Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNNBusiness: Το χρέος των ΗΠΑ προκαλεί τρόμο στις αγορές – Οι τρεις λόγοι ανησυχίας

tags :
CNNBusiness: Το χρέος των ΗΠΑ προκαλεί τρόμο στις αγορές – Οι τρεις λόγοι ανησυχίας
Συνολικά το κρατικό και ιδιωτικό (επιχειρήσεις και καταναλωτές) των ΗΠΑ έφθασε στα 70 τρισ. δολάρια στο α' τρίμηνο 2019
Το αμερικανικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος έχει πραγματικά βρεθεί στον… ουρανό καθώς πλησίασε τα 70 τρισ. δολάρια στο α’ τρίμηνο του 2019 (σ.σ.: στοιχεία του IIF), με τους αναλυτές να εκφράζουν, πλέον, ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως αναφέρει το CNNBusiness παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται ικανές να διαχειριστούν αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία αρνητική στροφή ικανή να οδηγήσει σε καταστροφή.

Αρνητική δημοσιονομική εικόνα

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η οικονομία της Αμερικής αρχίζει να δείχνει κάποιες ρωγμές.
Η μεταποίηση επιβραδύνεται και ο εμπορικός πόλεμος πλήττει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας από τους πιο ελκυστικούς τόπους επενδύσεων και το δημόσιο χρέος τους εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές στοίχημα για τους επενδυτές.
Αν όμως η οικονομία επιβραδυνθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να βασίζονται στους επενδυτές - και ιδιαίτερα σε ξένες χώρες - για να αγοράσουν τα ομόλογα τους.
Αυτό πιθανότατα θα συμβεί.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τα πράγματα εύκολα για τον εαυτό τους
Τα μετρητά του αμερικανικού κράτους θα μπορούσαν να τελειώσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, όπως προειδοποίησε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το ανώτατο όριο του χρέους πριν διακόψει τις εργασίες του για το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δανειστεί χρήματα από τον Μάρτιο, λόγω των ορίων δανεισμού που επιβάλλονται από το Κογκρέσο.
Εάν δεν υπάρξει αύξηση ή αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού τους και ενδεχομένως να ρίξουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε χάος.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού σημείωσε πτώση άνω του 23% μεταξύ Οκτωβρίου και τέλους Ιουνίου, διευρύνοντας περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις φορολογικές περικοπές του προέδρου Donald Trump το 2017.
Το χρέος των Η.Π.Α. βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα λόγω των αυξήσεων του κρατικού δανεισμού και έχει φθάσει στο 101% του ΑΕΠ.

Έκρηξη του εταιρικού χρέους

Η κατάσταση του χρέους της εταιρικής Αμερικής δεν είναι πολύ καλύτερη.
Η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού βοήθησε το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών να ανέβει σε νέα υψηλά επίπεδα, στο  74% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το IIF.
Με δεδομένο ότι η  Fed θα μειώσει τα επιτόκια, αυτή η τάση είναι απίθανο να αντιστραφεί.
Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε εταιρείες με μεγάλο χρέος να επιβιώσουν, καθώς το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους τους θα είναι φθηνότερο.
Ταυτόχρονα, όμως, οι εταιρείες με χαμηλό πιστωτικό προφίλ θα συνεχίσουν να δανείζονται, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει «κρυφές πληγές», έτοιμες ανά πάσα στιγμή να αρχίσουν να αιμορραγούν και να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα.

Οι διεθνείς κίνδυνοι

Οι ανησυχίες σχετικά με τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους δεν περιορίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το παγκόσμιο χρέος είναι πάνω από 246 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ και μόλις ντροπαλός από το υψηλό όλων των εποχών που έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος γενικά δανείζεται περισσότερο από ό, τι παράγει.
Ζει πέρα από τις δυνάμεις του.
 Μια τέτοια τεράστια συσσώρευση θέτει τις παγκόσμιες - και αναδυόμενες αγορές ειδικότερα - σε κίνδυνο για ξαφνικές μετατοπίσεις των συνθηκών της αγοράς.
Αν οι συνθήκες αλλάξουν γρήγορα, θα ήταν πιο δύσκολο για τις χώρες με χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα να αναχρηματοδοτήσουν το οφειλόμενο χρέος.
Τα δάνεια αναμένονται να αυξηθούν καθώς οι ανεπτυγμένες κεντρικές τράπεζες της αγοράς μετατοπίζουν τη στάση των πολιτικών τους πίσω στη λειτουργία χαλάρωσης.
Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες απομόνωσης και να αναζωογονήσει την ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη », προειδοποιεί το IIF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης