Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

tags :
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Ως γαστροοισοφαγική νόσος από παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ορίζεται η συμπτωματική κλινική κατάσταση η οποία είναι αποτέλεσμα επεισοδίων παλινδρόμησης γαστρικού περιεχομένου στον αυλό του οισοφάγου προκαλώντας φλεγμονή του τοιχώματος.
Η συχνότητα της ΓΟΠΝ είναι 10-20% στο Δυτικό Κόσμο και λιγότερο από 5% στην Ασία με ίση αναλογία προσβολής ανδρών και γυναικών.
Κάποια επεισόδια παλινδρόμησης καταγράφονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του 24ώρου, είναι όμως ασυμπτωματικά και σπάνια εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) είναι χαλαρός και υποτονικός ή παρουσιάζει παροδικές χαλάσεις καθώς και σε ασθενείς με διαφραγματοκήλη.
Τα συνηθέστερα ενοχλήματα της ΓΟΠΝ είναι οπισθοστερνικός καύσος, άλγος, όξινες ερυγές,ναυτία και δυσφαγία.
Πιο σπάνια οδυνοφαγία, βράγχος φωνής, χρόνιος βήχας, οπίσθια λαρυγγίτιδα, υποτροπιάζουσα πνευμονίτιδα και άσθμα.
Η διάγνωση της ΓΟΠΝ μπορεί να βασίζεται μόνο στην κλινική εικόνα σε ασθενείς με κλασική συμπτωματολογία όπως καούρα και ναυτία.
Ωστόσο οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη διερεύνηση εάν τα ενοχλήματα είναι μακροχρόνια, ανθεκτικά στη θεραπεία ή συνοδεύονται από δυσφαγία, οδυνοφαγία, αναιμία και αιμορραγία.
Η γαστροσκόπηση με βιοψία παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης και αντιμετώπισης οισοφαγικών επιπλοκών καθώς και αποκλεισμό άλλων νοσημάτων.
Σε επιλεγμένες περιπτώσεις διαγνωστικές δοκιμασίες όπως το οισοφαγογράφημα και η μέτρηση του PH μπορεί να είναι χρήσιμες στη διάγνωση.
Επιπλοκές της χρόνιας παλινδρομικής νόσου είναι η οισοφαγίτιδα, ο οισοφάγος Μπάρετ (Barrett), ο σχηματισμός στενώσεων και η αιμορραγία.
Η αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με ΓΟΠΝ συνίσταται στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στη χρήση φαρμάκων.
Οι συνήθεις προτάσεις περιλαμβάνουν τη λήψη μικρών και συχνών γευμάτων, την αποφυγή της κατάκλισης αμέσως μετά τα γεύματα, την αποφυγή όξινων (πορτοκάλι, κίτρο και λεμόνι), σοκολάτας και μέντας.
Επίσης συστήνονται η ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού, η αποφυγή στενών ρούχων, ο περιορισμός του αλκοόλ και η απώλεια βάρους.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ΓΟΠΝ είναι τα αντιόξινα, οι αναστολείς υποδοχέων της ισταμίνης και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.
Τέλος, χειρουργική αντιμετώπιση χρειάζονται επιλεγμένοι ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, ασθενείς με ανεπαρκή κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα και ασθενείς με διαφραγματοκήλη.

* Ο Δημήτριος Καλός είναι Γαστρεντερολόγος, Επιστημ. Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης