως και το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia.
Στον αντίποδα, Κίνημα Πέντε Αστέρων, Δημοκρατικό Κόμμα και Forza Italia, στήριξαν τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι δεσμεύσεις

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει δεσμευθεί ότι θα προτείνει εγγυημένο κατώτερο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα ενιαίο σχήμα επιδόματος ανεργίας.
Η von der Layen δήλωσε ότι θα υποστηρίξει επίσης τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% το 2030 και την εισαγωγή «συνοριακού φόρου άνθρακα» και να επεκτείνει το σχήμα ανταλλαγής εκπομπών του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Υποσχέθηκε επίσης μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εποπτεύει την εφαρμογή του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής και την αντικατάσταση της αρχής της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων με την αρχή της πλειοψηφίας.
Ως προς την πολιτική του ασύλου, η von der Layen δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα προσέγγιση κατανομής των βαρών.
Αναφερόμενη στο Brexit, η υποψήφια διάδοχος του Jean Claude Juncker, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη διάθεση περισσότερου χρόνου στο Λονδίνο για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του από την ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εάν εκλεγώ, είμαι έτοιμη να ανοίξω τον δρόμο για μία φιλόδοξη και στρατηγική σύμπραξη με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εάν χρειασθεί περισσότερος χρόνος και αν οι αιτίες γι΄αυτό είναι εύλογες, θα υποστηρίξω περαιτέρω παράταση», αναφέρει στις επιστολές της προς τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.

Ποια είναι η Ursula von der Leyen

Η Ursula Gertrud von der Leyen γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1958 στο Ιξέλ των Βρυξελλών στο οποίο έζησε μέχρι το 13ο έτος της ηλικίας της.
O πατέρας της, Ernst Albrecht, εργαζόταν στο Ιξέλ ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ίδρυσή της.
Το 1971 η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990.
Το 2005, η Ursula Gertrud von der Leyen διορίστηκε ομοσπονδιακός Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Νεολαίας στο υπουργικό συμβούλιο της Angela Merkel.
Στην 60η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, η von der Leyen συμμετείχε στην πρώτη κοινή υπουργική συνάντηση των κυβερνήσεων της Γερμανίας και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2008
Στις Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές 2009 η von der Leyen εκλέχθηκε στην Budnestag, ως Εκπρόσωπος της 42ης εκλογικής περιφέρειας του Ανόβερο.
Στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του CDU / CSU στην ομάδα εργασίας για την πολιτική υγείας.
Επαναδιορίστηκε ως υπουργός οικογενείας, αλλά στις 30 Νοεμβρίου 2009 διαδέχθηκε τον Φρανζ Τζόσεφ Γιάνγκ ως ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η von der Leyen καλλιέργησε την εικόνα της κοινωνικής συνείδησης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και βοήθησε την Merkel να μετακινήσει το κόμμα στο έδαφος του πολιτικού κέντρου.
Αναφερόμενη, στην αύξηση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών παιδικής μέριμνας, για τη θέσπιση ποσοστώσεων γυναικών για τα κύρια διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, για τον γάμο ομοφυλοφίλων και τον εθνικό κατώτατο μισθό, η von der Leyenέκανε εχθρούς μεταξύ των πιο παραδοσιακών μελών του κόμματος αλλά κέρδισε θαυμαστές στα αριστερά.
Το 2013, η von der Leyen διορίστηκε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Είναι η μόνη υπουργός που παραμένει στην Κυβέρνηση Merkel από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005.
Η von der Leyen προεδρεύει της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΕΛΚ, η οποία συγκεντρώνει τους υπουργούς άμυνας του ΕΛΚ πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις αρχές Ιουλίου προτάθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, καθώς ολοκληρώθηκε η θητεία του Jean-Claude Juncker.

Η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με 383 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ursula von der Leyen Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μυστική ψηφοφορία στις 16 Ιουλίου.
Η κα. von der Leyen αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ψήφισαν 733 μέλη του ΕΚ, ενώ βρέθηκε μία άκυρη ψήφος. 383 μέλη ψήφισαν υπέρ, 327 κατά και 22 απείχαν.
Το Κοινοβούλιο αποτελείται αυτή τη στιγμή από 747 μέλη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες εθνικές αρχές.
Κατά συνέπεια, ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Επιτροπής είναι 374, δηλ. πάνω από 50% των μελών που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος Sassoli ανακοίνωσε επίσημα τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με κάλπη.
Η εκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής.
Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου.
Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 - 24 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης