Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Ο Trump «φλερτάρει» με μια πιθανή σύγκρουση Κίνας - Ταϊβάν για να κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο

tags :
Strategic Culture: Ο Trump «φλερτάρει» με μια πιθανή σύγκρουση Κίνας - Ταϊβάν για να κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο
Strategic Culture Foundation: Η πιθανή σύγκρουση Κίνας - Ταϊβάν μόχλευση στον εμπορικό πόλεμο
Strategic Culture Foundation: Η σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν για μόχλευση στον εμπορικό πόλεμο

    
Η κυβέρνηση Trump αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την τέταρτη και τη μεγαλύτερη πώληση όπλων στην Ταϊβάν, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο που τονίζει ότι «οι ΗΠΑ υπονόμευαν την κυριαρχία της και παρεμβαίνουν έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
Η συμφωνία όπλων, είναι αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η τελική έγκριση από το Κογκρέσο αναμένεται να δοθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτή είναι τέταρτη πώληση από το 2017 στην Ταϊβάν από την κυβέρνηση Trump.
Το Πεκίνο χαρακτήρισε την τελευταία πώληση «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της πολιτικής της Κίνας» στην εδραιωμένη αμερικανική συναίνεση ότι το νησί της Ταϊβάν βρίσκεται υπό την κυριαρχία του Πεκίνου.
Από την κινεζική κομμουνιστική επανάσταση το 1949, η Ταϊβάν θεωρούνταν ανέκαθεν ως επαρχία της.
Προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις είχαν πουλήσει όπλα στην Ταϊβάν μέχρι το 1979, χρονιά την οποία η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις
Ωστόσο, η διοίκηση του Trump φαίνεται να εκμεταλλεύεται κατάφωρα τις αποσχιστικές τάσεις μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation, με τη μαζική στρατικοποίηση  του νησιού, υπάρχει κίνδυνος οι Ταϊβανοί αποσχιστές  να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους, μια κίνηση την οποία το Πεκίνο ανέφερε πάντοτε ότι θα το ωθούσε να αναπτύξει στρατιωτική δύναμη στο νησί για να διεκδικήσει την κυριαρχία της.
Η τελευταία έγκριση των πωλήσεων όπλων στη νήσο Ταϊβάν από τις ΗΠΑ θα βλάψει τις ήδη ευαίσθητες σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation η πώληση των όπλων στην Ταϊβάν ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Trump έχει χρησιμοποιήσει κυρώσεις για να παρεμποδίσει την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ για τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, για λόγους προστασίας της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.
Υπάρχει επίσης η υποψία ότι η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της εκμεταλλεύτηκαν πολιτικές αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ ως ένα άλλο μέσο για να υπονομεύσουν την κυριαρχία του Πεκίνου και να εμπλακούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Οι επαφές του Trump με την Ταϊβάν φαίνονται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τακτικής για να πιέσει την Κίνα.
Τον περασμένο μήνα, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πηγές του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Trump είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν ως «διαπραγματευτικό ατού» στην εμπορική του διαμάχη με την Κίνα.
Η χρονική στιγμή της τελευταίας πώλησης όπλων έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την συνάντηση του Trump με τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping,  όπου φάνηκε ένας φως στο τούνελ για μια συμφωνία για την επίλυση του μακρόχρονου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η πώληση όπλων στην Ταϊβάν και η αναζωπύρωση των εθνικιστικών εντάσεων στο νησί θα εξυπηρετούσε το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης του Trump για να καταστεί η «Αμερική πρώτα» στην εμπορική διαμάχη με το Πεκίνο.
Εάν δει κάποιος τα όπλα που πωλούνται στην Ταϊβάν, τότε προκαλούνται πολλές ερωτήσεις.
Ο κύριος άξονας της πρόσφατης πώλησης είναι  πάνω από 100 άρματα μάχης τύπου Abrams.
Όπως επισημαίνουν οι Κινεζικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, αυτά τα οχήματα των 60 τόνων είναι ακατάλληλα για το πυκνό δίκτυο ποταμών της Ταϊβάν και τους αδύναμους δρόμους.
Επομένως, η στρατηγική στρατιωτική αξία είναι αμφισβητήσιμη.
Αλλά η πολιτική αξία είναι τεράστια, αν ο πραγματικός σκοπός είναι οι ΗΠΑ να ανταγωνιστούν το Πεκίνο.
Νωρίτερα μέσα στο 2019, οι αρχές της Ταϊβάν ζήτησαν να αγοράσουν 66 αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία αυτή είχε τεθεί σε αναμονή από την κυβέρνηση Trump φαινομενικά για να μετριάσει τις εντάσεις με την Κίνα για τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο.
Αν ο Trump δεν αποκτήσει τις εκτεταμένες οικονομικές παραχωρήσεις που επιδιώκει από την Κίνα, μπορεί κανείς να περιμένει ότι η πώληση των F-16 σε μια άλλη πράξη άσκησης επιρροής στο Πεκίνο.
Το σοβαρό πρόβλημα είναι ότι το Trump προκαλεί απερίσκεπτα την Κίνα, χρησιμοποιώντας την Ταϊβάν ως πιόνι.
Ήδη τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν αυξηθεί οι περιπολίες μέσω των στενών της Ταϊβάν, η στενή λωρίδα της θάλασσας που τη χωρίζει από την ηπειρωτική χώρα.
Το Πεντάγωνο αποκαλεί κυνικά αυτές τις ασκήσεις,  ασκήσεις  ελευθερίας ναυσιπλοΐας.
Ενεργοποιώντας την Ταϊβάν ως πιόνι τους οι ΗΠΑ, ελλοχεύει ο κίνδυνος είναι ότι οι αποσχιστικές πολιτικές δυνάμεις στο νησί θα υιοθετήσουν μια περισσότερο στρατιωτική θέση απέναντι στο Πεκίνο, αισθανόμενοι ότι έχουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον αν ξεσπάσει μια σύγκρουση.
Έτσι, η κυβέρνηση Trump χρησιμοποιεί την Ταϊβάν ως μορφή εκβιασμού ενάντια στην Κίνα.
Η αμερικανική λογική είναι «κάντε ότι ζητάμε στις εμπορικές πολιτικές ή αλλιώς να αναμένετε περισσότερα προβλήματα στο κατώφλι σας».
Όμως, σε αυτή την επιδίωξη, ο Trump διακινδυνεύει τον πόλεμο με την Κίνα από την εγωιστική του επιθυμία να είναι ο νικητής του εμπορικού πολέμου.
Είναι μια απερίσκεπτη τακτική που χρησιμοποιεί ο Trump με άλλες χώρες όπως το Ιράν, τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης