Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Υπερτιμημένο 6% - 12% το δολάριο - Απειλή για την οικονομία ο εμπορικός πόλεμος

tags :
ΔΝΤ: Υπερτιμημένο 6% - 12% το δολάριο - Απειλή για την οικονομία ο εμπορικός πόλεμος
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας θα «αφαιρέσει» περί των 455 δισ. δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020, προειδοποιεί το ΔΝΤ
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ισχυρές πιέσεις που θα δεχθεί η παγκόσμια οικονομία από τη συνέχιση του εμπορικού πολέμου, κατ’ αρχήν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τονίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας, παράλληλα ότι το αμερικανικό δολάριο είναι υπερτιμημένο από 6% έως 12%.
Αντίθετα ευρώ, γεν και γουάν είναι ορθά αποτιμημένα, βάσει των θεμελιωδών δεδομένων των αντίστοιχων οικονομιών.
Στην έκθεση υπό τον τίτλο «External Sector Report» -η οποία εκδίδεται ετησίως και αφορά την πορεία πλεονασμάτων και ελλειμμάτων των κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου- το Ταμείο υπογραμμίζει ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν αρκετά υψηλά πλεονάσματα, ενώ αντίθετα ελλειμματικές παραμένουν οι οικονομίες σε ΗΠΑ, Βρετανία και ορισμένες αναδυόμενες αγορές.


Αναφερόμενο στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για τον οποίο σε προηγούμενες εκθέσεις του έχει τονίσει ότι θα έχει κόστος 455 δισ. δολάρια το 2020 για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι επιδρά αρνητικά στο διεθνές εμπόριο, ασκεί ισχυρές πιέσεις στην εμπιστοσύνη και προκαλεί έντονες αναταράξεις στις επενδύσεις.

Το Ταμείο στις συμβουλές του προς τις χώρες είτε έχουν έλλειμμα, είτε πλεόνασμα,  αναφέρει ότι θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να απελευθερώσουν αλλά και να ενισχύσουν το εμπορικό τους σύστημα.
Εκτιμά ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν υπάρχουν κίνδυνοι χρηματοδότησης, ιδιαίτερα για τις οικονομίες οι οποίες διαθέτουν υψηλά αποθέματα μετρητών.

Όμως παρά ταύτα οι κίνδυνοι παραμένουν για την παγκόσμια οικονομία και δεν είναι όλα «τέλεια»
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ή ένα μη ομαλό Brexit θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και θα επηρεάσουν αρνητικά τις χώρες που έχουν υψηλή εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση και την εξωτερική χρηματοδότηση».
Επιπλέον, οι διαρθρωτικές πολιτικές με ιδιαίτερη προσαρμογή και αλληλουχία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των εξωτερικών ανισορροπιών, ενισχύοντας παράλληλα την εγχώρια δυνητική ανάπτυξη.
Οι μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και αποθαρρύνουν την υπερβολική αποταμίευση - για παράδειγμα μέσω της άρσης των φραγμών εισόδου ή των ισχυρότερων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας - θα βοηθούσαν την εξωτερική επανεξισορρόπηση των πλεονασματικών χωρών του πλεονάζοντος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και τη βάση δεξιοτήτων των εργαζομένων είναι κατάλληλες για την προώθηση των εξαγωγών σε χώρες με υπερβολικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Ακόμη και οι οικονομίες με εξωτερικές θέσεις που εκτιμούμε ότι ευθυγραμμίζονται ευρέως με βασικά στοιχεία, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές ανισορροπίες και αποτρέπουν την αναζωπύρωση των εξωτερικών ανισορροπιών. αυτό απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τον ανταγωνισμό σε τομείς όπως οι υπηρεσίες.
Η ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας παραμένει καθοριστική για τη διευκόλυνση της εξωτερικής προσαρμογής
Γενικότερα, όλες οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν πολιτικές που στρεβλώνουν το εμπόριο, καθώς τείνουν να αποβούν εις βάρος του παγκόσμιου εμπορίου, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Αντ 'αυτού, οι χώρες με πλεόνασμα και ελλείμματα θα πρέπει να εργαστούν για την αναζωογόνηση του διεθνούς εμπορίου και την ενίσχυση των κανόνων του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που εξυπηρετούσαν την παγκόσμια οικονομία καλά τα τελευταία 75 χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης