Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Θέμα αύξησης των τιμολογίων θέτουν εκπρόσωποι της εταιρείας και της αγοράς

tags :
ΔΕΗ: Θέμα αύξησης των τιμολογίων θέτουν εκπρόσωποι της εταιρείας και της αγοράς
Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε στο συνέδριο του Economist
Ζήτημα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα 17/7 στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της επιχείρησης όσο και από την αγορά.
«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές.
Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης.
«Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή ανέφερε ότι αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων.
«Δεν υπάρχουν, τόνισε, ανώδυνες λύσεις.
Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις.
Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί μία ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου.
Όπως σημείωσε, δεν έχουμε ανοιχτή αγορά και το εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) έφθασε στο τέλος του καθώς στη σημερινή δημοπρασία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ.
Πάντως τόσο ο κ. Ανδριώτης όσο και ο κ. Μπενρουμπή σημείωσαν ότι η ΔΕΗ δεν καταρρέει, με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης να επισημαίνει πως από το 2015 το χρέος της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι επενδύσεις πέρσι ήταν 750 εκατομμύρια και φέτος θα διαμορφωθούν σε 790 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος δε στον διαγωνισμό για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον επενδυτών, είπε ότι αυτό συνέβη λόγω πολιτικής συγκυρίας ενώ υποστήριξε ότι ένα παραγωγικό μείγμα μαζί με υδροηλεκτρικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, ενίσχυση των υδάτινων πόρων και γρήγορη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σημείωσε ακόμη ότι η μακροχρόνια στρατηγική για την ενέργεια περνά μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη στα Βαλκάνια, όπου το 90% του συστήματος είναι πεπαλαιωμένο και συνεπώς παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες.
Την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή του νέου μοντέλου - στόχου για την αγορά ενέργειας μέσα στο 2019 και για ταχεία επίσης έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «είτε αυτός αφορά τις ελληνικές μονάδες είτε όχι» υπογράμμισε ο σύμβουλος της Edison, Ροβέρτο Πότι (Roberto Poti).
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανέφερε ότι ο Διαχειριστής θα είναι έτοιμος για το target model τον Δεκέμβριο και η αγορά συνολικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς ανέφερε ότι αδικούν τους εργαζόμενους οι χαρακτηρισμοί για μπλακ άουτ όταν αναφέρονται σε διακοπές μικρής έκτασης και διάρκειας και ζήτησε κατανόηση για τις βλάβες.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 15 Ιουλίου 2019

Με 10 παρεμβάσεις μπορεί να διασωθεί η ΔΕΗ η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή χρηματοοικονομική κατάσταση.
Η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων θα αποδειχθεί επιζήμια λύση και στρατηγικά ενάντια στα συμφέροντα της ΔΕΗ.
Υπάρχει πλέγμα λύσεων οι οποίες εάν υιοθετηθούν με αποφασιστικότητα θα μπορούσε η ΔΕΗ να εξοικονομήσει 1,6 με 2 δισεκ. ποσό το οποίο θα καθιστούσε την εταιρία υγιή.
Οι λύσεις είναι μείγμα πολιτικών άλλες έχουν και πολιτικό και κοινωνικό κόστος αλλά σε γενικές γραμμές εάν υιοθετηθεί μια στρατηγική θα μπορούσε η ΔΕΗ να δει άμεσα αποτελέσματα.
Η αύξηση της περιμέτρου με συνδυαστική πώληση 2-3 υδροηλεκτρικών μονάδων ώστε να πωληθούν και οι λιγνιτικές μονάδες είναι η εύκολη λύση και ισοδυναμεί με ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων.
Δεν είναι η σωστή λύση θα εξοικονομηθούν με πώληση υδροηλεκτρικών 600 με 700 εκατ αλλά θα έχει αποδυναμωθεί η ΔΕΗ ως συνολικό περιουσιακό στοιχείο.
Στο σύστημα υπάρχουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες με ισχυρό ρόλο στην ενέργεια.
Ο Κοπελούζος που έχει ισχυρή ρευστότητα και στρατηγικές θέσεις.
Ο Περιστέρης που σε συνεργασία με το ολλανδικό fund διαθέτει ισχυρή ρευστότητα.
Ο Μυτιληναίος που χρησιμοποιεί ως όπλο την Αλουμίνιον της Ελλάδος
Ο Βαρδινογιάννης που έχει επίσης ρόλο στην ενέργεια.
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μπορεί να συντελεστεί χωρίς να χάσει τα ουσιώδη επιχειρηματικά της πλεονεκτήματα η ΔΕΗ αλλά και να δοθεί χώρος και στους επιχειρηματίες να προβούν σε επενδύσεις.
Ποιες είναι οι λύσεις που θα μπορούσαν να επαναφέρουν την ΔΕΗ σε μια βιώσιμη πορεία;

1)Πρωτίστως απαιτείται ένας ικανός, τεχνοκράτης manager όχι ένας κομματικός φίλος που θα διοριστεί αλλά ένα στέλεχος που θα εξυγιάνει τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ.
Ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της ΔΕΗ και θα ηγηθεί της εξυγίανσης είναι μείζονος σημασίας για το εσωτερικό της εταιρίας αλλά και μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα.

2)Απαιτείται άμεσα να προχωρήσει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντληθούν 450 εκατ ευρώ κατ΄ ελάχιστο.
Η Pimco έχει επιδείξει ενδιαφέρον, υπάρχει επενδυτής για την τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσφέρονται 450 εκατ ή σε ένα εύρος 430 με 480 εκατ εάν αυξηθεί και η περίμετρος.
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προσκρούει σε γραφειοκρατικά εμπόδια.
Χρειάζεται βούληση για να προχωρήσει η τιτλοποίηση άπαξ και υπάρχει ο επενδυτής.
Επιπλέον να σημειωθεί ότι προσθετικά λειτουργεί το γεγονός ότι από την διαδικασία εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν συγκεντρωθεί 400 εκατ με άμεση προοπτική 450 εκατ ευρώ.

3)Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ και των δανειστριών τραπεζών – έχουν χορηγήσει 1,7 δισεκ. με τα περισσότερα από την Εθνική τράπεζα
Να σημειωθεί ότι η Εθνική έχει ρήτρες που μπορούν να ενεχυριάσουν και το 50% των εσόδων της τιτλοποίησης.
Μέσω της αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έσοδα μέσω της μείωσης των εξόδων για τόκους.

4)Από τις αποφασιστικές κινήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ΥΚΩ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 200 εκατ ευρώ.

5)Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες είναι το ζήτημα των ρευματοκλοπών.
Με βάση ενδείξεις τα τελευταία 3 χρόνια οι απώλειες εσόδων από τις ρευματοκλοπές είναι της τάξης των 300-350 εκατ ευρώ ή 100-120 εκατ ετησίως.
Απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τοξικό φαινόμενο.

6)Θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για τις ΝΟΜΕ έτσι ώστε να εμφανιστούν περισσότεροι επενδυτές.

7)Απαιτείται αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 5% έως 10% αλλά με μοντέλο διαστρωμάτωσης.
Π.χ. οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να έχουν μείωση και οι αυξήσεις να αφορούν όσους είναι ασυνεπείς.
Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβεύεται ο συνεπής καταναλωτής και ταυτόχρονα δεν θα μειωθεί ουσιωδώς το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μέσω της αύξησης των τιμολογίων.

8)Θα μπορούσε να πωληθεί ένα ποσοστό από την ΔΕΔΔΗΕ, ναι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να προχωρήσει.
Το δίκτυο βέβαια χρειάζεται αναδιάρθρωση αλλά πώληση ενός ποσοστού σε επενδυτές θα μπορούσε να αποτελέσει μια παρέμβαση για εξοικονόμηση κεφαλαίων.

9)Θα πρέπει να προχωρήσει σε επόμενη φάση η ΔΕΗ και σε πρόγραμμα μείωσης προσωπικού με το εξής μοντέλο.
Κάθε δύο παλαιοί που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος με καλύτερη γνώση και με χαμηλότερο κόστος πρόσληψης για την εταιρία.

10)Θα πρέπει να υλοποιηθούν σοβαρές επενδύσεις από την ΔΕΗ σε φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα.
Π.χ. σε όλα τα ορυχεία της ΔΕΗ θα πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταικά.
Στην αιολική ενέργεια η ΔΕΗ θα πρέπει να επενδύσει με στρατηγική στόχευση.
Οι λιγνιτικές μονάδες που όντως αποτελούν τοξικά περιουσιακά στοιχεία στην κυριολεξία και στην μεταφορά θα μπορούσαν να λειτουργούν με φυσικό αέριο αντί λιγνίτη.

Με αυτές τις παρεμβάσεις η ΔΕΗ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,6 με 2 δισεκ. τα οποία είναι ικανά να εξυγιάνουν την εταιρία.
Δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη και σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ που διαθέτει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία.
Όμως ότι θα απαιτηθούν γενναίες παρεμβάσεις από το νέο management της ΔΕΗ είναι νομοτελειακή εξέλιξη.
Το στοίχημα της ΔΕΗ είναι ένα ικανό management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης