Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο βαρόνος των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

ΗΠΑ: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο βαρόνος των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»
Ο «Ελ Τσάπο» καταδικάστηκε σε ισόβια 
Ο Μεξικανός μεγαλέμπορος ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από αμερικανικό δικαστήριο, σήμερα (17/7), καθώς κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που έφερνε παράνομα τόνους ναρκωτικών στις ΗΠΑ και καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε τον «Ελ Τσάπο» σε ισόβια φυλάκιση και επιπλέον κάθειρξη 30 ετών.
Του έχει επίσης επιβληθεί η στέρηση 12,6 εκατ. δολαρίων.
Ο 62χρονος Γκουσμάν είχε κριθεί ένοχος από δικαστήριο τον Φεβρουάριο για τη διακίνηση τόνων κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας, καθώς και για συμμετοχή σε πολλαπλές συνωμοσίες δολοφονίας ως επικεφαλής του καρτέλ της Σιναλόα, γνωστή για χρόνια ως μια από μεγαλύτερες και πιο βίαιες σπείρες διακίνησης ναρκωτικών του Μεξικού.
Μια πρώην συνεργάτης του Γκουσμάν, η Αντρέα Βελέζ, περιέγραψε ενώπιον του δικαστηρίου πώς ο «Ελ Τσάπο» έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια σε μια συμμορία μοτοσυκλετιστών προκειμένου να τη δολοφονήσουν, καθώς και πώς ξέφυγε με τη βοήθεια των αμερικανικών Αρχών.
«Ομολογώ ότι αμάρτησα, αλλά πλήρωσα ένα υψηλό τίμημα για τα ελαττώματά μου», δήλωσε η Βελέζ για όσα έκανε με το καρτέλ του «Ελ Τσάπο».
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Γκουζμάν κατηγορήθηκε για παιδεραστία καθώς σύμφωνα με το CBS News, ο εγκληματίας είχε βιάσει ανήλικα κορίτσια, τα οποία αποκαλούσε «βιταμίνες»!
Ο βαρόνος των ναρκωτικών απέκτησε σταδιακά τη φήμη ενός είδους «Ρομπέν των Δασών» θεωρούμενος από πολλούς ως λαϊκός ήρωας στη Σιναλόα του Μεξικού, όπου και γεννήθηκε σε ένα φτωχό, ορεινό χωριό.
Μέχρι τώρα κρατούνταν σε απομόνωση σε φυλακή που θυμίζει φρούριο στο Μανχάταν, καθώς έχει γίνει διάσημος για τις αποδράσεις του, καθώς -μεταξύ άλλων- είχε σκάψει τούνελ άνω του 1,5 χιλιομέτρου για να δραπετεύσει!
Ο «Ελ Τσάπο» συνελήφθη για πρώτη φορά στη Γουατεμάλα το 1993 και στη συνέχεια εκδόθηκε στο Μεξικό για να εκτίσει την 20ετη φυλάκισή του.
Ωστόσο, το 2001, κατάφερε να δραπετεύσει αφού κρύφτηκε σε καλάθι για τα άπλυτα.
Συνελήφθη και πάλι το 2014 για να διαφύγει έναν χρόνο αργότερα.
Συνελήφθη για τελευταία φορά το 2016 και στη συνέχεια εκδόθηκε στις ΗΠΑ.
Καθώς ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν έχει κατορθώσει να δραπετεύσει με τρόπο εντυπωσιακό δύο φορές, οι αμερικανικές Αρχές επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει τρίτη.
Μετά την καταδίκη του σε ισόβια και επιπλέον 30 έτη κάθειρξης, οι Αρχές φέρονται να εξετάσουν τη φυλάκισή του σε ίδρυμα υψίστης ασφαλείας.
Παρότι επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό πού θα οδηγηθεί ο «Ελ Τσάπο» για να εκτίσει την ποινή του, το Reuters μετέδωσε ότι το πιθανότερο είναι να βρεθεί στη Supermax φυλακή «ADX Florence Supermax Prison» στο Κολοράντο.
Κανείς δεν έχει δραπετεύσει από τη συγκεκριμένη φυλακή από το 1994 οπότε και άνοιξε.
Εάν η είδηση επιβεβαιωθεί, τότε ο «Ελ Τσάπο» θα περιληφθεί στη μακρά λίστα των πιο διάσημων εγκληματιών που ζουν στη συγκεκριμένη φυλακή με το προσονύμιο «Αλκατράζ των Βράχων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης