Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με ανοίγματα έξω από τα «γαλάζια τείχη» η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού

Με ανοίγματα έξω από τα «γαλάζια τείχη» η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού
Πρόσωπα που σηματοδοτούν την ανανέωση και την διεύρυνση επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Σε χρόνο ρεκόρ και με ανοίγματα προχωράει την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς μόλις δύο μόλις ημέρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις διορίστηκε η μεγάλη πλειονότητα των Γενικών Γραμματέων.
Ο αριθμός τους θα είναι περιορισμένος κατά ένα τρίτον όπως είχε πει ο πρωθυπουργός αφού από τις 93 θέσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα παραμένουν οι 60.
Σε αυτό το πλαίσιο, με την ανακοίνωση της δεύτερης φουρνιάς φτάνουν συνολικά τους 52 οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς που στελεχώνουν το σύνολο των υπουργείων και απομένει μόνο ο αριθμός των Γραμματέων που θα στελεχώσουν την προεδρία της κυβέρνησης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο καθώς στο παρελθόν χρειαζόταν ακόμα και μήνες για να στελεχωθούν αυτές οι τόσο κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.
Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά που έχει και αυτό το νέο κύμα των 24 Γραμματέων που ανακοινώθηκαν, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι στελέχη τα οποία κάνουν πράξη την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας σύμφωνα με την επαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δηλαδή, έχουν, ήδη, επιτυχώς δοκιμαστεί στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση.
Κάποιοι παραμένουν στις θέσεις του επιβεβαιώνοντας ότι η αξιοκρατία δεν έχει κομματικά κριτήρια ενώ αρκετοί εξ αυτών προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνδράμουν με τις γνώσεις τους στην ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που έχει ως κεντρικό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.
Ένα κράτος που θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος.

Πρόσωπα που σηματοδοτούν την ανανέωση και την διεύρυνση

Σταχυολογώντας ακροθιγώς τα πρόσωπα που επελέγησαν, ξεχωρίζουν η Άννα Στρατινάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γιατί ήταν εκεί από το 2011 ως το 2015 καθώς είχε διοριστεί από την μονοκομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, παρέμεινε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και τώρα επανέρχεται στο ίδιο πόστο.
Επίσης, πρόσωπα που κάνουν πράξη τη διεύρυνση θεωρούνται ο Πάνος Αλεξανδρής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Γιάννης Μαστρογεωργίου ο οποίος επίσης έχει προέλευση κεντροαριστερή, αφού βρισκόταν κοντά στην Άννα Διαμαντοπούλου αν και το τελευταίο διάστημα είχε ενσωματωθεί στον κύκλο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος και νωρίτερα είχε τοποθετηθεί στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Υπάρχουν κι άλλες επιστροφές από το παρελθόν, όπως ο Γιώργος Καλαντζής στο υπουργείο Παιδείας ο οποίος επίσης επανέρχεται με αρμοδιότητα τα θρησκεύματα. Και ο Μανώλης Γραφάκος στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων ο οποίος ήταν και αυτός αναπληρωτής εκπρόσωπος το τελευταίο διάστημα ενώ πριν τις εκλογές ήταν να κατέβει υποψήφιος με τη ΝΔ στον Βόρειο Τομέα κάτι που τελικά δεν έγινε.
Παράλληλα, είναι λίγοι οι αποτυχόντες πολιτικοί που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Για παράδειγμα, μεταξύ αυτών, είναι ο τέως δήμαρχος Δάφνης Υμηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης ο οποίος είχε κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές και δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στο εξής έχει αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα  Εσωτερικών και Οργάνωσης.
Ακόμη ένα πρόσωπο που συζητείται είναι η απερχόμενη περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στη θέση της Γενικής Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο γνωστός αλευροβιομήχανος, επίσης, Κωνσταντίνος Λούλης, πλέον Γενικός Γραματέας Τουρισμού, ο οποίος δεν έχει απλώς επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και μεγάλη εμπειρία από διοίκηση καθώς στο παρελθόν είχε διατελέσει και πολιτικός διοικητής στο Άγιον Όρος της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η αντιπολίτευση πάντως αντέδρασε άμεσα στις τοποθετήσεις των Γενικών Γραμματέων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για κομματικά κριτήρια με το Μέγαρο Μαξίμου να μιλά για άδικη και άστοχη κριτική.
Μένει βέβαια, να φανούν στην πράξη τα αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση από τα πρόσωπα που επέλεξε για τις εν λόγω θέσεις.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης