Ενστάσεις των δανειστών για το φορολογικό - Με δόσεις και μοντέλο τριχοτόμησης οι ελαφρύνσεις - Επαφές με τους υπουργούς

Ενστάσεις των δανειστών για το φορολογικό - Με δόσεις και μοντέλο τριχοτόμησης οι ελαφρύνσεις - Επαφές με τους υπουργούς
H... τριχοτόμηση των φορολογικών νομοσχεδίων γίνεται ώστε να υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές
(upd) Σενάρια τριχοτόμησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ώστε να αποφύγει πιθανές τριβές με τους δανειστές, μελετά η κυβέρνηση φέρνοντας σε πρώτη φάση στη Βουλή τα μέτρα ελάφρυνσης του 2019 που έχουν το χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος και δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νοικοκυριά, την ώρα που οι δανειστές εκφράζουν επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μεταξύ των μέτρων είναι οι αλλαγές στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλέτες με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μετατάξεις προϊόντων του κλάδου της εστίασης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Ειδικά για τις 120 δόσεις της εφορίας, εξετάζεται βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης των οφειλών με την υιοθέτηση των εξής νέων χαρακτηριστικών: ευκολότερη πρόσβαση στις ευκολίες πληρωμής για όλους τους οφειλέτες, μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης στα 20 από 30 ευρώ σήμερα, διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση με μείωση του ετήσιου επιτοκίου, πιθανότατα στο 4% από 5% σήμερα.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν επίσης διατάξεις που συνδέονται με την τόνωση της κτηματαγοράς, όπως η βελτίωση των όρων στη χορήγηση Golden Visa και η θέσπιση πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για το leasing αυτοκινήτων.
Σε ξεχωριστό κεφάλαιο του «μίνι» φορολογικού, που στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, θα περιληφθούν κωδικοποιημένες όλες οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.
Μετά το «μίνι» φορολογικό, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τα πιο ουσιώδη μέτρα, τον Οκτώβριο, μαζί με το προσχέδιο προϋπολογισμού.
Επί της ουσίας θα περιλαμβάνει τον βασικό κορμό των φορο-ελαφρύνσεων που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και αφορούν μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη. Θα πλαισιώνεται δηλαδή από μέτρα υψηλού δημοσιονομικού κόστους που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 και αυτά θα πρέπει να περάσουν από τις Συμπληγάδες των δανειστών.
Και επειδή ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στη λεπτομέρεια για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως έχει ήδη επισημάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, το νομοσχέδιο ενδεχομένως να περιλαμβάνει και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους: ήτοι την περικοπή του αφορολογήτου από το 2020.
Μέτρο που είχε επιβάλει το ΔΝΤ για να κλείσει η 2η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, το έβγαλε από τον φορολογικό χάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι θεσμοί ετοιμάζονται να το επαναφέρουν στο τραπέζι με τη φθινοπωρινή αξιολόγηση.
Το τρίτο και τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2019 και σημείο αναφοράς του θα είναι το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Δηλαδή η καθιέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο εφορία - πελάτης - επιχείρηση.
Είναι αυτό που θα αλλάζει τους συντελεστές για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου και θα περιορίζει περαιτέρω τα όρια χρήσης μετρητών.
Το όριο των 500 ευρώ θα διατηρηθεί για πολύ λίγες συναλλαγές και ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους, ενώ για κάποιους άλλους που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή το όριο θα μειωθεί στα 300 ευρώ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο μετατίθενται για το 2021 οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, αλλά και ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η Ν.Δ. είχε κάνει σημαία προεκλογικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση του φόρου επί των ακινήτων κατά 30% συνολικά πηγαίνει για μετά το 2021, μετά τις ενστάσεις των δανειστών ότι οι απώλειες εσόδων για τα ταμεία θα φτάσουν στα 850 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το σενάριο τριχοτόμησης του φορολογικού θα προχωρήσει μόνο εφόσον οι δανειστές επιμείνουν σε βαθύ «κούρεμα» των θετικών μέτρων και η κυβέρνηση υποχρεωθεί από πολύ νωρίς σε εκπτώσεις των προεκλογικών εξαγγελιών της.
Οι δανειστές, που έχουν ήδη πάρει τις διατάξεις του μίνι φορολογικού στα χέρια τους, θα απαντήσουν σε λίγες ημέρες, αφού πρώτα μελετήσουν το κόστος των μέτρων σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις.

Φορολογικό, ληξιπρόθεσμα και NPLs στο επίκεντρο της συνάντησης Σταϊκούρα με τους Θεσμούς - Επαφές με υπουργούς

Άλλωστε από το πρωί πραγματοποιούνται συναντήσεις γνωριμίας των εκπροσώπων των «Θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και της κυβέρνησης.
Πρόκειται για άτυπες συναντήσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης, επ' αφορμή της παρουσίας τους στην Αθήνα, λόγω του διεθνούς Συνεδρίου του Economist.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στην τέταρτη αξιολόγηση, το φορολογικό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης (πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης).
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο και οι διαβουλεύσεις θα συνεχισοτύν από απόσταση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS