Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρήγμα στο ΝΑΤΟ ή Δούρειος Ίππος στο σύστημα Putin οι S-400 της Τουρκίας;

tags :
Ρήγμα στο ΝΑΤΟ ή Δούρειος Ίππος στο σύστημα Putin οι S-400 της Τουρκίας;
Η πώληση όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας γίνεται πολύ πιο περίπλοκη
Η Άγκυρα έχει αρχίσει επίσημα την παραλαβή εξαρτημάτων για το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400 της Ρωσίας, με τα μάτια όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στην αντίδραση της Ουάσινγκτον.
Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ θεωρούν τη συμφωνία με τους S-400 ως απειλή για το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία παρέχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό.
Αλλά από την άλλη, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέξουν στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αφού θα επιβεβαιώσουν εκείνους που θεωρούν ότι το «ρήγμα» στο ΝΑΤΟ θα είναι γεγονός.
Μια εξέλιξη που επιθυμεί και επιδιώκει ο Ρώσος Πρόεδρος,V. Putin.
Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικές συμφωνίες με τη Μόσχα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να δώσουν αρκετά κίνητρα στα χέρια του Ρώσου Προέδρου.
Οι γερουσιαστές παροτρύνουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump να επιβάλει κυρώσεις για την Τουρκία, καθώς ο Erdogan επέλεξε μια επικίνδυνη εταιρική σχέση με τον Putin εις βάρος της ασφάλειας, της οικονομικής ευημερίας και της ακεραιότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Οι υποστηρικτές των κυρώσεων φοβούνται επίσης ότι η μη απάντηση σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα ευρύτερα εργαλεία κυρώσεων της Ουάσινγκτον που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι S-400 είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία όμως έχουν ήδη πουληθεί στην Τουρκία.
Η Άγκυρα έχει ήδη 116 αεροσκάφη, επιτρέποντας στους S-400 και τα F-35 να λειτουργούν μεταξύ τους.
Ο Trump, αντιθέτως, είναι πολύ λιγότερο συγκρουσιακός επί του θέματος.
Και αυτό διότι γνωρίζει ότι η πώληση όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας γίνεται πολύ πιο περίπλοκη, καθώς με τις καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, οι Αμερικανοί θα έχουν για πρώτη φορά στα χέρια τους S-400.
Από την άλλη, προσπαθώντας να αποτρέψει τις μελλοντικές συμφωνίες όπλων μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, οι κυρώσεις των ΗΠΑ για την Τουρκία θα μπορούσαν τελικά να ωφελήσουν τον Putin.
Οι ρωγμές στο ΝΑΤΟ είναι από καιρό στόχος του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος θέλει να προσεταιριστεί την Άγκυρα σε άλλες συμμαχίες.
Επίσης, η Τουρκία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις κυρώσεις περιορίζοντας την πρόσβαση των ΗΠΑ. στην αεροπορική της βάση στο Incirlik, ένα στρατηγικά σημαντικό σταθμό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Θα μπορούσε επίσης να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των κουρδικών στρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται στη Συρία.
Βέβαια, εάν οι κυρώσεις αφορούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία της Τουρκίας.
Αν όμως αφορούν τις τράπεζες, τα ομόλογα της Τουρκίας και το νόμισμα της θα μπορούσαν να υποφέρουν περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης