Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με την bad bank 74 δισ. της Deutsche Bank; - Η πρόκληση για Enria (SSM)

tags :
Τι συμβαίνει με την bad bank 74 δισ. της Deutsche Bank; - Η πρόκληση για Enria (SSM)
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από ό, τι η ΕΚΤ έχει τολμήσει να αναγνωρίσει.
Μπορεί οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την Deutsche Bank, να είναι άκρως αρνητικές, αλλά οι αγορές περιμένουν τη μνημειώδης (όπως τη χαρακτηρίζουν) ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας, με μετριοπαθείς προσδοκίες.
Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρεται από τους ευρωπαίους αναλυτές, οι οποίες επισημαίνουν ότι η δουλειά των εποπτικών φορέων της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή αναδιάρθρωση της Deutsche Bank.
Αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολη δουλειά.
Το σχέδιο της Deutsche Bank είναι μια απόπειρα να βεβαιωθεί ότι η προβληματική τράπεζα θα αποφύγει πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.
Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει σωστά το ρυθμιστικό της ραβδί.
Μέχρι στιγμής οι εποπτικές αρχές υποστήριξαν την αναδιάρθρωση της τράπεζας, με την Deutsche Bank να έχει στοχεύσει σε δείκτη βασικού κεφαλαίου (CET1) 12,5%, δηλαδή πάνω από το ελάχιστο επίπεδο της τάξης του 11,8%, αλλά κάτω από το 13,7% που είχε στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Αυτή η παραχώρηση σημαίνει ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια από την αγορά, δίνοντας το μήνυμα ότι η ΕΚΤ φαίνεται να είναι πρόθυμη να υποστηρίξει το σχέδιο της Deutsche Bank.
Αυτή η επιείκεια έχει νόημα αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Η στρατηγική της Deutsche περιλαμβάνει αρκετά αβέβαια βήματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας "κακής τράπεζας" για τη μεταφορά 74 δισ. ευρώ σταθμισμένων στον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων.
Αυτή η κίνηση συνοδεύει τη θαρραλέα απόφαση να κλείσει η εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα της, καθώς η τράπεζα προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανταγωνιστεί τους γίγαντες της Wall Street.
Κάποια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να πωληθούν και η κεντρική ερώτηση για τους επόπτες είναι τι τιμή θα είναι η κατάλληλη για την τράπεζα της Γερμανίας.
Εάν είναι πολύ χαμηλή, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια τρύπα κεφαλαίων.
Και το ζήτημα αυτό είναι μείζον, διότι η Deutsche θα ξεκινήσει από μια θέση αδυναμίας σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πώλησης.
Ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία είναι μη ρευστοποιήσιμα και ενδέχεται να μην υπάρχουν πολλοί αγοραστές που να περιμένουν.
Η διαπραγματευτική δύναμη της Deutsche θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, επειδή οι δυνητικοί αγοραστές γνωρίζουν ότι είναι υπό πίεση να πουλήσουν.
Το project αυτό, θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο μια διαμάχη που εδώ και καιρό απασχολεί τον SSM.
Ορισμένοι - κυρίως η Τράπεζα της Ιταλίας - ισχυρίστηκαν ότι τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στους ισολογισμούς μεγάλων τραπεζών, όπως η Deutsche Bank, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από ό, τι η ΕΚΤ έχει τολμήσει να αναγνωρίσει.
Η κεντρική τράπεζα ανέκαθεν επέμενε ότι η εποπτεία ήταν επαρκής και ότι δεν υπήρξε ειδική μεταχείριση για ορισμένες χώρες ή δανειστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης