Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Amazon στο στόχαστρο της Κομισιόν - «Πόλεμος» Γαλλίας - ΗΠΑ για τους φόρους

tags :
Η Amazon στο στόχαστρο της Κομισιόν - «Πόλεμος» Γαλλίας - ΗΠΑ για τους φόρους
Η Γαλλία «δεν θα υπαναχωρήσει» στην εφαρμογή του φόρου Gafa
(upd) Έρευνα σε βάρος της Amazon, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας λιανικής πώλησης μέσω Διαδικτύου, θα διενεργήσουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές κατά του μονοπωλίου, προκειμένου να δουν εάν ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα δεδομένα άλλων εταιριών παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις συμβατικές συμφωνίες της Amazon με εταιρίες πώλησης και στον τρόπο που χρησιμοποιεί τα στοιχεία για την επιλογή νικητών στο λεγόμενο "buy box", που επιτρέπει στους καταναλωτές να προσθέτουν αντικείμενα από μια συγκεκριμένη εταιρία απευθείας στο καλάθι αγορών τους, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα.

G7: «Πόλεμος» Γαλλίας - ΗΠΑ για τους φόρους σε Google, Facebook, Apple

Την ώρα που η ΕΕ ξεκινά έρευνα σε βάρος της Amazon, οι κολοσσοί του διαδικτύου βρίσκονται στο στόχαστρο της ομάδας G7, η οποία συνεδριάζει κοντά στο Παρίσι. 
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων, η Γαλλία θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της κατά τη διήμερη συνεδρίαση στη γραφική πόλη του Σαντιγί, βόρεια του Παρισιού, για να πετύχει ευρεία συναίνεση προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη φορολόγηση των εταιριών.
Οι κυβερνήσεις της G7 ανησυχούν ότι οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες που ισχύουν εδώ και δεκαετίες έχουν φθάσει στα όριά τους με την ανάδειξη της Facebook και της Apple, που εγγράφουν κέρδη σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή ανεξάρτητα από την πηγή των εσόδων τους.
Τις τελευταίες ημέρες, το θέμα έχει γίνει περισσότερο ακανθώδες από ποτέ καθώς την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι αψήφησε τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, ψηφίζοντας την επιβολή φόρου στα έσοδα που αντλούν οι μεγάλες εταιρίες του Διαδικτύου στη Γαλλία παρά την απειλή από τον ίδιο ότι θα εκκινήσει έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικούς δασμούς.
Η Γαλλία «δεν θα υπαναχωρήσει» στην εφαρμογή του φόρου Gafa --όπως είναι γνωστός ο φόρος από τα αρχικά των ονομάτων των εταιριών Google, Amazon, Facebook και Apple-- παρά τις απειλές της Ουάσινγκτον για αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Steven Mnuchin.
«Υπάρχει η πιθανότητα των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Γαλλίας.
Υπάρχει ένα νομικό μέσο» για αυτή και «υπάρχει προφανώς η πολιτική βούληση», είπε ο Le Maire, σε δηλώσεις του στο France Inter, μερικές ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7.
Αλλά «η Γαλλία δεν θα υπαναχωρήσει στην εφαρμογή της εθνικής φορολόγησης.
Έχει αποφασιστεί, έχει ψηφιστεί και θα ισχύσει από το 2019», δήλωσε ο Le Maire που θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Mnuchin.
«Η καλύτερη λύση και το σώφρον… είναι άρα να βρεθεί μια διεθνής λύση.
Η G7, είναι η σωστή στιγμή να αποφασίσουμε για αυτή τη διεθνή φορολόγηση», δήλωσε ο Λεμέρ.
Η Γαλλία έχει θέσει ως προτεραιότητα για τους υπουργούς της G7 στο Σαντιγί την αναζήτηση μιας φορολογικής συμφωνίας επί της αρχής, με την εισαγωγή ενός ελάχιστου φόρου επί των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα η φοροδιαφυγή.
Κοινό έδαφος αναμένεται να βρεθεί πιο εύκολα μεταξύ των υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, στο θέμα των ψηφιακών νομισμάτων.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Facebook ότι σχεδιάζει να λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από ρυθμιστικούς φορείς, κεντρικούς τραπεζίτες και κυβερνήσεις που επιμένουν ότι πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων των χρηστών.
Εκτός της επίσημης ατζέντας, οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν τους πιθανούς διαδόχους της Christine Lagarde στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Μnuchin και κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί πρόκειται να συναντήσουν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney, του οποίου το όνομα κυκλοφορεί ως πιθανού διαδόχου της Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης